ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Alphabet, Amazon, Anthropic, Microsoft ve OpenAI şirketlerine yapay zeka alanındaki son yatırımları ve ortaklıkları hakkında bilgi talep eden talimatlar gönderdi. Soruşturma, rekabet ortamı üzerindeki etkileri anlamak ve şirketlerin yapay zeka sağlayıcılarıyla olan kurumsal ortaklıklarını ve yatırımlarını incelemek amacıyla yapılmaktadır. FTC Başkanı Lina Khan, bu çalışmanın hakim şirketlerin yatırımlarının yenilikçiliği ve adil rekabeti olumsuz etkileyip etkilemediğini belirlemeye yardımcı olacağını ifade etti.
25 Ocak 2024

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU), OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi eğitim süreçlerine entegre edeceğini duyurdu. GPT-4 dil modeline dayanan bu asistan, sınıf eğitimlerinde kişiselleştirilmiş öğretim üyesi olarak aktif şekilde kullanılacak. ASU, bu anlaşma ile ChatGPT Enterprise platformuna erişim sağlayan ilk üniversite olacak ve öğrenciler de bu platforma erişebilecekler. ASU yetkilileri, yapay zekanın öğrencilerin ders materyallerini daha iyi anlamalarına ve hızlı öğrenmelerine yardımcı olacağını belirtiyor.
19 Ocak 2024

ABD'de Darren Hick isimli bir öğretim görevlisi, öğrencisinin ChatGPT kullanarak hazırladığı ödevi, metnin aşırı kaliteli olması ve beklenmedik bilgiler içermesi sebebiyle tespit etti. ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi akademik etik tartışmalarını ve sahte haberlerin yayılma riskini artırdı. Uzmanlar, yapay zekanın tespit edilmesi için kesin bir yöntem olmadığını ve eğitim sistemlerinin bu duruma uyum sağlaması gerektiğini belirtiyor. Hick, şüpheli ödevlerde sürpriz sözlü sınavlar yapmaya başladığını ifade ediyor.
19 Ocak 2023

Kuveyt merkezli haber sitesi Kuwait News, yapay zeka ile çalışan ve Arapça haber sunacak 'Fedha' adlı sanal bir haber sunucusunu tanıttı. Fedha, test aşamasında olup, sitenin online bültenlerinden günlük haberleri okuyacak. Abdullah Boftain, Fedha'nın Kuveyt aksanıyla ve farklı etnik kökenleri yansıtan bir görünümle haber sunacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen haber sunucuları daha önce de Çin'de görülmüştü ve Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işi üstlenebilir kapasitede.
11 Nisan 2023

Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan, bir derginin yıldönümü kutlamasında yazar arkadaşı Yu Hua'ya kitap ödülü takdim ederken konuşmasını yapay zeka uygulaması ChatGPT ile hazırladığını açıkladı. Mo Yan'ın bu açıklaması, etkinlikteki izleyicileri şaşırttı ve Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo'da geniş yankı buldu. Bazı kullanıcılar, ChatGPT'nin Çin'de henüz kullanıma açılmamış olması nedeniyle yazarın bu açıklamasının yasal sorunlara yol açabileceğini belirtti.
21 Mayıs 2023

Çevrimiçi video konferans hizmeti sağlayan Zoom, iş gücünün yüzde 2'sinden azını oluşturan yaklaşık 150 çalışanını işten çıkarma kararı aldı. ABD basınındaki haberlere göre, şirket bu yıl yapay zeka gibi alanlarda işe alımlara devam edeceğini belirtti. Şirket sözcüsü, Zoom'un stratejisiyle uyum sağlamak amacıyla ekiplerin düzenli olarak değerlendirildiğini ifade etti.
2 Şubat 2024

ABD merkezli teknoloji devi Amazon, yapay zeka destekli yeni alışveriş asistanı Rufus'u tanıttı. Rufus, Amazon'un geniş ürün kataloğu ve müşteri verileriyle eğitilmiş olup, alışverişle ilgili soruları yanıtlayabilir, ürün karşılaştırmaları yapabilir ve önerilerde bulunabilir. Şu anda ABD'de seçilen bir grup müşteriye beta sürümü olarak sunulan Rufus, ilerleyen haftalarda daha geniş bir kullanıcı kitlesine açılacak.
2 Şubat 2024

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024

ABD'de teknoloji şirketleri, yapay zeka için veri merkezlerini doğrudan nükleer santrallere bağlamak istiyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını artırdığını açıklamıştı. Maryland eyaletindeki Constellation Energy, birçok teknoloji şirketinin bu konuda ilgi gösterdiğini belirtti. Ancak, nükleer santrallere yakın konumlandırılmış veri merkezleri tartışmalara yol açıyor ve Federal Enerji Düzenleme Komisyonu (FERC) bu konuyu tartışmak için bir konferans düzenleyecek.
11 Ağustos 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple, yeni yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence'ı tanıttı ve ChatGPT ile işbirliğini duyurdu. Apple Intelligence, bağlam odaklı bildirimler gönderebilme, yapay zekayla görüntü oluşturma ve uygulamalar arası görev gerçekleştirme gibi yeteneklere sahip olacak. Siri'ye entegre edilecek ChatGPT, yılın ilerleyen zamanlarında iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya gelecek. OpenAI CEO'su Sam Altman, bu işbirliğinden memnuniyetini dile getirdi.
11 Haziran 2024

Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim