Norveç'te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünülen ve 'casus balina' olarak bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinasının öldüğü bildirildi. Marine Mind'ın kurucusu Sebastian Strand, Hvaldimir'in cansız bedenine Norveç açıklarında rastladığını açıkladı. Balinanın ölüm nedeni henüz belirlenememiş olup, vücudunda kuş veya diğer deniz canlıları tarafından yapıldığı düşünülen yara izleri bulundu. Hvaldimir, 2019'da Norveç'te üzerine kamera yerleştirilmiş özel bir mekanizmayla yüzerken yakalanmış ve dünya genelinde 'casus balina' olarak ünlenmişti.
1 Eylül 2024

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

Çin Ulusal Göç İdaresi, Çinli acentelerin organizasyonundaki turist gruplarının büyük yolcu gemileriyle ülkeye girişlerinde vize talep edilmeyeceğini açıkladı. Bu muafiyet, geminin limandan ayrılış süresiyle sınırlı olacak ve 15 günü aşmayacak. Vizesiz giriş yapılabilecek liman şehirleri arasında Tiencin, Dalian, Çingdao, Şanghay, Lienyungang, Vıncou, Couşan, Şiamın, Guangcou, Şıncın, Beyhay, Haykou ve Sanya bulunuyor.
15 Mayıs 2024

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda bulunan Grindavik kasabası yakınlarında son üç ay içinde dördüncü kez yanardağ patlaması meydana geldi. Patlama, yerel saatle 20:00 sularında Stora-Skogfell Dağı yakınlarında gerçekleşti ve lavlar, kasabanın kuzeyindeki koruma duvarlarına ulaştı. Grindavik ve turistik bölge Blue Lagoon'dan çok sayıda kişi tahliye edildi. Yetkililer, bu olayı son 3 aydaki 'en güçlü patlama' olarak nitelendirdi.
17 Mart 2024

Arjantin'de Parana Nehri'nde demirleyen bir yük gemisi, bir mürettebatta M çiçeği (Mpox) virüsü bulunduğu iddiası üzerine karantinaya alındı. Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta M çiçeği virüsünü küresel acil durum ilan etmişti. Arjantin Sağlık Bakanlığı, virüs şüphesi taşıyan mürettebatın izole edildiğini ve gemiye yalnızca tıbbi personelin girmesine izin verileceğini açıkladı. Geminin Brezilya'dan yola çıktığı ve Arjantin'e soya yükü almak için geldiği belirtildi.
21 Ağustos 2024

Rus ordusu tarafından casus olarak eğitildiği düşünülen Hvaldimir isimli balina, Norveç'te silahla vurularak öldürüldü. Balina, 2019'da Norveç'in Finnmark kıyılarında özel bir koşum takımıyla görülmüştü. Hayvan hakları örgütleri, polisin olayı soruşturmasını talep ediyor. Otopsi raporunun üç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.
5 Eylül 2024

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 'Harika Kopenhag' turizm ofisi tarafından başlatılan 'CopenPay' girişimi, çevre dostu aktivitelere katılan turist ve yerel halkı ödüllendirmeyi amaçlıyor. Program kapsamında, 24 şirket ve kurumdan ücretsiz kano kiralama, kahve ve Danimarka pastası gibi ödüller sunuluyor. Ayrıca, toplu taşıma veya bisikletle kayak pistine gidenler ekstra kayak süresi kazanırken, gönüllü çalışanlar ücretsiz vejetaryen yemek veya müze girişleri gibi ödüller alabiliyor. Program, 11 Ağustos'a kadar devam edecek ve çevre dostu aktiviteleri teşvik etmeyi hedefliyor.
8 Temmuz 2024

Danimarka, kadınları ilk defa zorunlu askerliğe dahil etmeyi ve askerlik süresini 4 aydan 11 aya çıkarmayı planladığını duyurdu. 2026'da başlayacak olan bu uygulama ile Danimarka, Norveç ve İsveç'in ardından kadınlar için askerliğin zorunlu olduğu üçüncü Avrupa ülkesi olacak. Başbakan Mette Frederiksen, bu adımla tam bir cinsiyet eşitliği sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Danimarka'nın savunma bütçesini önümüzdeki beş yılda 6 milyar dolar artırarak NATO hedeflerine ulaşmayı ve böylece savaştan korunmayı amaçladığı ifade edildi.
14 Mart 2024

Yeni Zelanda'da bir sahilde ölü bulunan balina, nadir bir tür olan kürek dişli balina olarak tanımlandı. Bu tür, daha önce canlı olarak hiç gözlemlenmemiş ve hakkında çok az bilgi bulunuyor. Bilim insanları, bu keşfin tür hakkında önemli yeni bilgiler sağlayacağını belirtiyor. Balina, 4 Temmuz'da Otago eyaletindeki Taiari Nehri'nin ağzında bulundu.
16 Temmuz 2024

Güney Afrika Cumhuriyeti, nesli tükenme tehdidi altındaki gergedan türlerinin korunması konusunda öncü ülkelerden biri olmasına rağmen, 2023 yılında 499 gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü bildirildi. Ülkede kaçak avcılıkla mücadele amacıyla ciddi tedbirler alınmış ve avcılar ağır hapis cezalarına çarptırılmış olmasına rağmen, kaçak avcılıkta bir artış gözlemlendi. Güney Afrika, Afrika kıtasındaki gergedan nüfusunun yaklaşık üçte ikisine ev sahipliği yapmakta ve bu nüfus, 15 binden fazla gergedanı içermektedir.
28 Şubat 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024
İşaretlediklerim