Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek başlattığı özel teftişin dayanağı olan DİAYDER davasında, tek tutuklu sanık olan dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi. Duruşmada, tanık dinlenmesi planlanmış ancak tanık ölmüş olduğu için dinlenemedi. Baran'ın avukatı, İBB çalışanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı dava ile DİAYDER davasının birleştirilmesi gerektiğini savundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Savcı, Baran'ın tahliyesini talep etti ve mahkeme, delillerin toplanmış olması ve Baran'ın sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi.
13 Ocak 2023

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin görevden alınmasına karşı çıkan muhalefet partileri ve çeşitli meslek örgütleri TTB'yi ziyaret etti. TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına karar verilen dava sonrasında, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi TTB ile dayanışma içinde olduklarını göstermek için bir araya geldi. Ziyarette, yargısal süreçlerin sadece TTB'ye değil, genel olarak toplumsal muhalefete karşı yapıldığı ve bu dayanışmanın ortak bir mücadeleye dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.
30 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu, Dr. Ümit Aktaş'ın halk sağlığına zarar verdiği ve hekimliğe yakışmayan tutum sergilediği gerekçesiyle bir ay süreyle meslekten men cezasını onayladı. Aktaş, cezanın siyasi nedenlerle verildiğini iddia etti ve kararın iptali için dava açtı, ancak Ankara 16. İdare Mahkemesi cezanın hukuka uygun olduğuna hükmetti. Mahkeme, hekimlerin bilimsel bilgileri doğru aktarması ve etik kurallara uyması gerektiğini vurguladı. Aktaş'ın aşı karşıtı görüşleri paylaşmasının yanı sıra bitkisel ürün satışı yapması da dikkat çekiyor.
10 Aralık 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuk Müşavirliği, Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi ve 10 futbol kulübünü çeşitli gerekçelerle Profesyonel Futbol Disiplin Kuruluna (PFDK) sevk etti. Çebi ve Beşiktaş Kulübü, hakem ve diğer müsabaka görevlileri hakkında açıklamaları ve sportmenliğe aykırı hareketleri nedeniyle PFDK'ye gönderildi. Fenerbahçe, Trabzonspor, Adana Demirspor, Galatasaray, MKE Ankaragücü, Çaykur Rizespor, Başakşehir, Gaziantep Futbol Kulübü ve Hatayspor da çeşitli disiplin ihlalleri nedeniyle PFDK'ye sevk edildi.
6 Eylül 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı tanıdığını iddia ederek yakınlarını cezaevinden çıkarmak isteyen kişilere tahliye sözü karşılığında para alan Mehmet Erdem Özönder'e 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 7,5 yıl hapis ve 120 bin TL adli para cezası verildi. Özönder, sosyal medyada kendini 'hukuk müşaviri' olarak tanıtıyordu ve aynı suçlamadan iki sayfa adli sicil kaydı bulunuyordu. Özönder'in ofisinde çalışan avukatlar hakkında da sanıkların suçuna iştirak ettikleri gerekçesiyle 'dolandırıcılık'tan suç duyurusunda bulunuldu.
9 Eylül 2023

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Sultanbeyli'de hayatını kaybeden işçiler için açıklama yapmak üzereyken gözaltına alındı. EMEP, Barbaros'un gözaltına alınma sebebi olarak sosyal medya paylaşımları ve çeşitli açıklamaların gösterildiğini ifade etti. Barbaros, adliyede ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Olay, Sultanbeyli'de bir konteynerde çıkan yangında üç işçinin ölümüyle ilgiliydi.
15 Ocak 2024

Müzisyen Emel Çiftçi, Ankara ve Batman'da başlatılan soruşturmalar kapsamında 'terör örgütü üyeliği' ve 'terör örgütü yöneticiliği' iddiasıyla tutuklandı. Çiftçi'nin kanser tedavisi gördüğü ve acil ameliyat olması gerektiği belirtildi. Çiftçi'nin tutuklanmasına gizli tanık beyanları, MASAK Mali Analiz raporları, HTS analiz raporları ve otel konaklamaları suçlama konusu yapıldı. Çiftçi, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.
22 Ağustos 2023

Babala TV'de Kemal Kılıçdaroğlu'na tesettürlü olduğu için iş bulamadığını anlatan bir katılımcının turist rehberi olduğu iddiası, Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB) tarafından yalanlandı. TUREB, bu kişinin birliğe kayıtlı olmadığını ve eğer rehberlik yaptığını iddia ediyorsa, 6326 sayılı meslek kanununa göre kaçak rehberlik yaptığını belirtti.
26 Mayıs 2023

