Van'da İpekyolu Belediyesi tarafından düzenlenen okuma-yazma kursuna katılan 68 yaşındaki Hediye Ecer ve 65 yaşındaki Meryem Bayat, okuma-yazma öğrenerek hayallerini gerçekleştirdi. Çocukluklarında okula gidememiş olan bu iki kadın, kurs sayesinde hem eğitimlerini tamamlıyor hem de sosyalleşiyorlar. Kurs öğretmeni Hatice Zirek, kursiyerlerin büyük bir azimle ve heyecanla eğitime devam ettiklerini belirtti.
29 Ocak 2023

Britanya'da 13 yaşındaki Toby Page, sıcak hava nedeniyle şort giyme izni verilmeyen okulunu etek giyerek protesto etti. Farlingaye Lisesi'nde erkek öğrencilerin tüm yıl boyunca pantolon giymesi zorunlu. Toby'nin annesi, oğlunun bu hareketiyle okul formasıyla ilgili kuralları yeniden tartışmaya açmak istediğini belirtti. Okul yönetimi, standard forma kuralının uygulandığını ve ebeveyn şikayetlerinin dikkate alınacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

Sağlık Bakanlığı, 2022 yüzme sezonunda yürütülen izleme çalışmalarını değerlendirdi. Bakanlık, 1445 izleme noktasından 1140'ını 'mükemmel' olarak sınıflandırdı. Ayrıca, 'iyi' sınıfında 165, 'yeterli' sınıfında 86, 'zayıf' sınıfında 54 izleme noktası tespit edildi. Türkiye'nin yüzme suyu kalitesini Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu şekilde izlediği belirtildi.
5 Ağustos 2023

Fransız aile planlaması kuruluşu Le Planning Familial, Netflix dizisi 'Sex Education' ilham alarak gençleri seks hakkında konuşmaya teşvik etmek için bir kampanya başlattı. Bu kampanya kapsamında, 15-25 yaş arası gençlerin sorularını detaylandıran posterler hazırlandı ve tüm şehirlere asıldı. Ayrıca, 'herkes için cinsel eğitime erişim mücadelesi' kapsamında Netflix ile birlikte ücretsiz bir yardım hattı kuruldu.
25 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 26 dersin programını değiştiren yeni müfredatı onayladı. Ortaöğretim, Temel Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlükleri tarafından hazırlanan taslak, 26 Nisan'da kamuoyunun görüşüne sunulmuş ve 10 Mayıs'a kadar askıda kalmıştı. Toplamda 67 bin 284 görüş ve öneri bildirildi ve bunların yüzde 58'i öğretmenlerden geldi. Görüşlerin değerlendirilmesinin ardından Talim ve Terbiye Kurulu müfredatı 24 Mayıs'ta onayladı. Yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.
27 Mayıs 2024

Talim ve Terbiye Kurulu, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak yeni müfredatı onayladı. Müfredat, okul öncesi, ilkokul 1’inci sınıf, ortaokul 5’inci sınıf ve lise 9’uncu sınıftan itibaren uygulanacak. Yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüş ve önerilerine sunulmuş ve 67 bin 284 görüş ve öneri alınmıştır. Bu öneriler doğrultusunda bazı değişiklikler yapılarak müfredat nihai hale getirilmiştir.
24 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan öğretmenlere yönelik şiddet vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı teessür içinde olduklarını ve bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yeni müfredat hakkında öğretmenlere seslenerek, programların felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini istedi.
24 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm öğretim kademeleri için hazırlanan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' adı verilen bu müfredat, on yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Taslak, bir hafta boyunca kamuoyunun görüşlerine açık olacak ve bu süreçte gelen eleştiriler ve öneriler doğrultusunda revize edilecek. Yeni müfredatın gelecek eğitim öğretim yılından itibaren belirli sınıf seviyelerinde kademeli olarak uygulanması planlanıyor.
26 Nisan 2024

