Kenya'nın güneyinde, haftalardır süren şiddetli yağışlar ve sel baskınları sonucunda Old Kijabe Barajı çöktü. Bu olay sonucunda 42 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet Sözcüsü Isaac Maigua Mwaura, çökmenin evlere ve yollara zarar verdiğini belirtti. Ayrıca, ülkede mart ayından bu yana devam eden yağışlar nedeniyle toplamda 103 kişinin öldüğü ve 200 binden fazla kişinin sellerden etkilendiği açıklandı.
29 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram örgütünün düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Borno eyaletine bağlı Wulari köyünde gerçekleşti ve çok sayıda kişi yaralandı. Boko Haram, 2000'li yılların başından beri Nijerya'da varlık gösteriyor ve 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi.
14 Ağustos 2023

ABD, IŞİD'e finansal ve lojistik destek sağlayan Bilal el-Sudani ile 10 örgüt üyesinin Somali'de düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü duyurdu. Operasyon, ABD ordusunun Somali'nin kuzeyindeki bir mağara kompleksine düzenlediği baskın sırasında gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden, operasyona bu hafta başında onay vermişti. Operasyon sırasında herhangi bir sivil ya da askeri ölüm yaşanmazken, bir ABD askeri bir askeri köpek tarafından yaralandı.
27 Ocak 2023

Uganda'nın başkenti Kampala'da, 'Freedom City' adlı alışveriş merkezinde düzenlenen yılbaşı kutlamaları sırasında izdiham meydana geldi. Müzik gösterisi sırasında sunucunun havai fişek gösterisine dikkat çekmesiyle katılımcılar dışarıya yönlendirildi ve bu sırada izdiham çıktı. Olayda 10 kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi yaralandı. Güvenlik güçleri olayla ilgili ihmal olup olmadığını araştırıyor.
1 Ocak 2023

Kenya'da 42 kadını öldüren seri katil Collins Jumaisi Khalusha, 13 zanlı ile birlikte polis nezaretinden firar etti. Khalusha, Temmuz 2022'den bu yana 42 kadını öldürdüğünü itiraf etmişti. Kaçan zanlıların yakalanması için operasyon başlatıldı. Olay, başkent Nairobi'deki Gigiri Polis Karakolu'nda gerçekleşti.
20 Ağustos 2024

Nijer'de 'Vatanı Koruma Ulusal Konseyi' isimli bir grup asker, devlet televizyonunda darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduklarını duyurdu. Bildiride, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı belirtildi. Darbenin arkasında, Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı General Omar Tchiani'nin olduğu düşünülüyor. Nijer, daha önce de birçok darbe ve darbe girişimi yaşamış bir ülke.
27 Temmuz 2023

Kolombiya'nın Guaviare yönetim bölgesine bağlı San Jorge köyünde görev yapan 18 asker, kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerce kaçırıldı. Ordu, askerlerin sağ salim kurtarılması için çalışma yürüttüğünü ve bölgeye takviye birliklerin sevk edildiğini açıkladı. Ayrıca, personelin sağlıklı şekilde teslim edilmesi için toplum liderleriyle görüşme yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Savcılık olaya ilişkin soruşturma başlattı.
22 Ekim 2023

Radikal İslamcı örgüt IŞİD, Suriye'nin Humus kentinin doğusundaki El Sükna bölgesinde mantar toplayan sivillere ve bir kontrol noktasına saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda 61 sivil ve 7 asker hayatını kaybetti. Saldırganlar, makineli tüfeklerle donatılmış motosikletlerle geldikleri bölgede rastgele ateş açtıktan sonra kaçtı. İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD'in mantar hasadı dönemini fırsat bilerek ıssız bölgelerde saldırılar düzenlediğini ve bu saldırılarla Şubat ayından bu yana ölenlerin sayısının 90'a yükseldiğini bildirdi.
18 Şubat 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu ölü sayısı 270'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmalarda 2 bin 600'den fazla kişinin de yaralandığını ve BM Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Güvensiz ortam nedeniyle sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı ve bu durumun daha fazla hayatı riske attığı belirtildi.
18 Nisan 2023

