Portekizli gençler, Türkiye dahil 32 ülkeyi iklimle ilgili sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava etti. Davacılar, bu ülkeleri sera gazı emisyonlarını Paris Anlaşması'nın küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedefine ulaşacak kadar azaltmamakla suçluyor. Bu dava, Strasbourg'daki AİHM'e açılan ilk dava olma özelliği taşıyor. Davacılar arasında yaşları 11 ile 24 arasında değişen altı kişi bulunuyor.
27 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zeka konusunda üst düzey bir danışma kurulu oluşturduğunu duyurdu. Guterres, yapay zekanın krizlerin tahmin edilmesi ve ele alınmasından kamu sağlığı hizmetleri ve eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına kadar birçok alanda olağanüstü ilerlemeye yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, iklim krizinin etkileriyle mücadelede ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma çabalarında yapay zeka teknolojisine acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sözcü TV'de katıldığı bir programda, İstanbul'daki mülteci nüfusunun artışına ve bunun siyasi sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, eğer denetlenmezse 2050 yılında İstanbul'un beşte birinin mültecilerin oylarıyla yönetilebileceğini belirtti. Ayrıca, seçim süreçlerinde yaşanan bazı sorunlara ve Sinan Oğan'ın seçim kararlarına değindi. Muharrem İnce'nin seçim matematiğindeki etkisine ve Kılıçdaroğlu için destek iddialarına da yorum yaptı.
22 Mayıs 2023

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda mevcut planların yetersiz olduğunu ve bu durumun dünyayı tehlikeli bir geleceğe sürüklediğini açıkladı. Raporda, küresel ısınmanın 1.5 santigrat derece sınırını aşmaması için emisyon azaltım hedefleri güncellendi. 2030 yılına kadar %48, 2050 yılına kadar ise %99 karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının maliyetlerinin düşmesi ve kamu tarafından desteklenmesi olumlu gelişmeler arasında yer alıyor. Ancak rapor, iklim değişikliğinin etkilerine karşı uyum sağlama ve finansman konularında ciddi boşluklar olduğunu vurguluyor.
21 Mart 2023

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev sahipliğinde gerçekleşen COP 28 İklim Zirvesi'nde, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği taahhütleri de dahil olmak üzere birçok deklarasyona imza atmadı ve kömürden çıkış taahhüdünde bulunamadı. Bunun yerine, iklim değişikliği kaynaklı afetler için oluşturulan Kayıp Zarar Fonu'ndan yararlanmak istediğini belirtti. Türkiye'nin sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 30'dan fazla artırmayı öngören iklim hedefi güncellenmediği ve 2053'te net sıfır emisyon hedefine ulaşması gerektiği vurgulandı. Zirvede birçok ülke çeşitli iklim taahhütlerinde bulunurken, Türkiye bu girişimlerin dışında kaldı.
14 Aralık 2023

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

TEMA Vakfı, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü'nde Türkiye'nin büyük bir bölümünün çölleşme riski altında olduğunu belirtti. Vakıf, çölleşmenin yıllık maliyetinin ülkelerin GSMH'sının yüzde 4-8'i arasında olduğunu ve bu oranın 2050 yılında yüzde 40'lara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Türkiye'de erozyonun başlıca çölleşme nedeni olduğu ve tarım arazilerinin 1990-2022 arasında yaklaşık 4 milyon hektar azaldığı ifade edildi. Ayrıca, çölleşme ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan göç krizinden en çok kadınlar ve çocukların etkilendiği vurgulandı.
17 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda (COP28) ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yapıldı ve bu çağrıyı içeren anlaşma taslağı onaylandı. Metin, küresel sıcaklık artışlarını 1.5 dereceyle sınırlandırmak için derin, hızlı ve sürekli azaltmalara ihtiyaç olduğunu kabul ediyor. Yeni taslak, ülkeleri enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan kademeli geçiş yapmaya çağırıyor ve sera gazı salımlarının 2025'e kadar tepe noktasına ulaşması gerektiğini belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerin farklı ekonomik koşulları göz önünde bulundurularak, tüm ülkelerin salımlarını aynı anda düşürmeye başlamalarının beklenmemesi gerektiği vurgulanıyor.
13 Aralık 2023

İstanbul'da barajların doluluk oranları kritik seviyelere düşerken, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, iklim değişikliğinin etkilerine ve su kaynaklarının azalmasına dikkat çekti. Gökçe, Türkiye'nin 'su stresi' yaşayan bir ülke konumuna geldiğini ve 'su fakiri' olma yolunda ilerlediğini belirtti. İstanbul'da betonlaşma ve yoğun yapılaşmanın ekolojik kaynakları tehdit ettiğini, Kanal İstanbul projesinin de su kaynaklarının yüzde 29'unu tahrip edeceğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmayı ve çeşitli sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini açıkladı.
24 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler (BM), turistik denizaltı Titan'da hayatını kaybeden beş kişi ile ölen yüzlerce göçmen arasındaki ilgi farkına dikkat çekti. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, tüm insanların hayatının kıymetli olduğunu ve göçmenlere ilişkin daha fazla adım atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu durumun Titan'da hayatını kaybedenler pahasına yapılmaması gerektiğini vurguladı. Bu konu, daha önce ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama ve sosyal medya kullanıcıları tarafından da eleştirilmişti.
23 Haziran 2023

