CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, partideki değişim ve yenilenme tartışmalarına ilişkin olarak genel başkanın öncülüğünde partideki değişim ve dönüşümü sürdürerek yerel seçimlerden zaferle çıkmayı planladıklarını belirtti. Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'daki adaylık sürecine işaret eden açıklamalarını olumlu bulduğunu ifade eden Uyar, İmamoğlu'nun İstanbul'un kaybedilmemesine yönelik bir tavır ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca, partinin hedeflerinin mahalle delegeliği sistemini kaldırarak, ilçe yönetimlerinin doğrudan tüm üyelerin katılımlarıyla belirleneceği bir sisteme geçiş olduğunu da anlattı.
15 Ağustos 2023

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'da başlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İmamoğlu ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Steinmeier'i Sirkeci Tren Garı'nda karşıladı. İki lider basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi ve ardından İstanbul Valisi Davut Gül ile birlikte Demiryolu Müzesi'ni ziyaret etti. Müze gezisi tarihçi İlber Ortaylı'nın rehberliğinde gerçekleşti.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından CHP'de değişim talepleri artarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti içi dengeleri gözeterek yeniden yapılanma sürecini yönetmesi bekleniyor. Parti içi muhalefetin değişim talepleri yükselirken, merkez yürütme kurulu ve parti meclisi toplantıları planlanıyor. Yeni dönemde parti meclisi üyeleri ve genel başkan yardımcılıklarında değişiklikler öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerin merkez yürütme kuruluna alınabileceği ve grup başkan vekilliği için yeni isimlerin öne çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği sorgulanmaya başlandı. Parti içinde ve kamuoyunda değişim çağrıları yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun yola devam etme kararlılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim mesajları dikkat çekiyor. Reuters haber ajansı, seçim sonrası CHP'deki durumu ve Kılıçdaroğlu'na yönelik artan baskıyı ele alan bir haber yayımladı. Haberde, uzman görüşlerine de yer verilerek, muhalefetin Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde büyük bir ittifak kurma zorluğu ve müttefiklerin Kılıçdaroğlu'na az katkıda bulunduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

İstanbul'da yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 10,1'i sayıldıktan sonra CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun önde olduğu bildirildi. TRT Haber'in aktardığı bilgilere göre, CHP yüzde 49,41 oy oranıyla birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 42,03 ile ikinci, DEM Parti yüzde 2 ile üçüncü, İYİ Parti ise yüzde 0,58 ile dördüncü sırada yer alıyor. Diğer partilerin toplam oy oranı ise yüzde 5,97 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını 'dayatma' olarak nitelendirmesi ve altılı masadan ayrılmasının ardından, CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı, aralarında Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu bir toplantıda Kılıçdaroğlu'na desteklerini ifade etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediye başkanlarının Kılıçdaroğlu'na destek verdiklerini duyurdu.
4 Mart 2023

31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık %74'ü muhalefet partilerinin, özellikle CHP'nin yönetimindeki belediyeler tarafından yönetilecek. Bu belediyeler, Türkiye'nin milli gelirinin %73,41'ini ve ihracatının neredeyse %80'ini temsil ediyor. CHP'nin yönettiği illerde kişi başına düşen milli gelir 2019'dan 2024'e 9 bin 120 dolardan 9 bin 588 dolara yükseldi. Ayrıca, muhalefetin kazandığı iller, Türkiye'deki toplam mevduatın %86,5'ini oluşturuyor.
2 Nisan 2024

CHP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde elde ettiği zafer, dünya basınında önemli bir gündem maddesi oldu. İngiliz Guardian gazetesi, Ekrem İmamoğlu'nun AKP'yi geride bırakarak Erdoğan'ın saltanatına meydan okuduğunu yazdı ve İmamoğlu'nu geleceğin potansiyel cumhurbaşkanı olarak gösterdi. Amerikan New York Times, İmamoğlu'nun güçlü performansının siyasi muhalefetin yıldızını parlatığını belirtti. Fransız Le Monde ve Financial Times ise CHP'nin zaferini Erdoğan için 'acı bir yenilgi' olarak nitelendirdi ve ekonominin Erdoğan'ı en çok zorlayan sorun olduğunu vurguladı.
1 Nisan 2024