AKP'nin yeni müfredatı, 10 gün askıda tutulduktan sonra bu eğitim yılında uygulanmak üzere onaylandı. Yeni düzenlemeye göre, öğretmen adayları KPSS sonrası Milli Eğitim Akademisi'nden geçmek zorunda kalacak. Bu akademi, ümmetçi ve partizan öğretmen kadrolarını oluşturmayı hedefliyor. Yazar, bu düzenlemelerin ülkenin geleceğini olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.
10 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu yerleri değiştirilen öğretmenlere, önceki görev yerlerine dönüş hakkı verdi. Deprem sonrası olağanüstü hal kapsamında bazı öğretmenlerin görev yerleri değiştirilmişti. Şimdi bu öğretmenler, eski görev yerlerine süre şartı olmaksızın başvuruda bulunabilecekler. Başvurular 3-6 Mayıs tarihleri arasında alınacak ve atamalar 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
30 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni açılacak tüm eğitim kurumlarının adlarının bakanlık tarafından verileceğini duyurdu. Okulların bakım ve onarımını üstlenen hayırseverlerin isimleri ise artık okulun tümüne değil, sadece katkı sağladıkları bölümlere verilecek. Bu değişiklik, uygulamada birlik sağlamak amacıyla yapıldı. Ayrıca, belirli suçlardan mahkum olan kişilerin isimleri eğitim kurumlarına verilemeyecek ve Türk milletinin değerlerine aykırı adlar da kullanılmayacak.
28 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci dönem ara tatili, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci için bugün başladı. Dokuz gün sürecek olan tatil, öğrencilere bayram tatiliyle birleşik bir mola imkanı sunuyor. Öğrenciler, 15 Nisan Pazartesi günü ders başı yapacaklar ve eğitim öğretim yılı 14 Haziran'da sona erecek.
5 Nisan 2024

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024

Kocaeli Darıca'da bir ortaokulda, velilerden biri çocuğuna saldırdığını iddia ettiği bir öğrenciyi bulmak için sınıfa girdi ve üç öğrenci yakını öğretmene saldırdı. Olay sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, saldırı hakkında soruşturma başlattıklarını ve adli sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Tekin ayrıca, şiddete karşı 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an önce hayata geçireceklerini belirtti. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, öğretmenlerin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.
29 Mayıs 2024

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte öğretmen atamaları hakkında önümüzdeki hafta bir açıklama yapacaklarını duyurdu. Beklentiler 100. yılda 100 bin kadro yönünde olmasına rağmen, kadro sayısının bu kadar yüksek olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca, müfredat taslağının açıklanması ve diğer önemli eğitim sorunlarının göz ardı edilmesi eleştiriliyor. Öğretmen atamaları konusunda sürekli bilgilendirme yapılmaması ve yeterli kadro açılmaması, öğretmenler arasında hayal kırıklığı yaratmış durumda.
26 Nisan 2024

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi kapsamında, meslekte 20 yılını dolduran 230 bin öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik şartı aranmadan başöğretmen ünvanı alabilecek. Anayasa Mahkemesi'nin Eylül 2023'te iptal ettiği başöğretmenlik düzenlemesi, yeni kanun teklifiyle yeniden yürürlüğe girecek. Teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor ve meslekte ilerlemede yazılı sınav ile mesleki çalışma koşullarını kaldırıyor.
27 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim verme sorumluluğunu terk ettiği ve okulları tarikat, cemaat ve siyasetçilerin etkisi altına aldığı belirtiliyor. Öğretmenlere yönelik inceleme-soruşturma adı altında cezaların arttığı, AKP iktidarının eğitimi dindar bir nesil yetiştirmek için araç olarak kullandığı ifade ediliyor. Kırıkkale'de, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak karma eğitimin bırakılarak sınıfların kız-erkek diye ayrıldığı bir uygulamanın tespit edildiği aktarılıyor.
29 Mart 2024
İşaretlediklerim