Türkiye'de tüketici kredilerindeki hızlı artışa paralel olarak banka ve kredi kartı harcamaları da yükselerek dört haftalık ortalamada 100 milyar liranın üzerine çıktı. Yıllık artış yüzde 150'yi bulurken, bireysel kredi kartı borcu stoku da yüzde 123,78 oranında arttı. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve kredi kartlarına getirilen faiz sınırının borçlanmayı cazip hale getirdiğini, ancak faiz politikasında bir değişiklik olması durumunda hanehalkı borçluluğunun ve iç talebe etkisinin ağır olabileceğini belirtiyor.
31 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, depremden etkilenen esnafların kullandığı kredilerin ertelenmesine yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerin ertelenmesi planlanıyor. Bu illerde ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor.
1 Ağustos 2023

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın yabancı para mevduatlarına yönelik düzenlemeleri kapsamında bankaların liralaşma hedeflerine ulaşamamaları durumunda komisyon ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. İş Bankası'nın yabancı para mevduatı miktarının yüksek olması nedeniyle en çok komisyon ödeyen banka olduğunu ifade eden Aran, bu durumun bankaya maliyetinin aylık 200 milyon TL olduğunu söyledi. Ayrıca, bankacılık sektörünün haziran ayında bir normalleşme beklediğini ve düşük faiz ekonomisinin sürdürülebilirliği için kur korumalı mevduatın önemine dikkat çekti.
1 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, İstanbul'da olası bir deprem riski nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışmalar yaparken, finans sektörü de riskleri dağıtmak için operasyonlarını İstanbul dışına taşımayı düşünüyor. Ekonomim gazetesinin haberine göre, bir yabancı banka Ankara'da yer arayışına başladı. Ayrıca, pandemi sonrası esnek çalışma imkanları sunan bir başka banka da çalışanlarına daha fazla esneklik sağlayabilmek için alternatifler üzerinde düşünüyor.
14 Mart 2023

BIST Banka Endeksi yılbaşından bu yana %75,7 artış gösterdi ve son bir haftada %4 yükseldi. Banka hisseleri, gri listeden çıkma beklentisiyle yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Garanti Bankası, T.S.K.B. ve Akbank gibi bankalar yılbaşından bu yana yüksek getiriler sağladı. Banka hisseleri, likit olmaları ve yabancı yatırımcıların tercihlerinde ilk sıralarda yer almaları nedeniyle cazip bulunuyor.
27 Haziran 2024

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyona yakın Suriyeli mültecinin geri dönüşü için Suriye'de konut yapımı projelerinin hazırlandığını belirtti. Türkiye'de kayıtlı geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının 3 milyon 411 bin 29 olduğu bildirildi. Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın Türk askerinin çekilmesi talebini reddetti ve terör tehdidinin devam ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacakken, Sinan Oğan'ın destek vereceği ittifak ve talepleri gündemdeki yerini koruyor.
19 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Türkiye’nin cari işlemler hesabı Nisan 2024'te 5 milyar 285 milyon dolar açık verdi. Yıllıklandırılmış cari açık ise 31 milyar 462 milyon dolar olarak kaydedildi. Merkez Bankası verilerine göre, dış ticaret açığı 7 milyar 649 milyon dolar olurken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 497 milyon dolarlık açık oluştu. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3 milyar 110 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 2 milyar 548 milyon dolar olarak gerçekleşti.
10 Haziran 2024

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'deki bankaların net karı 2022 yılının ilk dört ayında yüzde 47,4 oranında artarak 144,7 milyar liraya ulaştı. Nisan ayında bankacılık sektörünün toplam net karı yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı nisanda yüzde 1,86'ya düşerken, çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 16'dan yüzde 14'e geriledi. Sermaye yeterliliği rasyosu ise yüzde 17 olarak kaydedildi.
31 Mayıs 2023

15 Şubat'ta düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı bağış kampanyasında toplam 115 milyar lira bağış taahhüdünde bulunulmuş, ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın 14 Mart'taki açıklamasına göre sadece 74 milyar lira yatırılmıştır. AFAD, taahhüt edilen ancak ödenmeyen 41 milyar lirayı ödemeyen kişi ve kurumları tek tek arayarak durumu sorgulamış ve ödemeyenlerin çeşitli mazeretler sunduğu belirtilmiştir. AFAD, ödeme yapmayanların listesini yayınlayarak ifşa etmeyi düşünmektedir.
18 Mart 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz olduğunu belirtti ve yabancı yatırımcıların Türkiye'de risk gördüğü için döviz girişi olmayacağını ifade etti. Ağaoğlu, borsa kısmında ise 'akbaba' olarak adlandırılan fonlardan giriş beklediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun 'yüksek riskli' seviyesine düşme riskinin olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

İş Bankası, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından hisse fiyatlarında sağlıklı bir oluşumun desteklenmesi ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararı doğrultusunda, banka 330 milyon adet hisse geri alabilecek ve bu amaç için ayrılan fon tutarı 3 milyar TL olarak belirlendi. Geri alım işlemleri için Genel Müdürlük'e 31 Aralık 2023 tarihine kadar yetki verildi.
15 Şubat 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Ekonomist Özlem Derici Şengül, Merkez Bankası'nın sadeleşme sürecinde yavaş hareket etmesinin reel sektörün kaynak aktarma mekanizmasını olumsuz etkilediğini belirtti. Bankacılık sektörü kaynakları, yeni ekonomi yönetimi altında piyasalarda büyük bir değişiklik olmadığını ve krediye erişim sıkıntısının devam ettiğini ifade etti. Şengül, kredi büyümesinin özel sektörde negatife döndüğünü ve bu durumun ekonomide ani durma riskini artırdığını, bankacılık sisteminin kredi vermede çekimser kaldığını ve bu durumun iş dünyası için ciddi nakit akışı problemleri yarattığını vurguladı.
12 Temmuz 2023

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Türkiye'deki mülteci karşıtı söylemleri ve göç politikalarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, AKP'nin 2019'dan itibaren mülteciler üzerinde denetim ve baskı kurduğu, Suriyelilerin güvenlik meselesine dönüştürüldüğü ve göçün kriminalize edildiği belirtiliyor. Ayrıca, ana muhalefetin geri göndermeye dayalı mülteci söylemi öne çıkarken, sol partilerin mülteci meselesine yeterince ağırlık vermediği savunuluyor.
21 Mayıs 2024

Merkez Bankası, ihracatı teşvik etmek için reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürdü ve firma limitlerini yükseltti. Bu hamle ile ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artacak ve finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak. Ayrıca, firma reeskont limitlerini KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı alındı. Yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek.
5 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024
İşaretlediklerim