Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

Beş milyondan fazla memur ve memur emeklisi için ek gösterge uygulaması 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama, emekli maaşlarında yüzde 22'ye varan oranlarda artış sağlayacak ve emekli aylıklarına 250 lira ile 2 bin 800 lira arasında bir artış olarak yansıyacak. Görevdeki memurların maaşlarına ise daha az etki edecek, bazı durumlarda maaşlarda azalma bile görülebilecek. Ancak, görevdeki memurların emekli ikramiyeleri artacak.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan enflasyon nedeniyle maaşları yetersiz kalan emeklilere yönelik olarak, daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan 5 bin lira ödemenin, şimdi de çalışan emeklilere yapılacağını açıkladı. Bu karar, çalışan emeklilerin önceki düzenlemeden yararlanamaması üzerine gelen eleştirilerin ardından geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de çalışan emeklilere ödeme yapılması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan, bu ödemeden 4 milyon 689 bin emeklinin faydalanacağını belirtti.
24 Kasım 2023

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defalığına 5 bin lira ödeneceğini duyurdu. Bu ödeme, emekli olup fiilen çalışmaya devam edenleri kapsamayacak. Ödemenin kasımın ilk yarısında yapılacağı belirtildi. Ayrıca Erdoğan, yılbaşında emeklilerin durumunun tekrar gözden geçirileceğini ifade etti.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını bildirdi. Bu ek zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024'ten itibaren maaş artış oranlarının yüzde 42,6'ya yükseleceğini ifade etti. Ayrıca, Temmuz ayındaki artışlarla tüm emeklilerin maaş artış oranlarının eşitleneceğini ve emekli maaşı alt sınırının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını belirtti.
16 Ocak 2024

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

AKP'li kurmaylar, emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemenin mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesini ve nisan ayında ilk maaşların ödenmesini beklediklerini ifade ettiler. 6 Şubat'ta yaşanan depremler nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmiş ve bu süreç ertelenmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtmiş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiği ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığı bilgisi verilmiştir.
21 Şubat 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin 700 bin kamu işçisi için ilk altı aylık zam teklifini yüzde 40'a yükselttiğini ve taban aylık teklifini 12 bin liraya çıkardığını açıkladı. Daha önceki teklif yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olarak belirlenmişti. Atalay, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerin ardından bu yeni teklifi duyurdu.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak ilk maaşların şubat veya mart ayında ödenebileceğini belirtti. Ayrıca, faiz oranlarının daha da düşürüleceğini ifade etti. Erdoğan, seçimler, ekonomi ve dış politika gibi konularda da değerlendirmelerde bulundu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin sıcak bakmadığını, Suriye ile ilişkiler ve terörle mücadele konularında da açıklamalarda bulundu.
1 Şubat 2023

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

Cumhur İttifakı, seçim öncesinde toplumsal kesimlere yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için bir dizi düzenlemeyi içeren torba yasa teklifini Meclis'e getirmeyi hedefliyor. Teklifte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması, gençlere ÖTV'siz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gibi maddeler bulunuyor.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye ödenmişti. Çalışan emeklilerin bu ödemeden kapsam dışı bırakılması eleştirilere yol açtı. Gelen tepkiler üzerine, çalışan emeklilere de 5 bin lira ikramiye ödenmesi yönünde bir adım atıldı ve bu önerge kabul edildi. Meclis'te görüşülen torba yasa kapsamında yer alan düzenleme önümüzdeki çarşamba yasalaşacak ve 28-29 Aralık tarihlerinde yaklaşık 5 milyon çalışan emeklinin ikramiyeleri ödenecek.
20 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılması için gerekli adımların atılacağını ifade etti. Muhalefet partilerinin emekli aylıklarına yüzde 25'lik zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması için verdiği önergeler, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.
21 Ağustos 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun çalışmalarına başlamasıyla birlikte, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon koşulları nedeniyle asgari ücret için spesifik bir rakam belirtmeyi uygun bulmadıklarını ifade etti. Çerkezoğlu, asgari ücretin en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur aylığına göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bloomberg HT'nin analizine göre, DİSK'in dolaylı olarak işaret ettiği asgari ücret miktarı 30 bin lira olarak hesaplandı.
1 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı %15,4 olarak belirlendi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bu zammın yetersiz olduğunu ifade ederek, kamu görevlileri ve emeklilere ilave ek zam yapılması çağrısında bulundu. Yalçın, asgari ücrete yapılan artışın kamu görevlileri için de geçerli olması gerektiğini ve ek zammın devletin gücünü ve paydaşlığını göstereceğini Twitter üzerinden paylaştı.
3 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, memur ve emeklilere yapılan yüzde 25'lik maaş zammını eleştirerek, yıllardır sarayın zenginleştiğini ve halkın fakirleştiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 iken, memur ve emeklilere yapılması gereken zam oranı aslında yüzde 16,4 ve yüzde 15,4 olmalıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranları yüzde 25'e çıkardı. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda bu durumu eleştirerek, değişimin yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarda olduğunu belirtti.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim