İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve örgüt yöneticisi 13 kişiye verilen 8 bin 658'er yıl hapis cezasını onayladı. Oktar, 'örgüt yöneticiliği', 'cinsel istismar', 'eğitim hakkının engellenmesi', 'eziyet', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' ve 'kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlarından 891 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve diğer sanıkların suçlarından da sorumlu tutularak toplamda 8 bin 658 yıl hapse mahkum edildi. İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ocak 2021'de Oktar ve diğer sanıkları ağır cezalarla mahkum etmiş, bazı sanıkların tahliyesine karar verilmiş, bazıları hakkında ise tutuklama kararı çıkarılmıştı.
12 Nisan 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile yaşanan polemik sonrasında 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanacak. İmamoğlu'nun 28 aya kadar hapis cezası alması talep ediliyor. Suçlamalar, İmamoğlu'nun Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılışında Yazıcı'yı eleştiren ifadelerine dayanıyor. İmamoğlu, suçlamaları reddediyor ve şikayetin ciddiyetten uzak olduğunu savunuyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı başka bir dava da devam ediyor ve bu davanın sonucu siyasi yasak getirebilir.
14 Temmuz 2023

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar sekize yedi oy çokluğuyla alındı. HDP MYK üyesi avukat Cihan Aydın, kararın Anayasa'ya göre üçte iki oy çokluğuyla alınması gerektiğini belirtti ve kararın siyasi baskılara teslim olunduğunu iddia etti. İnsan hakları hukuku uzmanı avukat Kerem Altıparmak da Aydın'ın bu tespitini önemli bulduğunu ifade etti.
5 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü belediye başkanıyken 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaya başladı. İddianamede İmamoğlu dahil yedi kişi için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Duruşmada gazetecilerin salona alınmaması tepki çekti ve sonrasında sadece basın kartı olan gazetecilere izin verildi. Mahkeme, İmamoğlu'nun bir sonraki duruşmada hazır edilmesine ve Beylikdüzü belediyesine kamu zararı olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Kasım'da yapılacak.
15 Haziran 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'diktatör' dediği için yargılandığı davada beraat etti. Kaftancıoğlu, geçen yıl bir toplantıda 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' demişti. Savcı, bir önceki duruşmada Kaftancıoğlu'nun beraati yönünde mütalaa vermişti. Hakim, sözlerin hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek beraat kararı verdi.
26 Nisan 2023

Gazeteci Bahadır Özgür, Mudanya Kitap Fuarı'nda yaptığı konuşma nedeniyle iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Özgür, konuşmasında mafya-siyaset-devlet ilişkilerini ve bu süreçte açılan davaların neden sonuçlandırılamadığını anlatmıştı. Bu konuşma nedeniyle 'Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve yargı organlarını aşağılamak' suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığı'nın izniyle hazırlanan soruşturma sonucunda Bahadır Özgür hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi ve kabul edildi.
22 Mayıs 2024

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik ifadeleri nedeniyle kınama cezası verdi. Özcan, 11 Temmuz'da sosyal medyada Kılıçdaroğlu'na yönelik yaptığı paylaşım nedeniyle disipline sevk edilmişti. Kurul, Özcan'ın savunmasını değerlendirerek oybirliğiyle kınama cezası verilmesine karar verdi.
28 Ağustos 2024

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'larının durdurulması görüntüleriyle ilgili olarak 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan yargılandı. Daha önce beraat eden Gül, Yargıtay'ın kararı bozması üzerine yeniden görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gül, şu anda İstanbul Adalar belediye başkanı olarak görev yapmaktadır.
28 Şubat 2024

Yargıtay'ın bozduğu kararın ardından yeniden yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'ya, mahkeme tarafından önce 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı yarı oranında artırarak 10 yıl 15 aya çıkardı, ancak daha sonra indirim yaparak cezayı 9 yıl 4 ay 15 güne indirdi. Sonuç olarak, Mızraklı'ya ilk yargılandığında aldığı ceza ile aynı ceza verilmiş oldu.
29 Kasım 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması talebiyle açılan davada Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını gerçekleştirdi. Savunmada, Diyarbakır'daki ailelerin HDP binası önündeki eylemlerini HDP'nin terörle ilişkisine kanıt olarak sundu. Şahin, davanın seçimlere yetişip yetişmeyeceği konusunda kararın Anayasa Mahkemesi'nin takdirinde olduğunu belirtti. Dava süreci, savcılığın ek deliller sunmasıyla devam ediyor.
10 Ocak 2023

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat, Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi ve tutuksuz yargılanacak. Polat, 'örgüt kurma', 'örgüt yapısı içinde suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' ve 'yasadışı bahis' suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davada toplam 28 sanık bulunuyor ve Polat'ın tahliyesiyle birlikte dört tutuklu sanık kaldı. Mahkeme, tutukluluktan elde edilecek faydanın adli kontrol hükümleriyle de sağlanabileceğini belirterek tahliye kararı verdi.
19 Ağustos 2024

Gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı davadan, Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine beraat etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Pehlivan, gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını ifade etti. Avukatı Hüseyin Ersöz, Pehlivan'ın tahliyesi için gerekli yasal sürecin işletileceğini duyurdu.
16 Kasım 2023
İşaretlediklerim