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde teşhis konulamayan bir hastalık nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti. İlk olarak şubat ayında Maradun bölgesinde görülen hastalık, daha sonra Shinkafi ve Gusau bölgelerine yayıldı. Yetkililer, hastalığın nedenini araştırmak için uzman ekiplerin gönderildiğini açıkladı. Nisan ayında da Kano ve Sokoto eyaletlerinde benzer bir hastalık nedeniyle yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.
14 Mayıs 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde bir füze saldırısı düzenleyerek 63 Rus askerinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalarda, Rusya'nın füze saldırılarını artırdığı belirtiliyor. AFP ve Anadolu Ajansı da saldırının ayrıntılarına yer vererek askerlerin Makeyevka yakınlarında hayatını kaybettiğini bildirdi.
2 Ocak 2023

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen köylülerin nöbet alanına jandarma girdi ve çadırları söktü. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam etti. İkizköy direnişçileri, jandarmanın müdahalesine rağmen nöbet alanını terk etmeyeceklerini ve dayanışma çağrısında bulunduklarını ifade ettiler.
12 Eylül 2023

Libya'nın başkenti Trablus'ta iki gün süren çatışmalarda 27 kişi hayatını kaybetti, 106 kişi yaralandı. Çatışmalar, Libya Başkanlık Konseyi'ne bağlı Suç ve Terörle Mücadele Birimi 'Rada' ile Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı '444 Tugayı' arasında başladı. Çatışmaların sebebi resmi olarak açıklanmazken, Libya basınında çatışmanın fitilini Rada'nın 444 Tugayı komutanı Mahmud Hamza'yı alıkoymasının ateşlediği belirtildi. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, çatışmalarda ateşkes ilan edildiğini duyurdu.
16 Ağustos 2023

Meksika'nın Michoacan eyaletine bağlı Tuzantla kentinde rakip çeteler arasında saatler süren bir çatışma meydana geldi. Çatışmada çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve altı aracın ateşe verildiği bildirildi. Güvenlik güçleri bölgeye takviye ekipler göndererek geniş çaplı bir operasyon başlattı. Eyalet başsavcılığı ise olaylarla ilgili soruşturma açtı.
3 Şubat 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde yılbaşından bu yana devam eden menenjit salgınında ölü sayısı 85'e çıktı. Yobe Eyaleti Sağlık Komiseri Muhammad Lawan Gana, salgının ocaktan bu yana eyaletin farklı bölgelerinde yayılmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, 2 bin 510 kişinin tedavi edilerek hastaneden taburcu edildiği bilgisi verildi. Nijerya hükümeti, menenjit hastalığını 2030 yılına kadar yenmek için yeni tedbirler aldığını duyurdu.
29 Nisan 2024

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 528'e, yaralıların sayısının ise 4 bin 599'a çıktığını açıkladı. Çatışmalar 12 eyaleti etkilerken, 18 eyaletteki hastanelerde bu vakalar rapor edildi. Taraflar, ABD'nin çağrısıyla ilan edilen ateşkesin ikinci gününde de çatışmaya devam etti. Çatışmaların, başkent Hartum'da yoğunlaştığı ve Hartum'un birçok mahallesinden çatışma sesleri ve duman yükseldiği belirtildi.
30 Nisan 2023

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, aralarında önceden husumet bulunan iki grup arasında silahlı kavga çıktı. Kavgada iki kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, ölenlerin cenazeleri otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
18 Eylül 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazı ve yumruklarla saldırıya uğradı. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyor. Dava süreci devam ederken, jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Ayrıca, Yeşil Sol milletvekilleri Perihan Koca ve İbrahim Akın'ın da bulunduğu yurttaşlara biber gazı ve yumruklarla saldırıldı.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim