Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan kazandı. ABD medyası, Erdoğan'ın ekonomik kriz, depremler ve zorlu seçim yarışına rağmen destekçileri tarafından tekrar seçilmesini geniş bir şekilde ele aldı. The New York Times, Washington Post, CNBC, Wall Street Journal, Fox News ve Bloomberg gibi önemli yayın organları, Erdoğan'ın zaferini, Türkiye'deki siyasi durumu ve seçim sonuçlarının olası etkilerini farklı açılardan değerlendirdi.
29 Mayıs 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu belirtiliyor. Dış basın, Erdoğan'ın önde gitmesini ve muhalefetin durumunu çeşitli açılardan değerlendiriyor. The Guardian, İstanbul, Ankara ve İzmir'de muhalefetin önde olmasına rağmen Erdoğan'ın genelde önde olduğunu ve 'İstanbul'u yöneten Türkiye'yi yönetir' söyleminin geçerliliğini yitirdiğini belirtiyor. BBC, altılı masanın geniş yelpazesinin sandığa yansımadığını ifade ederken, diğer uluslararası medya kuruluşları da seçim sonuçlarını ve Erdoğan'ın liderliğini değerlendiriyor.
28 Mayıs 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçime iki gün kala 14 ana akım medya kanalı ile ortak bir yayın düzenledi. Yayında, muhalefet lideri Muharrem İnce ile yaptığı telefon görüşmesinden ve Rusya'ya yaptırım uygulama konusundan bahsetti. Seçim sonuçlarına saygı duyacaklarını belirterek, demokrasinin gereğini yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan domates ticareti hakkında da konuştu.
12 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin ardından, farklı gazeteler seçim sonuçlarını ve siyasi liderlerin durumlarını çeşitli açılardan ele aldı. İktidar yanlısı basın, muhalefet liderleri Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı eleştirirken, muhalif basın iktidarı manipülasyon yapmakla suçladı. Gazeteler, seçim sonuçlarını ve siyasi partilerin performansını kendi perspektiflerine göre yorumladılar.
15 Mayıs 2023

Britanya merkezli Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerini kazanmak için her türlü yöntemi kullanacağını öne sürdü. Gazetenin eski Ankara temsilcisi Laura Pitel, Erdoğan'ın popülaritesinin azalmasına rağmen iktidarda kalma çabasının Türkiye'nin ekonomisi ve kişisel özgürlükler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak sürecinin muhalefeti güçlendirebileceği bir belirsizlik olarak ifade edildi.
2 Ocak 2023

Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinin olumlu ve demokratik bir atmosferde geçtiğini belirterek, oy sayımı devam ederken erken sonuç açıklamanın milli iradenin gaspı anlamına geleceğini ifade etti. Muhalefet ise Anadolu Ajansı'nın verilerini manipülatif bulduğunu ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara itiraz edildiğini belirtiyor. Erdoğan, vatandaşları ve seçim çalışanlarını tebrik ederek, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar sandıkların başından ayrılmamalarını istedi.
14 Mayıs 2023

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 52,16'sını alarak yeniden seçildi. Rakibi Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan, Türkiye genelinde 52 ilde birinci olurken, Kılıçdaroğlu 29 ilde en çok oyu aldı. Erdoğan, önceki seçimlere kıyasla bu sefer Hatay'da da önde tamamladı.
29 Mayıs 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'deki seçim sonuçları hakkında, 'Kim kazanırsa kazanır. Dünyanın o bölgesinde zaten yeterince sorun var' şeklinde bir yorumda bulundu. Türkiye'de seçim akşamı yaşanan kafa karışıklığı sırasında Delaware'de bisiklet turunda olan Biden, bir gazetecinin sorusu üzerine bu yorumu yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Biden'ın geçmişte Türkiye'yi çeşitli tarihlerde yenemediklerini ve 14 Mayıs'ta yeneceklerini söylediğini iddia etti.
15 Mayıs 2023

Washington Post yazarı Henry Olsen, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenme ihtimaline karşı Batılı liderleri harekete geçmeye çağırdı. Olsen, seçimlerin ertelenmesinin Türkiye'de demokrasinin çöküşünü hızlandıracağını ve Batı için de olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın, seçimlerin zamanında yapılması için Erdoğan'a baskı yapabileceği ve ekonomik yardımlar ile F-35 programındaki ödemelerin iadesi gibi konuları gündeme getirebileceğini ifade etti. Ayrıca ABD'nin deprem bölgesinde seçimlerin yapılabilmesi için teknik destek sağlayabileceğini önerdi.
19 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan'ın oyların yüzde 52 civarında olduğu ve rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 48 civarında oy aldığı bildiriliyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verdiği bilgilere göre, sandıkların yüzde 99'a yakını açılmış durumda.
28 Mayıs 2023

Türkiye'de yarın gerçekleşecek seçimler öncesinde, iktidar kanadının yaptığı açıklamalar Batılı ülkelerde endişe yarattı. NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık yaratacak hamlelerden kaçınılması gerektiğini belirten mesajlar gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer iktidar yetkililerinin kullandığı sert ifadeler, muhalefetin olası zaferini hedef alıyor. AGİT ve AKPM heyetleri de Yüksek Seçim Kurulu'na demokratik seçimlere gölge düşürecek gelişmelere izin verilmemesi gerektiğini iletti.
13 Mayıs 2023

Diken, sekiz farklı araştırma şirketinin Türkiye'deki seçimlere ilişkin son anket sonuçlarını derledi. Anketler, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğunu gösteriyor. Bazı anket sonuçlarına göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda sonuçlanabilir. Anketler, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi öncesinde ve sonrasında yapılan ölçümleri içeriyor.
13 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim takvimine ilişkin tartışmalarda Cumhurbaşkanının seçim ilanı yetkisinin 60 gün öncesinden kullanılacağını belirtti. 14 Mayıs tarihini işaret ederek, seçim gününün bu tarihte olacağını neredeyse kesinleştirdi. Ayrıca, The Economist dergisinin 'Türkiye'nin diktatörlüğün eşiğinde' temalı kapağına tepki göstererek, Türkiye'nin kaderinin millet tarafından belirleneceğini ifade etti.
20 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferine işaret etmesi üzerine, Twitter kullanıcıları çeşitli yorumlar yapmıştır. Bazı kullanıcılar seçim sonuçlarını ve muhalefetin performansını değerlendirirken, diğerleri ise seçim sürecinde yaşananları ve Türkiye'nin geleceğine dair endişelerini dile getirmiştir. Yorumlar arasında seçim sonuçlarının kabul edilip edilmemesi, muhalefetin birliği ve gelecekteki stratejileri üzerine görüşler bulunmaktadır.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala Twitter hesabından toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve birlik mesajları veren bir paylaşım yaptı. Erdoğan, mesajında 85 milyon vatandaşın, 81 vilayetin, farklı etnik kökenlerin ve inanç gruplarının seçimlerden zaferle çıkacağını belirtti. Ayrıca, siyasi partilere gönül vermiş vatandaşların ve Türkiye'nin dostlarının da kazanacağını ifade etti. Erdoğan, seçimlerin bir bayram, gurur günü ve Türk demokrasisinin şöleni olacağını vurguladı.
6 Mayıs 2023

Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Sinan Oğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türk milliyetçileri ve Atatürkçülerin adayı olarak girdiğini ve beklenen oy oranının yüzde 9 ile 16 arasında olduğunu belirtti. İlk turda yüzde 5,17 oy alan Oğan, ikinci turda Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurdu. Oğan, Türkiye'nin birlik bütünlüğü ve istikrarına vurgu yaparak bu kararı aldığını ifade etti. İlk turda Oğan'a oy veren seçmenlerin ikinci turdaki tercihleri ise net değil.
22 Mayıs 2023
İşaretlediklerim