Anadolu 1'inci Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, yazar İclal Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada Elif Şafak ve yayınevi Doğan Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. AŞ'nin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti. Elif Şafak'ın 'Bit Palas' adlı eseri ile Kırıkkanat'ın 'Sinek Sarayı' arasında intihal olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Şafak ve yayınevinin toplamda 159 bin 51 lira 65 kuruş maddi ve 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi ve kararın bir gazetede ilan edilmesini istedi.
24 Ocak 2024

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi şef Yunus Emre Akkor, Hırvatistan'da düzenlenen Türk Mutfağı Haftası'nda Türkiye'deki deprem felaketini temsil etmek amacıyla protokol yemeğinde kırık tabaklar kullandı. Bu hareketi, Twitter üzerinden yoğun eleştiri aldı ve birçok kullanıcı tarafından duyarsızlık ve ajitasyon olarak değerlendirildi. Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran ise Akkor'un paylaşımını beğenip paylaştı.
23 Mayıs 2023

Gözleri görmeyen bireyler, Türkiye Noterler Birliği'nin kendilerine yönelik ayrımcı uygulamalarına son verilmesi talebiyle Braille alfabesiyle mektup gönderdi. Yasal olarak kör bireylerin noter işlemlerini şahitsiz yapmaları mümkünken, Türkiye Noterler Birliği'nin 2019'dan bu yana iki şahit bulundurma zorunluluğu getirdiği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet Bakanlıkları ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun olumlu görüşlerine rağmen birlik bu uygulamadan vazgeçmedi. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı, kör bireylerin görenlerin alfabesiyle okuma yazma zorunluluğunun yanlış olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
4 Ocak 2024

Türk Tabipleri Birliği'nin eski başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırma çağrısı yaptıktan sonra hedef gösterilmiş ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. Fincancı, 'terör örgütü propagandası' ve 'devletin kurumlarını aşağılamak' suçlamalarıyla tutuklanmış ve daha sonra iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, Fincancı'ya 100 bin liralık manevi tazminat davası açmış, mahkeme ise bu talebi kısmen kabul ederek 50 bin lira tazminat ödemesine karar vermiştir. Fincancı'nın avukatı, müvekkilinin bilimsel bir değerlendirme yaptığını ve manevi tazminatın haksız olduğunu savunmuştur.
17 Ekim 2024

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu nedeniyle çeşitli davalarda suçlanmıştır. Adnan Oktar ve DHKP-C davalarında verdiği bilirkişi raporları ve görüşler nedeniyle yargılanmış, yandaş medya tarafından linçe uğramıştır. Son olarak, Adnan Oktar davasında işkence gördüğüne dair verdiği rapor nedeniyle eleştirilmiş, ancak Yüksek Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun raporunu değil, Fincancı'nın raporunu esas alarak karar vermiştir. Bu durum, bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılmış ve eleştirilmiştir.
13 Şubat 2024

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Dilan Polat, avukatının sağlık sorunları gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi üzerine Adli Tıp Kurumuna sevk edildi. Dilan Polat ve eşi Engin Polat, geniş çaplı bir mali suç soruşturması kapsamında tutuklanmış ve çeşitli suçlamalarla yargılanmaktadır. Soruşturma, Polat çiftinin şirketler arası sahte fatura kesme ve para transferi yöntemleriyle 200 milyon lira para akladıkları iddiasını içermektedir. Dilan Polat'ın sağlık durumunun cezaevinde kalmasına uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için adli tıp incelemesi yapılacak.
6 Mayıs 2024

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Adnan Oktar suç örgütü üyeleri için sahte işkence raporu hazırladığı iddialarına Diken'e konuşarak yanıt verdi. Fincancı, işkenceyi meşrulaştırmak için belgeselin araç olarak kullanıldığını belirtti ve hekimlik yemini gereği kimseye adres sormadan, taraf gözetmeksizin işkenceyi belgelediğini vurguladı. Ayrıca, işkence raporlarının mahkemede etkili olmadığını, yargının işkenceyi örtbas ettiğini ifade etti. Fincancı, işkenceye karşı mücadele edenlerin kriminalize edilip düşmanlaştırılmaya çalışıldığını da ekledi.
12 Şubat 2024

Kara para aklama iddiasıyla yargılanan Engin Polat, tahliye kararının ardından cezaevinden çıktı. İstanbul Anadolu başsavcılığı, dört sanık hakkında verilen tahliye kararına itiraz etti ancak itiraz reddedildi. Engin Polat, 10 aydır cezaevindeydi ve tahliye sonrası eşi Dilan Polat ile birlikte cezaevinden ayrıldı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin de aralarında bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmış ve 27 şirkete kayyum atanmıştı.
6 Eylül 2024
İşaretlediklerim