Ankara'da yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle simit fiyatlarına zam yapıldı ve yeni fiyat 7 TL olarak belirlendi. Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, zam kararının gerekçelerini doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış, un ve susam fiyatlarındaki yükseliş, kira maliyetlerinin artması ve asgari ücretteki zam olarak sıraladı. Ayrıca İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, İstanbul'da 200 gram ekmeğin maliyetinin 4,5 ile 4,80 lira arasında olduğunu ve fiyat artışının şubat ayında değerlendirileceğini belirtti.
22 Ocak 2023

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısına Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) üyesi 15 dernek yanıt verdi ve yıl sonuna kadar mobilya perakende fiyatlarına zam yapmayacaklarını duyurdu. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, bu kararın enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele politikalarına destek olacağını ve evlilik hazırlığında olan ya da evini yenilemeyi düşünen insanların yükünü azaltacağına inandıklarını belirtti. Daha önce de zincir market A 101, Bakan Bolat'ın indirim çağrısına yanıt vermiş ve 1000 üründe yüzde 50'ye varan indirim yapacağını açıklamıştı.
12 Ekim 2023

Mayıs 2023 seçimlerinden beri neredeyse yüzde 100 zamlanan benzine bu gece yarısından itibaren 1 lira 94 kuruş indirim yapılacak. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına art arda artışlarla yüzde 80’in üzerinde zam geldi. 13 Eylül gece yarısında gelen son zamla birlikte benzin fiyatları 38,52 liraya yükselmişti. Motorin fiyatlarındaysa seçimden bu yana zam oranı yüzde 100’ü aştı.
26 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) toplu ulaşımda talep ettiği yüzde 57,07'lik zam teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında değerlendirildi. Karara varılamayan toplantıda teklif, alt komisyona sevk edilerek tekrar değerlendirilmesi kararlaştırıldı. İBB, enflasyon, asgari ücret ve akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle toplu taşıma ücretlerine yüzde 57,07 zam talep ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri yüzde 40, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ise yüzde 100 zam istiyordu.
27 Temmuz 2023

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

13 Şubat Salı gününden itibaren motorine 2 lira 56 kuruş zam yapılacağı bildirildi. Bu zam, Brent petrolün varil fiyatının uluslararası piyasalarda 81,90 dolara yükselmesinin ardından geldi. Geçen hafta motorine yapılan 1 lira 38 kuruşluk zammın ardından, yeni zamla birlikte motorinin litre fiyatı İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yaklaşık 44,30 lira, 45,06 lira ve 45,37 lira olacak. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
10 Şubat 2024

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

16 Kasım 2023 tarihinde gece yarısından itibaren motorin fiyatlarına 1 lira 14 kuruş zam yapıldı. Yeni zamlı fiyatlar İstanbul'da 37,53 lira, Ankara'da 38,11 lira ve İzmir'de 38,29 lira olarak belirlendi. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı ve fiyatlar İstanbul'da 34,55 lira, Ankara'da 35,20 lira, İzmir'de 35,31 lira olarak sabit kaldı.
16 Kasım 2023

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına zam yapılacağını fakat bu artışın yüzde 35'i geçmeyeceğini açıkladı. Ekmek fiyatlarının 10 lira olacağı iddialarını yalanlayan Balcı, asgari ücretin belirlenmesinin ardından açıklama yaptıklarını ve yapılan çalışmalar neticesinde ekmek fiyatının 10 lira olmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye genelinde ekmek fiyatlarının azami olarak 35,5 TL üzerinde olmayacağını öngördüklerini belirtti.
23 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl ocak ayında endekslerini revize eder ve sepetini günceller. Bu yıl yapılan güncellemeyle, bazı ürünlerin sepet ağırlığı azaltılırken, votka, kadın montu ve düğün nişan gibi etkinlikler için salon kirası gibi yeni maddeler sepete eklendi. Çocuk ayakkabısı sepetten çıkarılan tek ürün oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı azalırken, ulaştırma ağırlığı arttı.
7 Şubat 2024

Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren 1 lira 79 kuruş zam yapıldı. Bu zam, motorin fiyatlarına yapılan 2 lira 57 kuruşluk zammın ardından geldi. İstanbul'da yeni zamlar sonrası benzinin litre fiyatı ortalama 41 lira 22 kuruş, motorinin litre fiyatı ise 44 lira 30 kuruşa yükseldi.
15 Şubat 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV'de yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirtti ve temmuz ayında emeklilere kademeli zam yapılacağını duyurdu. Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin farklı gelir gruplarına göre zam alacağını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

İstanbul'da bir grup taksici, taksimetre ücretlerine yüzde 100 zam yapılmasını talep etti. Konvoy oluşturan taksiciler, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda toplandı ve Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Duman, İstanbul'un Türkiye'nin en pahalı şehri olmasına rağmen en ucuz taksimetre ücretine sahip olduğunu belirtti ve maliyetlerin arttığını, bu nedenle adil bir zam talep ettiklerini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un fiyat sabitleme çağrısının ardından BİM, ocak ayı boyunca 500 ürünün fiyatını sabitleyeceğini açıkladı. Bu gelişme, zincir marketlerin fiyat politikaları ve hükümetin bu konudaki tutumu bağlamında yaşanan tartışmaların bir parçası. Daha önce ŞOK ve Migros da benzer sabit fiyat ve indirim uygulamalarını duyurmuştu. A101 ise ocak sonuna kadar '2023' ürünün fiyatını sabitleyeceğini bildirmişti.
7 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret zammı konusunda bir rakam vermekten kaçındı ve yılda sadece bir kez zam yapılacağını ifade etti. Bakan, enflasyona karşı çalışanları koruma ilkesine vurgu yaptı ve sadece çok zorunlu koşullarda, örneğin deprem gibi durumlarda, ikinci bir zam yapılabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da benzer bir açıklama yaparak asgari ücret zammının yılda bir kez uygulanacağını duyurmuştu. Asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
7 Aralık 2023

İstanbul'da taksi ücretlerine zam yapıldı ve indi-bindi ücreti 100 lira, taksimetre açılış ücreti ise 30 lira oldu. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı kabul edilemez bulduğunu ve kontak kapatma tehdidinde bulundu. Ancak, bu tür tehditlerin daha önce de yapıldığı ve uygulanmadığı belirtiliyor. Yazar, insanların zaten zor geçindiğini ve taksi konforlarının ellerinden alınmaması gerektiğini vurguluyor.
27 Temmuz 2024

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, JTI grubuna ait sigaralara 5 lira zam geldiğini duyurdu. Zam, Winston, Camel, Monte Carlo ve LD gibi sigaraları kapsıyor. Yeni fiyatlarla birlikte Winston marka sigaraların fiyatı 53-57 TL arasında, Camel marka sigaraların fiyatı 50-100 TL arasında ve Monte Carlo marka sigaraların fiyatı 50 TL oldu.
1 Kasım 2023

Dünya gazetesinin sektör kaynaklarına dayandırdığı habere göre, motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren 1 lira 30 kuruş zam yapılması bekleniyor. Bu zam, dört gün önce benzine yapılan 1 lira 53 kuruş ve motorine yapılan 1 lira 10 kuruşluk zammın ardından gelmektedir. Şu an İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarında motorinin litre fiyatı sırasıyla 41 lira 83 kuruş ve 41 lira 90 kuruş seviyesinde.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim