Uluslararası bir araştırma, Amazon Yağmur Ormanları'nın neredeyse yarısının 2050'ye kadar kuraklık, ormansızlaşma ve yangınlar nedeniyle yok olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, Amazonlar'ın %38'inin zaten bozulduğunu ve yağmur ormanlarının %10 ila %47'sinin tahrip olabileceğini belirtiyor. Araştırma sonuçları, ekosistemin büyük ölçüde yağışa bağlı olduğu ve 'Dünyanın akciğeri' olarak adlandırılan Amazon Ormanları'nın, nem seviyeleri düşmeye devam ederse kurak bir alana dönüşebileceğini gösteriyor.
14 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 17 Nisan'da yaptığı bir konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yeni Gine'de düşen uçakta bulunan dayısının cesedinin bulunamadığını ve o dönem bölgede yamyamların varlığına dair ima yaptı. Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, Biden'ın bu sözlerine tepki göstererek, halkının yamyam olarak adlandırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti ve Biden'a tarihi yanlışları düzeltme çağrısında bulundu.
22 Nisan 2024

Kanadalı ve ABD'li araştırmacılar, Kuzey Buz Denizi'ndeki buzul erimeleri nedeniyle kutup ayılarının avlanma yöntemlerini adapte etmekte zorlandığını ve bu durumun açlıkla sonuçlandığını belirledi. Üç yıl boyunca 20 kutup ayısının takip edildiği araştırmada, deniz buzullarının erimesiyle avlanma dönemlerinde kutup ayılarının yüzde 11'e varan oranlarda vücut kütlesini kaybettiği gözlemlendi. Araştırma, kutup ayılarının farklı avlanma stratejileri benimsemesine rağmen, bu stratejilerin verimli olmadığını ve hayatta kalma şanslarının azaldığını ortaya koydu.
14 Şubat 2024

Pasifik Okyanusu'ndaki Vanuatu, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtı. Vanuatu, zengin ülkelerin sera gazı salımları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor. Dava, BM üyesi ülkelerin iklim değişikliği konusundaki yasal yükümlülüklerini belirlemek açısından önem taşıyor. Mahkemenin kararı, çevre kirliliğine yol açan ülkelere ve şirketlere daha katı yaptırımlar uygulanmasının yolunu açabilir.
3 Aralık 2024

Malezya, palmiye yağı satın alan ülkelere, Çin'in 'panda diplomasisi'ne benzer bir yöntem olarak orangutan göndermeyi planlıyor. Bu adım, Malezya'nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani tarafından duyuruldu. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) orangutanların neslinin tehlike altında olduğunu ve bu tür diplomatik hareketlerin hayvanların yaşamını daha da riske atabileceğini belirtiyor. Özellikle palmiye yağı plantasyonları nedeniyle yaşam alanlarının yok olması büyük bir tehdit oluşturuyor.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim