Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısında milletvekillerinin bakanlık için istifa etmeyeceğini söylediğini aktardı. Önceki kabinede neredeyse tüm bakanlar milletvekiliydi ve yeni kabinede kimlerin yer alacağı merak ediliyor. Selvi, yeni kabinede olması beklenen isimler hakkında bilgi verdi ve ekonomi yönetimi için düşünülen isimleri paylaştı. Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, savunma bakanlığı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in adının geçtiğini ifade etti. Ahmet Hakan ise kabinenin açıklanacağı tarihi ve programı detaylandırdı.
1 Haziran 2023

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

2015-2022 yılları arasında AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi başkanlığı yapan İrfan Keskin'in, 2018 yılında Kamu Siber Güvenlik Zirvesi'nde Osmanlı askeri kostümü giyerek yaptığı konuşma sosyal medyada gündem oldu. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası arama kurtarma ve yardım çalışmalarındaki koordinasyon eksikliği tartışılırken, bir Twitter kullanıcısı bu durumu eleştiren bir video paylaştı. Keskin, şu anda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı milli teknoloji genel müdür yardımcılığı görevini yürütmekte.
12 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde beklenen kuvvetli kar yağışları nedeniyle yedi ile 'turuncu', 18 ile ise 'sarı kod'lu uyarıda bulundu. Uyarıya göre, Akdeniz, Doğu Anadolu'nun güneyi, Güneydoğu Anadolu ve bazı batı illerinde kuvvetli yağış ve yoğun kar yağışı bekleniyor. Ayrıca Marmara'nın batısı ve Ege'nin batısında kuvvetli rüzgar ve fırtına öngörülüyor. Vatandaşların olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği belirtiliyor.
5 Şubat 2023

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savaş pilotlarına güvenmediğini ve koruma uçuşları için sadece 25-30 pilotun seçildiğini yazdı. Erdoğan'ın indiği askeri hava meydanlarında güvenlik için askerlerin kimlikleri soruşturuluyor, mermiler toplatılıyor ve silahlardaki iğneler söktürülüyor. Koruma amaçlı uçan F-16 ve jandarma helikopter pilotları da cumhurbaşkanlığı tarafından onaylananlar arasından seçiliyor ve her uçuş öncesi tekrar soruşturmaya tabii tutuluyorlar. Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü'ndeki altı F-16 savaş uçağı cumhurbaşkanlığının savunması için kullanılıyor.
5 Mayıs 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararnamesiyle Merkez Bankası'nın üç başkan yardımcısı görevden alındı ve yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı. Bu değişiklikler, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın kendi ekibini kurduğuna işaret ediyor. Yeni atanan isimlere sosyal medyadan övgü dolu sözler geldi. Bu atamaların, Merkez Bankası'nda köklü bir değişime işaret ettiği belirtildi.
28 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları için kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. Ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu hava hakim olacakken, belirtilen bölgelerde yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli olması öngörülüyor. Samsun için 'turuncu', Ordu için 'sarı' kodlu uyarılar yayınlandı. İç ve batı kesimlerinde hava sıcaklığının 2 ila 4 derece artması beklenirken, diğer yerlerde sıcaklık değişikliği öngörülmüyor.
6 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu sahra hastaneleri, iş makineleri ve seyyar mutfak gibi imkanlarının deprem bölgesindeki arama, kurtarma ve barınma işlemleri için yeterli olduğunu belirterek, bu imkanların derhal devreye sokulmasını talep etti. Demirtaş, gönüllülerin ve sağlık personelinin de hızla bölgeye götürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan iki büyük depremin ardından geldi.
6 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanı ve AKP Kayseri milletvekili adayı Hulusi Akar, Kayseri'deki bir aday tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümünde anahtar rol oynadığını ve daha güçlü olması gerektiğini belirtti. Katılımcıların 'Vur de vuralım, öl de ölelim' sloganlarına, terörle mücadelenin devam ettiğini ve Türkiye'nin bu beladan kurtulacağını ifade ederek yanıt verdi.
16 Nisan 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu üyeliklerine Çiğdem Uçar ve Şeref Safa atandı. Ayrıca, Savunma Sanayii Başkanlığında Başkan Yardımcılıklarına Hüseyin Avşar, Hakan Karataş, İhsan Kaya, Gökhan Uçar, ve Mustafa Murat Şeker getirildi.
26 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin bazı bölgelerinde kuvvetli yağış beklendiğini duyurarak, iki il için 'turuncu', 16 il için ise 'sarı kod'lu uyarıda bulundu. Kuvvetli yağışların Doğu Anadolu'nun batısı, Kahramanmaraş, Karaman ve diğer bazı illerde etkili olması öngörülüyor. Ayrıca Güneydoğu Anadolu'da toz taşınımı beklendiği ve hava sıcaklıklarının iç ve batı kesimlerde azalacağı, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.
7 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'nin güçlü bir sosyal devlet inşa etme zorunluluğuna dikkat çekti. Deprem bölgesindeki eksikliklere değinen Kılıçdaroğlu, ülkenin yeni bir düzene ihtiyacı olduğunu ve bunun sadece iktidar değişimiyle olmayacağını, daha büyük değişimler gerektiğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören değerlerin tamir edilerek güçlü bir değişim yaratılması gerektiğini ve bunun toplumsal bir çaba ile mümkün olacağını belirtti.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla, büyükelçilikler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Basın İlan Kurumu, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda çeşitli görevlere atamalar yapıldı ve bazı görevliler görevden alındı. Atamalar arasında büyükelçiliklere ve genel müdürlük pozisyonlarına yapılan değişiklikler bulunmaktadır.
1 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararnamesiyle Merkez Bankası'nda üç başkan yardımcısı görevden alındı ve yerlerine yeni isimler atandı. Görevden alınan isimler Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman iken, yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı. Bu değişiklikler, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın kendi ekibini kurduğuna işaret ediyor.
28 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki hava durumu için uyarılarda bulundu. Sekiz il için 'turuncu' kodlu, yani kuvvetli kar yağışı beklendiği uyarısı yapılırken, dokuz il için 'sarı kod'lu uyarı verildi. Yağışların bazı bölgelerde yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunuyor. Rüzgârın ise bazı bölgelerde kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Tuzla Piyade Okulu'nda, 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde düzenlenen anma töreninde bir teğmenin Atatürk'ün fotoğrafını yakasına takmaması üzerine çıkan kavga sonucu yedi personel hakkında soruşturma başlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı'nın onayı ile bu personeller 'Silahlı Kuvvetlerden Ayırma' kararı alınarak ihraç edildi. Bu karar, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde alındı.
9 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi çeşitli bakanlık ve kurumlarda üst düzey yönetici pozisyonlarına yeni atamalar gerçekleştirildi. Bazı il müdürleri görevden alınırken, yerlerine yeni isimler getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda da müfettişlik pozisyonuna atama yapıldı.
14 Ocak 2023

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024

Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin toplam mevduatının 120 milyar dolara ulaştığını ve temmuz ayından sonra her hafta 8-10 milyar dolarlık bir geri dönüş olacağını belirtti. KKM'nin, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatıldığını ve iktidarın döviz talebini dizginlemek için çeşitli düzenlemeler yaptığını ifade etti. Kara, KKM'nin bir saadet zinciri gibi olduğunu ve devletin bu yükü ne kadar taşıyabileceğinin belirsiz olduğunu, sistemin sonuna yaklaşıldığını ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023
İşaretlediklerim