Japonya'da her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Reşit Olma Bayramı, gençlerin yetişkinliğe geçişini kutlamak için düzenlenir. 2018 yılında kabul edilen ve 2022'de yürürlüğe giren bir yasa ile reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi. Ancak bu değişiklik, 2023 yılında bazı bölgelerde geleneklerin dikkate alınarak 20 yaşında kutlanmasına, bazı yerlerde ise 18 yaşındaki gençlerin üniversite sınavlarına hazırlanmaları nedeniyle kutlamaların ertelenmesine yol açtı. Reşit olma yaşı 18 olsa da, 20 yaş altı için alkol, sigara ve kumar yasağı devam etmektedir.
9 Ocak 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel bir etkinlikte, yılın sosyal ruh halini yansıtan popüler bir kelime seçiliyor. 2023 yılı için Teikoku Databank tarafından yapılan araştırmada, 1000'e yakın küçük ve orta ölçekli firmanın katılımıyla 'değişim' anlamına gelen 'kaeru' kelimesi en yüksek oyu aldı. Bu seçimde, iklim değişiklikleri, Japon yeninin değer kaybı ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki krizler sonucu artan yakıt fiyatlarının etkisi olduğu belirtildi.
5 Aralık 2023

Japonya, pandemi sonrası artan turist sayısı ve yerel para biriminin zayıflığı nedeniyle restoranlarda yerellere indirim yapma uygulamasına geçti. Tokyo'daki bir restoran sahibi, turistlerden ekstra ücret almak yerine yerellere indirim yaparak maliyetleri dengelemeye çalıştıklarını belirtti. Japonya'da 2024'ün ilk yarısında turist sayısı 17 milyonu aşarak rekor kırdı. Bu durum, turist vergisi, turist kontenjanı ve alkol satışına kısıtlama gibi çeşitli önlemler alınmasına yol açtı.
26 Temmuz 2024

Japonya'nın başkenti Tokyo'da, evlenmek isteyen kişilerin birbirini daha hızlı bulmasını ve doğum oranını artırmayı hedefleyen yapay zekalı bir çöpçatanlık uygulaması piyasaya sürüldü. Uygulama, 18 yaş üstü kişilerin kullanımına sunulmuş olup, güvenlik amacıyla kullanıcıların kimlik, gelir belgesi ve bekarlık durumunu kanıtlayan belgeler sunması gerekiyor. Yetkililer, ülkede evlenmek isteyen fakat ilişki bulamayan çok sayıda kişi olduğunu belirterek, bu uygulamanın evlenmek isteyenleri ilk adımı atmaya teşvik etmeyi amaçladığını ifade etti.
30 Eylül 2024

Japonya'da son zamanlarda artan ayı saldırıları sonucunda altı kişi hayatını kaybetti ve 200'den fazla kişi yaralandı. Bu sorunu çözmek amacıyla Toyama vilayetinde yapay zekalı bir uyarı sistemi kullanılmaya başlanacak. Sistem, kameralar aracılığıyla ayıların hareketlerini izleyerek yerel yetkililere, polise ve avcılara anında uyarılar gönderecek. Eğer sistem başarılı olursa, ayı popülasyonunun yoğun olduğu diğer bölgelerde de uygulanacak.
30 Nisan 2024

Japonya'da ilkokul öğrencileri, 150 yıllık bir gelenek olan rondoseru çantasını taşımaya devam ediyor. Bu çantayı taşımak zorunlu olmasa da, sosyal normlar aileleri rondoseru almaya yönlendiriyor. Çantalar, çocukların omzuna yaklaşık 4 kilogram yük bindiriyor ve altı yıllık ilkokul boyunca dayanacak şekilde üretiliyor. Veliler ve çocuk hakları savunucuları, çantaların küçük çocuklar için fazla ağır olduğundan şikayetçi.
28 Temmuz 2024

