Halit Ziya Uşaklıgil'in 'Aşk-ı Memnu' romanından esinlenen ve 'Bihter' karakterinin hikayesini anlatan film, yıl sonunda Amazon Prime Video'da izleyiciyle buluşacak. Filmin yönetmenliğini Mehmet Binay ve Caner Alper üstlenirken, senaryosunu Merve Göntem yazdı. Farah Zeynep Abdullah'ın Bihter karakterini canlandırdığı filmde Boran Kuzum, Osman Sonant gibi isimler de rol alıyor. Film, Bihter'in özgürlük arayışını ve yaşadığı dönemin zorluklarını konu alıyor.
14 Temmuz 2023

2024 Oscar ödüllerinde Emma Stone, iki Oscar kazanan sekizinci aktris olma şansına sahip. Barbie'nin film müziği, filmin kendisinden daha yüksek ödül kazanma ihtimaline sahip. Cillian Murphy, en iyi erkek oyuncu ve en iyi film ödüllerinin aynı filme gitmesi trendini sonlandırabilir. Bradley Cooper, en çok Oscar adaylığı alıp ödül kazanamayanlar listesinde beşinci sırada yer alıyor. İki eşcinsel oyuncu aynı yıl Oscar'a aday gösterildi. Martin Scorsese, en yaşlı en iyi yönetmen adayı oldu. American Fiction filmi, iki siyah oyuncunun aday gösterildiği ilk film olarak tarihe geçti. Robert Downey Jr., Christopher Nolan'ın Oppenheimer filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi. Robbie Robertson, ölümünden sonra en iyi film müziği kategorisinde aday gösterildi.
10 Mart 2024

Film inceleme ve sosyal ağ platformu Letterboxd, kullanıcılarının vizyona girmesini sabırsızlıkla beklediği filmlerin bir listesini yayınladı. Listede, 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki', 'Nosferatu', 'MaXXXine', 'Spider-Man: Beyond the Spider-Verse', 'Deadpool 3' gibi devam filmleri ve yeni projeler yer alıyor. Ayrıca, 'Batman Part 2', 'Joker: Folie à Deux', 'Furiosa: Bir Mad Max Destanı' ve 'Sherlock Holmes 3' gibi popüler serilerin yeni filmleri de izleyicilerin merakla beklediği yapımlar arasında gösteriliyor.
5 Aralık 2023

18 Haziran'da Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik gemisinin enkazına turistik gezi düzenleyen OceanGate şirketine ait Titan denizaltısı patlamış ve beş kişi yaşamını yitirmişti. Bu trajik olay, MindRiot Entertainment ve yapımcı E. Brian Dobbins tarafından film yapılacak. Bu, Titan kazası hakkında yapılan ilk uzun metrajlı film olacak. Daha önce Britanyalı yayın kuruluşu Channel 5, 'Titanic Sub: Lost at Sea' adlı bir belgesel yayınlamış ve MindRiot da OceanGate’in eski görev direktörü Kyle Bingham hakkında 'Salvaged' adlı kendi belgesel dizisini hazırlamıştı.
29 Eylül 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

Bu hafta sinema salonlarında iki yerli film dahil olmak üzere toplam sekiz yeni film gösterime giriyor. 'Hızlı ve Öfkeli' serisinin merakla beklenen final filmi izleyiciyle buluşuyor. Louis Leterrier yönetmenliğindeki bu filmde Vin Diesel, Jason Statham gibi isimler başrolleri paylaşıyor. Ayrıca romantik komedi, korku ve animasyon türlerinde de yeni filmler sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor.
19 Mayıs 2023

14 Mayıs'ta başlayan 77. Cannes Film Festivali'nin ilk haftası geride kaldı ve festival 25 Mayıs'ta sona erecek. Bu yıl festivalin jüri başkanlığını Greta Gerwig yaparken, jüride Ebru Ceylan gibi isimler de yer alıyor. Festivalde Altın Palmiye için yarışan yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino ve Francis Ford Coppola bulunuyor. Ayrıca, Meryl Streep'e açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü verildi ve festival çalışanları ücret talepleri nedeniyle greve gitme kararı aldı.
20 Mayıs 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

Ali Atay'ın yönetmenliğini yaptığı ve büyük ilgi gören Ölümlü Dünya'nın devam filmi 1 Aralık'ta vizyona girecek. Filmin senaryosunu Ali Atay, Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi birlikte kaleme aldı. Film, lokanta işleten sıradan bir aile görünümlü, aslında birkaç nesildir çok gizli dünya çapında bir örgüt için kiralık katil olarak çalışan bir ailenin başına gelenleri anlatıyor. Filmin ilk tanıtımı ve vizyon tarihi TAFF Pictures'ın Twitter hesabından duyuruldu.
19 Temmuz 2023

