Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının ilk dört ayında toplam 881 genç hekimin yurt dışında çalışmak üzere iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu duyurdu. TTB, ağır çalışma koşulları ve gelecek kaygıları nedeniyle hekimlerin yurt dışına göç ettiğini belirtti. 2012 yılından bu yana hekimlerin yurt dışına göç etmek için iyi hal belgesi taleplerinde ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. TTB, seçim sonrası oluşacak yeni siyasal düzlemde de bu sorunlarla mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
2 Mayıs 2023

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi, deprem riski yüksek bir bölgeye inşa edildiği için eleştirilmişti. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, hastanenin yeri için ciddi endişelerini dile getirmiş, ancak hastane yine de sulak zemin üzerine ve bir fay hattı üzerinde inşa edilmiştir. 2019'da yaşanan depremde hastanenin altyapı sorunları nedeniyle duvarlar çatlamış, tavan çökmüş ve elektrik kesintileri yaşanmıştır. Bu durum, yoğun bakımda tedavi gören 80 hastanın ölümüne yol açmıştır.
29 Nisan 2024

Serbest hekimler, İstanbul Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen Büyük Hekim Buluşması'nda, özel hastane ve tıp merkezlerinde çalışmalarını kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto etti. 6 Ekim ve 7 Ocak'ta yayınlanan yönetmelikler, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü sınırlıyordu. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya gireceği gün bazı değişiklikler yaparak yönetmeliği yayımladı, ancak bu değişiklikler hekimlerin sorunlarına çözüm getirmedi. Protestoda, düzenlemelerin serbest meslek hakkına ve hastaların hekim seçme hakkına saldırı olduğu ifade edildi.
8 Ocak 2023

Güneydoğu Türkiye'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay'da profesyonel arama-kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bildirildi. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bölgede 300'ün üzerinde enkaz olduğunu ve ekipman eksikliği yaşandığını belirtti. Depremin etkilediği diğer iller arasında Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis bulunuyor. En az 2 bin 379 kişinin hayatını kaybettiği, bir o kadar kişinin de yaralandığı aktarıldı. Bölgede barınma, ısınma, yiyecek ve sağlık malzemeleri gibi temel ihtiyaçlar da yetersiz durumda.
7 Şubat 2023

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

İYİ Parti tarafından verilen ve deprem bölgesindeki sağlık personelinin çalışma ve barınma koşullarını araştırmayı amaçlayan önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, depremde 448 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini ve bölgedeki sağlık merkezlerinin yıkıldığını belirtti. Ayrıca, bölgede çalışan sağlık personelinin ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmadığını ve gönüllü olarak gidenlerin çalışma koşullarının yetersiz olduğunu ifade etti.
21 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen 42 gün sonrasında temel ihtiyaçların hala sorun teşkil ettiğini ve yanlış yerleşim alanı seçimleri nedeniyle yaşanan yağış ve selin sorunları derinleştirdiğini belirtti. Varol, barınma alanlarının hastalık yuvasına dönüşebileceği, güvenli içme suyu sağlanamadığı ve atık arıtma sistemlerinin yetersizliği gibi konularda uyarılarda bulundu. Ayrıca, bölgede dizanteri, gastroenteritler, hepatit ve leptospirozis gibi hastalıkların artışı beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı'nın geçici görevlendirme politikasının iki genç hekimin ölümüne ve bir hekimin ağır yaralanmasına neden olduğunu belirtti. Sinop'ta meydana gelen trafik kazasında, geçici görevlendirmeyle Boyabat ilçesine giden Dr. Mehmet Turan Yazlak, Dr. Sena Sakin ve sürücü Ender Çoraklı hayatını kaybetti. TTB, hekim lojmanlarının yok edilmesi ve geçici görevlendirmelerin genç hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
12 Haziran 2024

Eylül ayında 321 hekimin yurt dışına çıkabilmek için iyi hal belgesi başvurusunda bulunduğu bildirildi. 2023'ün ilk dokuz ayında toplam başvuru sayısı 1649'a ulaştı. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin göç ettiğine işaret ediyor. 2012'de sadece 59 hekim iyi hal belgesi için başvurmuşken, bu sayı 2021'de 1405'e yükseldi.
3 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay'da sağlık personeliyle görüşürken meydana gelen soba patlamasında kimsenin yaralanmadığı bildirildi. Gazeteci Adem Metan, olayı Twitter üzerinden paylaşarak yaşananları aktardı. Bakan Koca'nın ekibi, herhangi bir sorun olmadığını belirtti.
16 Şubat 2023