Japonya'nın Kobe kentindeki Oji Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan ve ülkenin en yaşlı pandası olan Tan Tan, 28 yaşında kalp durması nedeniyle öldü. 1995 yılında Çin'in Şiçuan bölgesinde doğan Tan Tan, insan yaşına göre 80-100 yaş aralığına denk geliyordu. 1995'teki Büyük Hanşin Depremi'nin ardından Kobe'ye getirilen Tan Tan, depremzede kent sakinlerini teselli etmek amacıyla kira kontratıyla Japonya'ya taşınmıştı. 2020'de kira kontratının sona ermesi ve Covid-19 salgını nedeniyle Çin'e dönüşü ertelenen Tan Tan, 2021'de kalp hastalığı teşhisi almış ve sağlık durumu giderek kötüleşmişti.
4 Nisan 2024

Japonya'daki Fuji Dağı, 130 yıllık kayıtlara göre ilk kez bu kadar uzun süre karsız kaldı. Genelde ekim başında karla kaplanan dağ, bu yıl hala beyaz örtüsüne kavuşmadı. Japonya'nın en sıcak yazını geçirmesi ve yüksek seyreden eylül sıcaklıkları, kar yağışını engelledi. Bu durum, bilim insanlarının küresel ısınma tahminleriyle örtüşüyor ve iklim değişikliğinin Japonya'daki etkilerinden biri olarak kabul ediliyor.
30 Ekim 2024

Japonya'da doğum oranlarının düşmesi ve nüfusun yaşlanması nedeniyle, bir bebek bezi üreticisi bebek pazarından çekilerek yetişkin pazarına yönelme kararı aldı. Ülkede doğum sayısı 19'uncu yüzyıldan bu yana en düşük seviyeye düşerken, 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı yüzde 30'a ulaştı. Bu demografik değişim, bebek bezi pazarının yetişkin bezi pazarı tarafından geçilmesine yol açtı. Japonya'nın en büyük bebek bezi üreticisi Unicharm, 2011 yılında yetişkin bezi satışlarının bebek bezlerini geride bıraktığını duyurmuştu.
27 Mart 2024

Japonya'nın Osaka Tennoji Hayvanat Bahçesi'nde, Meksika'dan 'erkek' olarak getirilen ve Gen-chan adı verilen su aygırının, yedi yıl sonra dişi olduğu ortaya çıktı. Su aygırı beş yaşında iken Africam Safari hayvan parkından erkek belgesiyle transfer edilmiş. Hayvan büyüdükçe ve erkek üreme organları tespit edilemediği için hayvan bakıcıları şüphelenmeye başlamış. Hayvanat bahçesi yönetimi, bu tür hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını belirtti.
24 Nisan 2024

Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı'nın girişindeki taş sütuna Çince 'tuvalet' yazıldı. Olay, tapınakta görevli bir personelin grafitiyi fark etmesiyle polise bildirildi. Tapınak görevlileri, bu tür eylemlerin tapınağın itibarını zedelediğini belirtti. Yasukuni Tapınağı, Japonya'nın militarist geçmişinin bir simgesi olarak görülüyor ve komşu ülkeler tarafından eleştiriliyor.
19 Ağustos 2024

Mimarlık alanının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Pritzker Ödülü, bu yıl 78 yaşındaki Japon mimar Riken Yamamoto'ya verildi. Yamamoto, 50 yıl boyunca nötr ve modernist bir tarzda, ilk bakışta dikkat çekmeyen eserler üretmesine rağmen, Pritzker Jüri Başkanı Alejandro Aravena tarafından toplumsal alanlar yaratma becerisi nedeniyle övüldü. Yamamoto, tasarımda kendini pek iyi bulmadığını belirtmiş, ancak çevresine dikkatli bir şekilde bakmanın önemini vurgulamıştır. Pritzker Ödülü, 1979'dan beri her yıl topluma ve mimarlığa katkı sağlayan mimarları onurlandırmak amacıyla veriliyor.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim