Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Ankara Tabip Odası, kentteki Covid-19 vakalarının arttığını ve hastanelerin alarm verdiğini duyurdu. Özellikle İntörnler ve sağlık çalışanları arasında Covid-19 tanısı alanların sayısının hızla arttığı belirtildi. Bazı hastanelerde test pozitiflik oranının yüzde 20'ye yükseldiği ifade edildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları şeffaf şekilde bilgilendirmeye davet edildi.
30 Eylül 2023

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

Kış sezonunun sona ermesine rağmen, dünya genelinde nörovirüs, insan metapnömovirüsü (HMPV) ve Influenza B gibi bazı virüslerin yayılımı devam ediyor. Atık su arıtma tesislerinden alınan numunelerin analizi, belirli bir topluluktaki virüs yayılımı hakkında neredeyse gerçek zamanlı bilgi sağlıyor. Bu yöntem, özellikle insanların hastane veya doktor muayenehanesinde tahlil edilmediği durumlarda, resmi vaka sayımlarına kaydedilmeyen enfeksiyonları tespit etmede faydalı oluyor. Atık su bilgileri, bilim insanları ve aşı üreticileri için de değerli, çünkü hangi virüs türlerinin aşılarda hedeflenmeye devam edeceği ve aşıların sağladığı korumanın ne kadar sürmesi gerektiği konusunda önemli fikirler sunuyor.
25 Mart 2024

ABD'nin Florida eyaletinde bir kişi, 'Naegleria fowleri' adlı beyin yiyen amip nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık yetkilileri, kişinin muhtemelen burnunu musluk suyuyla temizlerken amibi kaptığını belirtti. Amip, burundan beyne geçerek 'amibik meningoensefalit' hastalığına yol açıyor ve bu durum genellikle ölümle sonuçlanıyor. ABD'de her yıl ortalama üç kişi bu amip nedeniyle hayatını kaybediyor ve yetkililer halka musluk suyu yerine arıtılmış veya kaynatılmış su kullanmalarını öneriyor.
3 Mart 2023

The Guardian’ın aktardığı araştırmaya göre, salgının başında Covid nedeniyle hastaneye kaldırılanlarda beyin sisi ve sağlık sorunları yıllarca sürebiliyor. Bilim insanları, Covid’in uzun dönemli etkilerini inceleyerek beyin sisi, yorgunluk ve ruh sağlığı sorunlarının devam edip etmediğini araştırdı. Katılımcıların birçoğu Covid’den iki-üç yıl sonra şiddetli depresyon, yorgunluk ve kaygı hissettiğini, dahası semptomların zamanla kötüleştiğini söyledi. Araştırma, Covid’in diğer solunum yolu enfeksiyonlarına kıyasla depresyon ve anksiyeteyle sıkı ilişkisini ortaya koyuyor.
2 Ağustos 2024

Ekvator Ginesi Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsüne yakalanan kişi sayısının 13'e çıktığını ve bu kişilerden dokuzunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkede şu ana kadar bir kişi hastalığı atlatarak sağlığına kavuştu ve temaslı kişi sayısı 825 olarak belirlendi. Ayrıca, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Marburg virüsüne karşı dört aşının deneme protokollerinin hazır olduğunu bildirdi.
30 Mart 2023

Güney Kore, dört haftada altı kat artan Covid-19 vakalarına karşı önlemleri sıkılaştırma kararı aldı. Ülkede yaz döneminde vakalar hızla artarken, Ağustosun ilk haftasında hastaneye başvuranların sayısı 861’e yükseldi. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA), vakaları kontrol altına almak için önlemleri artıracağını ve müdahale ekiplerini genişleteceğini duyurdu. Yetkililer, vaka sayısının ağustos sonuna kadar artmaya devam etmesini bekliyor.
13 Ağustos 2024

Ünlü sanatçı Haluk Bilginer, 'Kundakçı' isimli tiyatro oyununun ikinci perdesinde fenalaşarak hastaneye kaldırıldıktan sonra sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek sahneye geri döndü. 68 yaşındaki Bilginer'in tansiyon düşüklüğü yaşadığı ve gerekli testlerin ardından taburcu edildiği bildirildi. Doktorunun onayıyla Caddebostan Kültür Merkezi'nde tekrar sahne alan Bilginer için tedbir olarak ambulans hazır bekletildi. Bilginer, gazetecilere kalbinde bir sorun olmadığını ve kardiyolojik açıdan sınıfı geçtiğini ifade etti.
15 Mart 2023

Covid-19 pandemisi, Alzheimer hastalığının seyrini değiştirebilir ve hastalığın önümüzdeki yıllarda daha da artmasına neden olabilir. Pandemi nedeniyle ileri yaş grubundakilerin sağlık kontrollerinin aksaması ve Covid enfeksiyonunun zihinsel işlevleri etkileyebilmesi, Alzheimer'ın oluş mekanizmaları ile covidin etki mekanizmalarının örtüşmesi bu durumun nedenleri arasında. Alzheimer hastalığı için bilinen risk faktörleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, düşük eğitim düzeyi, ağır beyin travmalarına maruz kalmak, hipertansiyon, diyabet gibi aterosklerotik risk faktörlerinin kontrol altında olmaması ve tedavi edilmemiş yerleşmiş depresyon bulunuyor.
21 Eylül 2023

Eris varyantı, Türkiye'deki Covid-19 vakalarını artırdı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok yerde vakaların sayısı hızla yükseldi. Hekimler, uzun süredir görmedikleri radyolojik görüntüler ve ölümlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Hacettepe Tıp Fakültesi, hastanede yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 3'ten yüzde 20'ye çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini paylaşmayı bırakması nedeniyle, hastalığın toplum sağlığına tam etkisi bilinmiyor. Uzmanlar, Eris varyantına karşı hazırlıklı olunması ve güncel aşıların bir an önce temin edilerek riskli gruplarda uygulanması gerektiğini söylüyor.
30 Eylül 2023

Filipinler'de yurt dışına çıkmamış bir kişide M çiçeği virüsü tespit edildi. Endonezya'da da bu yıl 14 vaka bildirildi ve ülke dışından gelenlere yönelik testler sıkılaştırıldı. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle acil durum ilan etti. Afrika Birliği de kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor ve genellikle hafif seyrediyor.
19 Ağustos 2024

Bangladeş'te son 24 saatte dang humması nedeniyle 463 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Bu yıl dang hummasından ölenlerin sayısı 96'ya, toplam vaka sayısı ise 15 bin 670'e ulaştı. Ülke genelinde 1582 kişi dang humması nedeniyle tedavi görüyor. Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sivrisinek popülasyonunu artırarak hastalığın yayılmasına neden olduğunu belirtiyor.
8 Eylül 2024

İstanbul Avcılar'da sivrisineklerin neden olduğu kaşıntı ve yaralar sebebiyle hastane başvuruları arttı. Mahalle sakinleri, sivrisineklerden korunmak için ateş yakmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineklerinin daha tehlikeli olduğunu ve su birikintilerinden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, bu yıl sivrisinek ısırığı şikayetlerinin daha erken başladığını ve alerjik bireylerde ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söylüyor. İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, sivrisineklerin özellikle Beykoz, Sarıyer ve Silivri gibi kırsal ilçelerde yoğun olduğunu belirtiyor.
5 Temmuz 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde hemodiyaliz sonrası 31 hasta fenalaştı ve 14'ü entübe edilerek çeşitli hastanelere sevk edildi. Bir hasta Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Zehirlenmenin, diyaliz işleminde kullanılan suya etilenglikol isimli kimyasalın karışmasından kaynaklandığı iddia ediliyor. CHP Sağlık Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, hastaların durumunu öğrenmek için Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne gittiklerini ancak bilgi paylaşımının engellendiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman, TÜİK'in 2020-2021 ölüm istatistiklerine göre pandemi döneminde Türkiye'de 217 bin fazladan ölüm olduğunu belirtti. 2019'da 435 bin kişi ölürken, 2020'de 507 bin 938, 2021'de ise 565 bin 594 kişi hayatını kaybetti. Covid-19 kaynaklı ölümler 2020'de 22 bin 136 iken, 2021'de 65 bin 198'e yükseldi. TÜİK'in iki yıl sonra açıkladığı bu veriler, Sağlık Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı ölüm sayılarından çok daha yüksek.
23 Şubat 2023

Eski organ nakli koordinatörü hemşire Aygün Mengelli, yaklaşık 28 ay önce çift taraflı akciğer nakli olmuş ve şimdi organ bağışının önemini vurgulamak için çaba gösteriyor. Kendisi de kistik fibrozis hastalığı nedeniyle akciğer nakli geçiren Mengelli, Türkiye'de organ bağışının yetersiz olduğunu ve pandemi döneminden bile daha kötü bir durumda olduğumuzu ifade ediyor. Sağlık çalışanlarının beyin ölümüne inanmama sorununa değinen Mengelli, özel hastanelerin organ bağışı konusunda yetersiz kaldığını ve Türkiye'de yoğun bakım yatak sayısının fazla olmasına rağmen organ bağışı ve nakli konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtiyor.
12 Kasım 2023

Adıyaman depremi sonrasında gönüllü olarak bölgeye giden aile hekimi Dr. Sosın Fisli, izinsiz gittiği gerekçesiyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından soruşturmaya tabi tutuldu. Fisli, bu durumu kabul edemeyerek görevinden istifa etti, ancak Heybeliadalı hastaları tarafından başlatılan imza kampanyasıyla destek gördü. İstanbul Tabip Odası ve Heybeliadalılar, Fisli'nin yanında olduklarını belirterek soruşturmanın sonlandırılmasını talep ettiler. Fisli, pandemi dönemindeki çalışmaları nedeniyle İstanbul Valiliği tarafından başarı belgesi almış bir hekimdir.
11 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlanmış ve Mustafa Demir yaşamını yitirmişti. Diyaliz Merkezi önlem amacıyla kapatılmış ve adli soruşturma başlatılmıştı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi altına alınan hastalardan 87 yaşındaki Saniye Aksöz'ün de hayatını kaybettiği belirtildi. Hastalardan 12'si taburcu edilirken, diğer hastaların durumlarının da iyiye gittiği kaydedildi.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim