Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'ahmak davası'na ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Tunç, İmamoğlu'nun yargıya yönelik tehdit içeren sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. İmamoğlu, İstinaf Mahkemesi'nin olası bir ceza kararında erken seçimlere gidileceğini ve milletin iktidarı seçimle göndereceğini ifade etmişti. Tunç, yargı kararlarının eleştirilebileceğini ancak tehdit edilemeyeceğini vurguladı.
4 Eylül 2024

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Barış Terkoğlu'na 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla verilen iki yıl hapis cezasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Terkoğlu'nun yüreğinin zindanlardan ve saltanatlardan büyük olduğunu belirtti. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun kendisi de eski bakan Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle 'kamu görevlisine alenen hakaret' gerekçesiyle hapis cezası talebiyle karşı karşıya. Terkoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun desteğine karşılık vererek yüreğinin ve inancının büyük olduğunu ifade etti.
2 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyım atama politikasının demokrasiye olan inancı kırdığını vurguladı. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediyeye kayyım olarak atadı. İmamoğlu, bu tür atamaların yerel demokrasiyi zedelediğini ve hukukun doğru uygulanması gerektiğini belirtti. Muhalefet partilerinden de karara tepkiler yükseldi.
3 Haziran 2024

Çiftlik Bank davasında savcı, 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın için toplam 88 bin 302'şer yıl hapis cezası talep etti. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savcı, Aydın kardeşlerin bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık, suç örgütü kurma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından cezalandırılmasını istedi. Diğer sanıklar hakkında da çeşitli hapis cezaları talep edildi ve bazıları tutuklandı.
25 Eylül 2024

Gazeteci Barış Terkoğlu, 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçlamasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Terkoğlu'nun pişmanlık göstermemesi ve tekrar suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmamasını gerekçe göstererek ceza indirimi uygulamadı. Terkoğlu, geçmişte benzer bir suçlamayla ilk kez yargılandığını ve o zaman da suçlamaları reddettiğini belirtti. Ayrıca, Fethullahçı yapılanmanın yargı üzerindeki etkisine dair örnekler vererek, adalet sisteminin tarafsızlığını sorguladı.
6 Mayıs 2024

Kobani davasında HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a hapis cezaları verildi. Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verildi. Bu cezalar, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'yumuşama, normalleşme' mesajları verdiği bir dönemde geldi ve bu söylemlerin eleştirilmesine yol açtı. Kararlar, Türkiye'de barış ve birlikte yaşama iradesine darbe olarak nitelendirildi.
16 Mayıs 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef göstermek suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Demirtaş, 2020 yılında yaptığı bir savunmada Kocaman'ı eleştirmiş ve onun kendisine kumpas kurduğunu iddia etmişti. Bu nedenle Demirtaş'a iki yıl altı ay hapis cezası verilmişti, ancak istinaf mahkemesi bu cezayı kaldırarak Demirtaş'ın sözlerinin savunma hakkı kapsamında olduğuna hükmetti.
4 Mayıs 2024

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazlar kısmen kabul edilerek, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından serbest bırakıldı ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kayserilioğlu'nu cezaevinde ziyaret etti ve ailesi gece yarısı tahliye edilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
3 Eylül 2024

İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 'halkın bir kesimini alenen aşağılama' suçundan 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kayserilioğlu'na ayrıca 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla da dava açıldı ve 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi. Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itiraz kabul edilerek gece yarısı tahliye edildi, ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam ediyor.
4 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski bakan Erdoğan Bayraktar'a 'Hırsız' demesi üzerine 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanmaya başlandı. Savcılık, Kılıçdaroğlu için bir yıl iki aydan iki yıl dört aya kadar hapis cezası talep etti. Mahkeme, savunma için süre vererek duruşmayı 30 Mayıs'a erteledi. Savcı, Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin düşünce özgürlüğü kapsamında olmadığını belirtti.
2 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması ve belediye başkanı Akış'a verilen hapis cezası hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yargının hukuku uyguladığını ve kararın kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini belirtti. Akış, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 19 yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediye başkan vekili olarak atamıştı.
5 Haziran 2024

Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'larının durdurulması görüntüleriyle ilgili olarak 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan yargılandı. Daha önce beraat eden Gül, Yargıtay'ın kararı bozması üzerine yeniden görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gül, şu anda İstanbul Adalar belediye başkanı olarak görev yapmaktadır.
28 Şubat 2024

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

İsmail Saymaz, Türkiye'deki yargı sisteminde yaşanan çifte standartlara dikkat çekiyor. Kardeşi ByLock kullandığı bilinen Yılmaz Tunç'un Adalet Bakanı olabilmesi ve benzer durumlar ele alınırken, beraat etmiş veya hiç yargılanmamış hakim ve savcıların somut delillere dayanmaksızın ihraç edildiğini vurguluyor. Danıştay 5. Dairesi'nin hukuksuzluklara son verme çabalarının iktidar tarafından FETÖ'cülükle suçlanmasına ve yüksek yargı mensuplarının baskı altında olduğuna işaret ediyor.
18 Şubat 2024

Gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan yardımcısı Akın Gürlek'in şikayeti üzerine 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla yargılandı ve iki yıl hapis cezasına mahkum edildi. Terkoğlu'nun, Odatv ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazıları bu davanın sebebi olarak gösterildi. Mahkeme, Terkoğlu'nun savunmasına rağmen hapis cezası kararını verdi. Terkoğlu savunmasında, hakim, savcı ve polislerin de eleştirilebileceğini ve onlara ayrıcalıklı koruma sağlamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye Gençlik Vakfı ve 308 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen bir etkinlik sonrası yaşanan bir saldırıya ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle 'suçu ve suçluyu övmek' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Altaylı'nın, saldırıyı gerçekleştiren kişiye yönelik 'Eline sağlık' mesajını paylaşması ve sonrasında bu paylaşımı silmesi üzerine İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede iki yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, bu tür eylemlerin kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturduğu belirtildi.
7 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yargının kanunu değil hukuku konuşturduğunu ve kararın kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini belirtti. Hakkari Belediye Başkanı Akış, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 19 yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'in belediye başkan vekili olarak görevlendirildiğini duyurmuştu.
5 Haziran 2024

Yalova Milletvekili Meliha Akyol'un aracını yanlış yere park ettiğini sosyal medyada ifşa eden Berkant Fitoz ve Recep Adıgüzel isimli vatandaşlar, 'kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirmek ve yaymak' suçundan hapis ve para cezasına çarptırıldı. İki vatandaş, Akyol'un aracının park yasağını ihlal ettiğini belirterek polisi aramış ve bu süreçte polis memurlarıyla olan konuşmalarını canlı yayınlamıştı. Mahkeme, her birine ayrı ayrı iki yıl bir ay hapis ve 17 bin 900 lira vekalet ücreti ödeme cezası verdi.
18 Nisan 2024

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

2019 yılında Ankara'nın Çubuk ilçesinde CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimi davasında yeniden karar verildi. Kılıçdaroğlu'nun sığındığı evin önünde 'Yakın o evi' diye bağıran Sevim Gölyeri'ye beş yıl 10 ay hapis cezası verildi. Davada toplam 48 kişi yargılanırken, cezaları kesinleşen 20 sanık yeniden yargılanmadı. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, kararı İstinaf'a taşıyacaklarını açıkladı.
27 Eylül 2024
İşaretlediklerim