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

Cem Kaya'nın yönettiği ve Mehmet Akif Büyükatalay'la birlikte hazırladığı 'Aşk, Mark ve Ölüm' belgeseli, Almanya'daki göçmen müzik kültürünü konu alıyor. Film, 72'nci Berlinale Film Festivali ve IndieLisboa Uluslararası Bağımsız Film Festivali'nden ödüllerle dönmüş ve 25 Şubat'ta MUBI'de izleyici ile buluşacak. 'Aşk', 'Mark' ve 'Ölüm' olmak üzere üç bölümden oluşan belgesel, Almanya'ya göç eden işçilerin deneyimlerini ve Almanya-Türkiye arasındaki entegrasyon sürecini ele alıyor.
11 Ocak 2023

Yönetmen Todd Phillips, Joker'in devam filmi olan 'Folie à Deux' isimli yapımın çekimlerinin tamamlandığını duyurdu. Başrol oyuncuları Lady Gaga ve Joaquin Phoenix'e teşekkür eden Phillips, şimdi kurgu aşamasına geçeceğini belirtti. Film, 4 Ekim 2024'te vizyona girecek. İlk Joker filmi 2019 yılında gösterime girmiş ve hem eleştirmenlerden iyi notlar almış hem de 1 milyar dolarlık hasılata ulaşarak büyük bir ticari başarı elde etmişti.
6 Nisan 2023

Farah Zeynep Abdullah'ın başrolünde yer aldığı 'Bihter' filminden ilk tanıtım yayınlandı. Film, Halit Ziya Uşaklıgil'in ikonik eseri 'Aşk-ı Memnu'nun yeniden yorumu olarak, tutku, sadakatsizlik, cesaret ve korkaklık üzerine bir hikaye sunuyor. Filmin yönetmenliğini Mehmet Binay ve Caner Alper üstlenirken, senaryosunu Merve Göntem yazdı. Film, 16 Kasım'da Prime Video'da izleyiciyle buluşacak.
24 Ekim 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76. Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin ana yarışma bölümünde yer alıyor ve ilk gösterimi büyük bir katılımla gerçekleşti. Gösterim sonrasında film, 11 dakika süren ayakta alkış aldı. İlk eleştiriler olumlu yönde olup, film Ceylan'ın önceki çalışmaları arasında en iyi olabileceği yönünde yorumlar alıyor. Film, bir resim öğretmeninin yaşadığı zorlukları ve İstanbul'a atanma umudunu konu alıyor.
19 Mayıs 2023

76. Cannes Film Festivali için jüri üyeleri duyuruldu. İki kez Altın Palmiye ödülü kazanmış yönetmen Ruben Östlund başkanlığında toplanacak dokuz kişilik jüri, festivalde yarışacak 21 film arasından Altın Palmiye ödülünü verecek. Jüri üyeleri arasında ABD'li oyuncu Brie Larson, Faslı yönetmen Maryam Touzani ve 2021 Altın Palmiye kazananı Julia Ducournau gibi isimler yer alıyor. Ödüller, festivalin 27 Mayıs'taki kapanış töreninde açıklanacak.
4 Mayıs 2023

Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajlı filmi 'Yurt', Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yönetmen' dahil iki ödül kazandı. Film, daha önce 80'inci Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazanmıştı. 'Yurt', 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Ahmet, babasının zoruyla bir dini yurda yerleştirilir ve bu durumun getirdiği çaresizlik, izolasyon ve baskılarla karşılaşır.
8 Ekim 2023

Anthony Burgess tarafından yazılan ve Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlanan 'Otomatik Portakal', rap müzikali olarak seyirciyle buluşacak. Elvin ve Erdal Beşikçioğlu'nun birlikte uyarlayıp yönetmenliğini üstlendiği müzikalde, başrolde Şanışer sahne alacak. Müzikal, 28 Eylül'de Zorlu PSM'de sahnelenecek. Müzikalde Sokrat St, Ados, Kamufle, Redo ve Müjde Kızılkan gibi şarkıcılar da yer alacak.
27 Temmuz 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Netflix'in teknoloji distopyası temalı dizisi 'Black Mirror'ın yeni sezonu haziranda yayınlanacak. Dizinin merakla beklenen yeni sezon bölüm başlıkları ve konuları bir tanıtım videosuyla duyuruldu. Yeni sezonda Salma Hayek, Aaron Paul, Kate Mara gibi ünlü isimler yer alacak ve farklı konular işlenecek. Bölümler; bir kadının hayatının dram uyarlamasını keşfettiği 'Joan Is Awful', gizemli bir yerel hikayeye rastlayan genç bir çiftin hikayesi 'Loch Henry', alternatif bir 1969'da geçen 'Beyond The Sea', bir trafik kazasını konu alan 'Mazey Day' ve 1979 yılında geçen 'Demon 79' olarak sıralanıyor.
12 Mayıs 2023
İşaretlediklerim