University College London öncülüğünde hazırlanan ve 114 uluslararası uzmanın katkıda bulunduğu Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu'na göre, küresel sıcaklık artışının devam etmesi halinde yüzyılın ortasına kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin yüzde 370 oranında artabileceği belirtiliyor. Rapor, fosil yakıtlara yapılan yatırımların arttığını ve hükümetlerin fosil yakıtları teşvik etmeye devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, eylemsizliğin insan hayatı üzerinde büyük maliyetlere yol açacağı konusunda uyarıyor ve politikacıların kararlarının insan ve diğer canlı türleri için hayati önem taşıdığını vurguluyor.
15 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye'nin Birleşik Krallık, Gana, İran, Angola, Etiyopya ve Portekiz'deki büyükelçileri merkeze alındı. Yeni atamalar yapılarak, bu ülkelerde görev yapacak büyükelçiler belirlendi. Atamalar arasında Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı ve Enformasyon Genel Müdürü gibi çeşitli bürokratik pozisyonlardan isimler yer aldı.
23 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda müfettişliklere 15 yeni isim atandı. Yeterlilik sınavında başarılı olan müfettiş yardımcıları göreve getirildi. Ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yönetim kurulu üyeliklerine Fatih Çakmak ve Enes Çakmak atandı.
4 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, The Weather Channel'a verdiği röportajda iklim kriziyle ilgili 'pratikte' ulusal acil durum ilan ettiğini söyledi. Biden, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılmalarını ve iklim kriziyle mücadelede attıkları adımları örnek verdi. Ancak Biden, iklim kriziyle mücadelede federal düzeyde kapsamlı adımlar atılmasını, yeni yetkilerin önünün açılmasını ve temiz enerji kaynakları için ek fonlar ayrılmasını gerektirecek ulusal acil durum ilanında henüz bulunmadı. Çevreciler, Biden'ın 'pratikte değil, gerçekte' ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı.
10 Ağustos 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, bir iklim protestosunda polise itaatsizlik ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak. Thunberg ve diğer aktivistler, 19 Haziran'da Malmö Limanı'nın petrol terminalindeki yolu trafiğe kapattıktan sonra polis tarafından gözaltına alınmıştı. Savcı Charlotte Ottosen, polise itaatsizlik suçunun cezasının genellikle para cezası olduğunu belirtti.
24 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcak havanın olumsuz etkileriyle mücadele için bir dizi yeni adım atacaklarını açıkladı. Biden, iklim değişikliğinin varoluşsal bir tehdit olduğunu belirtti ve hava olaylarına bağlı bir numaralı ölüm nedeninin sıcaklıklar olduğunu ifade etti. İnşaat ve tarım gibi yüksek riskli sektörlerde denetimlerin artırılacağını, ABD Orman Hizmetlerinin ağaç dikilmesine yardımcı olmak için 1 milyar dolardan fazla hibe vereceğini ve binaları ısıya dayanıklı hale getirmek için adımlar atılacağını duyurdu.
27 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yeni bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek. Ayrıca, afet riski altındaki yapıların ve alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuatı hazırlayacak.
16 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehri etkileyen ve 50 bin 96 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında hayatın normale dönmeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl içinde 650 bin konut inşa edilerek depremzedelere teslim edileceğini vaat etti. AFAD Başkanı Yunus Sezer, hala 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını açıklamıştı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise depremler nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
4 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünya genelinde her iki dakikada bir kadın hamilelik veya doğum sırasında yaşamını yitiriyor. 2000 ile 2020 yılları arasında anne ölümlerinde azalma gözlemlenmiş ancak sonrasında bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde gerileme yaşanmıştır. Özellikle Sahra Altı Afrika'da anne ölüm oranları yüksek olup, Covid-19 salgınının bu durumu daha da kötüleştirmiş olabileceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü ve BM Nüfus Fonu İcra Direktörü, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve aile planlamasına yatırım yapılmasının önemini vurguluyor.
23 Şubat 2023

Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Katolik Kilisesi'nin önemli istişare organlarından biri olan Piskoposlar Meclisi'nin yönetim kurallarında değişiklik yaparak, piskopos olmayanlara ve kadınlara oy kullanma hakkı verdi. Bu değişiklik, İtalyan basını tarafından Vatikan için 'tarihi bir dönüm noktası' olarak değerlendirildi. Ekim ayında toplanacak olan Sinod'da, yaklaşık 370 üyenin yüzde 10'u kadın olacak. Kardinal Jean Claude Hollerich, bu değişikliği önemli ancak bir devrim olarak görmediğini belirtti.
27 Nisan 2023
İşaretlediklerim