İYİ Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilmesi fikrini gündeme getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyen İYİ Parti lideri Meral Akşener, bu öneriyle altılı masaya geri döndü. İmamoğlu ve Yavaş'ın şu anki belediye başkanlığı görevlerine devam etmeleri ve cumhurbaşkanı yardımcılığı atamalarının yerel seçimlerden sonra yapılması olasılığı da tartışılıyor. Resmi olarak bu görev için istifa etmeleri gerekmeyip, sadece atamaları yapıldıktan sonra istifa etmeleri gerekiyor.
6 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir kez daha aday olabileceğini belirtiyor ve bu süreçte 'uyumlu çalışma' hedefiyle partisinden taleplerde bulunacak. İmamoğlu, seçim sürecini 'Erdoğan karşıtlığı' üzerinden kurmayı düşünmüyor, yerel seçimlerde 'yerelden genele' stratejisi ve CHP'deki 'değişim' çalışmalarını ele alıyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun belediye meclisinde çoğunluğu alma ve daha fazla kritik ilçeyi kazanma hedefi için CHP'nin yönetiminden taleplerinin olabileceği belirtiliyor.
17 Ağustos 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığının partinin önceden hazırladığı bir 'B planı' olduğunu belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesinin ardından, İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığa çağrılması Millet İttifakı'nda krize yol açmıştı. Ancak bu kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Özel, bu durumun moral bozukluğu ve motivasyon kaybına karşı üç grup başkanvekili ve iki genel başkan yardımcısıyla çalışılarak hazırlandığını ve diğer siyasi partilerin de olumlu karşıladığını ifade etti.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanı danışmanları Mehmet Uçum ve Ayhan Ogan, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesinin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. Buna karşılık hukukçu Kerem Altıparmak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının geniş yetkileri olduğunu ve kararnameyle cumhurbaşkanı yardımcısının güçlendirilebileceğini, bu durumun anayasaya aykırı olmadığını belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşme noktasına geldiği ve kazanılması durumunda iki belediye başkanının geniş yetkilerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapacağı ifade ediliyor.
6 Mart 2023

CHP'deki 'değişim' tartışmalarının öncülüğünü yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun genel başkanlığa aday olmayacağı ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'i destekleyeceği iddia edildi. İmamoğlu'nun bu durumu 10 Ağustos'a kadar açıklaması bekleniyor. Ancak, çalışmaların henüz tamamlanmaması ve ilçe kurultaylarındaki eğilimi gözlemlemek için açıklamanın ay sonuna sarkabileceği belirtiliyor. İmamoğlu'nun genel başkanlık yerine yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olacağını duyuracağı öne sürülüyor.
9 Ağustos 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı seçilmesi durumunda İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcılığı görevlerini kabul etmeleri halinde belediye başkanlıklarından ayrılacaklarını belirtti. Kuşoğlu, bu atamaların Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında yapılacağını ve Mart 2024'teki yerel seçimlere kadar belediye başkanlıklarının devam edebileceğini ifade etti. Millet İttifakı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamıştı.
12 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, siyasi yol haritasını ve CHP'ye yönelik görüşlerini açıkladı. İmamoğlu, CHP'nin yerel seçimleri kazanmasının zorunlu olduğunu, partinin değişim ve dönüşüm sürecini tamamlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin korunması gerektiğini ve İstanbul'u tekrar kazanmak için bir araya gelinmesi gerektiğini ifade etti. İmamoğlu, CHP'nin tarihi bilen, geçmişi tertemiz evlatları olduğunu ve bunların göreve hazır olduğunu söyledi.
15 Ağustos 2023

CHP'li belediye başkanlarının toplantısında 'değişim' tartışması nedeniyle gerilim yükseldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Değişim olmazsa yerel seçimlerde kaybetme riskimiz var' dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 'CHP'yi bilen ve bagajı olmayan birini getirin, hemen istifa ederim' şeklinde konuştu. Toplantıda gergin anlar yaşandı ve İmamoğlu, toplantı kayıtlarını talep edeceğini ve hakaret davası açacağını belirtti.
22 Temmuz 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in önerisi ve yaşanan kriz sonrasında, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcılığına aday gösterilecek. Altlı masa toplantısında bu karar beş saat süren bir toplantının ardından Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından duyuruldu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün renklerini bir araya getirme ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş konusunda ittifak partileriyle mutabık kaldıklarını belirtti.
6 Mart 2023

28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından CHP'de değişim talepleri artmış ve kurultay zamanlaması tartışılmaya başlanmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kaybetmesi sonrası parti içindeki değişim sesleri yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olmayı düşünmediği ve yerine bir isim işaret edeceği konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı genel başkanlık için geçerken, mevcut delege yapısında şansının düşük olduğu ancak değişebileceği ifade ediliyor. İmamoğlu'na yakın kaynaklar, siyasi yasak getirilmesi endişesi taşıyor ve bu durumda 'emanetçi' formülünün devreye girebileceği belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında gerçekleşen görüşmede, İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu'na 'onursal başkanlık' teklif ettiği ve 'değişim' sürecini birlikte yürütme önerisinde bulunduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun başlangıçta bu öneriye sıcak baktığı ancak sonrasında İmamoğlu'nun etkisinin olmadığı bir Merkez Yürütme Kurulu (MYK) oluşturması, görüşmelerin sonlanmasına neden oldu. Parti içinde bu durumun CHP'yi yerel seçimler öncesi yıpratabileceği ve gerilimi artırabileceği endişesi bulunuyor.
11 Haziran 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ortak hareket ettiğini ve CHP genel başkanlığına aday olabileceğini belirtti. Özel, İmamoğlu'nun kendisini genel başkanlık için işaret etmesini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Ayrıca, CHP'de değişim ve dönüşümün birleşerek olacağını ve bu değişimin herkesi kapsayacağını söyledi. Özel, genel başkanlık görevinin Atatürk'ten alınan bir emanet olduğunu ve bu görevi bir gün kendisine nasip olursa Atatürk'e karşı sorumluluk hissedeceğini belirtti.
17 Ağustos 2023
İşaretlediklerim