Aziz Çelik, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirtiyor. Enflasyonun, emek gelirlerinin artış hızını aşması nedeniyle pahalılığın arttığını ve bu durumun özellikle emekçi sınıfları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca, yüksek enflasyonun sermaye gelirlerini koruduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu ifade ediyor. Temmuz 2024'te açıklanacak olan resmi enflasyon oranlarının, kamu görevlileri ve emekliler için maaş artışlarını belirleyeceğini ancak bu artışların enflasyon oranının altında kalacağını öngörüyor.
6 Mayıs 2024

Hakan Kara, Türkiye'nin yılın ikinci yarısında düşük büyüme ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen stagflasyon yaşayacağını öngördü. İktidarın son bir buçuk yıldır uyguladığı ekonomi politikaları sonucu bütçe sorunları, dış açık ve enflasyon rekorlarına dikkat çekti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve piyasalar tarafından olumlu karşılanmasına rağmen, Kara, ekonomik sorunların faturasının Şimşek'e kesileceğini ifade etti. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan büyük artışlar ve Şimşek'in ekonomide sıkılaştırıcı önlemler alması bekleniyor.
8 Haziran 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki son değişiklikleri ve Merkez Bankası'nın faiz oranını %15'e çıkarmasını eleştirdi. Acemoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, rasyonel politikalara dönüş hedefinin ciddi olmadığını, ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresinde olduğunu ve yapısal problemlerle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımların sadece kısa vadede zaman kazanmak için atıldığını öne sürdü.
22 Haziran 2023

Murat Muratoğlu, emekli maaşlarının bayram öncesi yatırılmamasını eleştirerek, enflasyonun sebebi olarak iktidarı suçladı. İktidarın kötü yönetimi nedeniyle her hamlenin zarara yol açtığını belirtti. Emekli maaşlarının geç ödenmesinin ekonomik sorunları çözmeyeceğini vurguladı.
17 Haziran 2024

Ahmet Taşgetiren, Cumhurbaşkanı ve bakanların enflasyonla mücadele etmek yerine meydanlarda muhalefeti suçlayıp propaganda yaptıklarını eleştiriyor. İstanbul'daki kent yoksulluğuna dikkat çekerek, iktidarın ve adaylarının vaatlerinin gerçekçi olmadığını ve halkın ekonomik zorluklar karşısında çaresiz bırakıldığını vurguluyor. Taşgetiren, iktidarın halkın gerçek durumunu görmemesi ve çözüm üretmemesi konusunda eleştirilerini dile getiriyor.
17 Mart 2024

Esfender Korkmaz, 2003 yılından sonra Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin çoğunlukla kârlı işletme ve banka alımlarında yoğunlaştığını, fiziki yatırımların ise sınırlı kaldığını belirtiyor. 2023 yılında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, 6,9 milyar dolar yerli sermaye çıkışı yaşandı. Korkmaz, yabancı sermaye çekmek için sıcak para ve spekülatif sermayeyi kontrol altına almanın, devletin kurumsal yapısını güçlendirmenin ve mülkiyet güvencesini sağlamanın, ayrıca daha yüksek teşvikler sunmanın önemini vurguluyor.
26 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Albaraka İslami Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyada mazlumu koruyacak ve zalimi durduracak bir kurumsal mekanizma olmadığını belirtti. Erdoğan, mevcut küresel sistemin sorun ürettiğini ve değişmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, adaletin olmadığı yerde huzur ve barışın, güvenliğin olmadığı yerde ise demokrasi ve özgürlüğün olamayacağını ifade etti. Küresel finansal sistemin reel sektörden bağımsız hale geldiğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını söyledi.
24 Mayıs 2024

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Bu durum, bazı ekonomistler tarafından olumlu karşılanırken, bazıları tarafından eleştirildi. Eleştiriler genellikle, bu yüksek enflasyon tahmininin Türkiye ekonomisindeki mevcut sorunları ve politikaların çelişkilerini vurgulamaktaydı. Öte yandan, bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerçekçi bir tahminde bulunduğunu ve bu durumun kredibilite açısından olumlu olduğunu belirtti.
27 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin millî dış ticaret politikasının olmadığını, özellikle Çin'den yapılan ithalatlarda teknoloji ürünleri yerine daha düşük katma değerli ürünlerin tercih edildiğini belirtiyor. Üretimde yüksek oranda ithal girdi kullanıldığını ve hükümetin bu konuda bir iyileştirme programına sahip olmadığını ifade ediyor. Dış borçların çevrilmesi için yüksek faiz oranları ödendiğini, altın ithalatına getirilen kotaların hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğurduğunu, kaçak altın ticaretinin arttığını vurguluyor.
19 Mart 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, banka yöneticileriyle İstanbul Finans Merkezi'nde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, enflasyonla mücadele konusunda tüm ekonomik birimlerin kararlı olduğu mesajı verildi. Bu toplantı, Merkez Bankası'nın beklenen faiz artışını gerçekleştirdiği ve politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardığı bir dönemde yapıldı. Ancak faiz artışı piyasalarda beklenen etkiyi yaratmadı ve dolar/TL kuru yeni bir rekor seviyeye ulaştı.
23 Haziran 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 128,05 olarak açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yıllık enflasyonu ağustosta yüzde 58,94 olarak belirtti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelenin zaman alacağını ve gereken tüm adımların atılacağını ifade etti.
4 Eylül 2023

Yalçın Karatepe, seçimlerin ardından hükümetin faizleri ve vergileri artırma planları olduğunu belirtiyor. Seçim öncesinde faiz artışına cesaret edilemeyeceğini, ancak 31 Mart sonrasında faizlerin artırılacağını ve bu durumun yurtiçi talebi kısmak için yapıldığını ifade ediyor. Ayrıca, bütçe dengesini sağlamak adına vergi oranlarında da artışa gidileceğini, bu durumun enflasyonu daha da artıracağını ve vatandaşın yoksullaşmasına neden olacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

ABD'de Federal Rezerv'in (Fed) enflasyonu kontrol altına alma çabaları sonucunda piyasalarda iyimserlik artarken, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Bloomberg ile yaptığı röportajda, piyasaların enflasyon tehlikesini erken bir şekilde geride bıraktığını düşündüğünü ve bu durumun enflasyonu yeniden alevlendirebileceği konusunda endişelerini dile getirdi. Krugman, mevcut dönemin çok düzensiz olduğunu ve belirsizliklerle dolu olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

Ekonomist Artunç Kocabalkan, Mehmet Şimşek'in ekonomide görünenden daha büyük problemler olduğunu yakın çevresine söylediğini aktardı. Nureddin Nebati'nin bakanlığı döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat gibi uygulamalar eleştirildi. Şimşek, bakanlık görevine 'rasyonel zemin' vurgusuyla başladı ancak ekonomideki zorluklar nedeniyle işinin zor olduğu belirtiliyor. Kocabalkan, Türkiye ekonomisinin temel sorunlarının çözülmeyeceğini ve enflasyonun kalıcı düşmeyeceğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler'in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 1,9 olacak ve bu oran son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kaydedildi. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,7'ye yükselebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, yıl sonu enflasyon oranının ortalama yüzde 42,4 olacağı ve 2024'te yüzde 13,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 enflasyon hedefinin yüzde 20'ler seviyesinde olacağı yönündeki açıklamasının üzerinde.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarını değerlendirerek, enflasyonun düşürülmesi için 'zaman' ve 'sabır' gerektiğini belirtti. Şimşek, aylık enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ve dezenflasyon sürecinin zaman ve kararlılık gerektirdiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'na tam desteklerini belirterek, ilave sıkılaşma adımlarının büyümede dengelenmeye, cari açıkta daralmaya ve enflasyonist eğilimleri kırmaya katkı sağlayacağını vurguladı.
6 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

MIT Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi ve tek başına faiz artırmanın ekonomiyi düzeltmeyeceğini belirtti. Acemoğlu, ekonomiyi düzeltmek için dört politika değişikliği önerdi: reel faizleri sıfırın üstüne çıkarmak, ifade özgürlüğü ve demokratik hakları güçlendirmek, verimlilik ve teknolojik gerilik sorunlarını çözmek ve yurtdışından kaynak getirilmesi. Ancak Acemoğlu, bu önerilerin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda belirsizliğini ifade etti ve Türkiye ve Türk halkını zor günlerin beklediğini belirtti.
27 Ağustos 2023

Saadet Partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doların 10 lira olmayacağı, enflasyonun yüzde 30'u aşmayacağı ve bankaların tökezlemeyeceği yönündeki geçmişteki açıklamalarını içeren bir video yayınladı. Videoda Erdoğan'ın bu tahminlerinin aksine, dolar/TL kuru 19,86'ya ulaşmış, resmi enflasyon yüzde 43,68 seviyesinde ve bankaların döviz işlemlerine sınırlamalar getirdiği belirtiliyor. Parti, ekonominin gerçek gündem olduğunu ve Türkiye'nin karar vermesi gerektiğini vurguluyor.
21 Mayıs 2023

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024
İşaretlediklerim