Türkiye'nin Hatay ilinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgede yaşanan artçı sarsıntılar devam ederken gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından farklı büyüklüklerde ölçülen depremler sonucunda can kaybı sayısı altıya yükseldi. Depremler sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı, bazı binaların yıkıldığı ve hastanelerin tahliye edildiği bildirildi. Ayrıca tsunami uyarısı yapıldı ancak daha sonra kaldırıldı.
21 Şubat 2023

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarında İstanbul'daki birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gökçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelttiği soru önergesinde, yanlış sağlık politikalarının bu duruma yol açtığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. İstanbul'daki önemli hastanelerde çocuk doktoru kontenjanlarının büyük oranda boş kalması, sağlıkta şiddet ve hekimlerin ekonomik haklarının iyileştirilmemesi gibi sorunlara bağlanıyor.
12 Haziran 2024

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedelerle iftarda buluştuğu sırada Adalet Bakanlığı'nın farklı birimlerine toplam 18 bin 305 yeni personel alımı yapılacağını açıkladı. Alımların Personel Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve İcra Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleşeceğini belirtti. Ayrıca, hiçbir deprem enkazının delil toplanmadan kaldırılmadığını ifade etti.
25 Mart 2023

Hatay'da sağanak yağışlar nedeniyle konteyner evler ve devlet hastanesi sular altında kaldı. Şubat ayında yaşanan depremlerden sonra hala kalıcı konutlara ulaşamayan depremzedeler, kışa hazırlıksız giriyor. Su baskını sonucunda konteynerda yaşayan bir vatandaş elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Sağanak yağışlar nedeniyle devlet hastanesi de sular altında kaldı.
2 Ekim 2023

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri, maaş ve cari giderlerinde yapılan kesintileri, sağlıkta yaşanan ekonomik, fiziki ve psikolojik şiddeti, artan iş yükünü ve mobbingi protesto etti. Aile hekimleri, 1-2 Ağustos'ta gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemi nedeniyle maaşlarından ve aylık gider ödeneklerinden kesinti yapıldığını belirtti. İstanbul Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED ), Hekim Birliği Sendikası, Sosyal ve Sağlık Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de protestoya katıldı.
20 Eylül 2023

İstanbul'da meydana gelebilecek bir depremde, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) kritik rol oynayacağı, ancak birçok ASM'nin depreme dayanıklı olmadığı ve yeterli güvenlik testlerinden geçmediği belirtiliyor. İstanbul'da 1049 ASM binasında 4 bin 400 aile hekimi hizmet veriyor ve bu merkezlerin yaklaşık %70'i kamu binalarında, %30'u ise 'sanal ASM' olarak hizmet veriyor. İstanbul Tabip Odası ve Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, ASM'lerin depreme hazırlanması gerektiğini ve bu konuda yapılan taleplerin yerine getirilmediğini ifade ediyor. Ayrıca, ASM'lerin afet durumunda sağlık hizmeti sunmaya devam edebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve eğitimlerin güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2023

Eylül ayında yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen branş olarak kaydedildi. Açılan 1265 kadronun sadece 761'i dolduruldu. Yan dal uzmanlık kadrolarının yalnızca yüzde 54'ü dolu durumda. Yoğun iş yükü, sağlıkta şiddet, uzun çalışma saatleri, düşük ekonomik getiri ve malpraktis davalarının fazlalığı gibi sebeplerle bazı branşlar tercih edilmiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yan dallar için cazip şartlar oluşturulması gerektiğini ve bu konuda düzenlemeler yapıldığını belirtti.
20 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu sahra hastaneleri, iş makineleri ve seyyar mutfak gibi imkanlarının deprem bölgesindeki arama, kurtarma ve barınma işlemleri için yeterli olduğunu belirterek, bu imkanların derhal devreye sokulmasını talep etti. Demirtaş, gönüllülerin ve sağlık personelinin de hızla bölgeye götürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan iki büyük depremin ardından geldi.
6 Şubat 2023
İşaretlediklerim