Yeni haftada Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının 6 ila 12 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde sıcaklıklar yer yer 35 dereceyi, güney bölgelerde ise 40 dereceyi aşacak. İstanbul ve Ankara'da sıcaklıkların 35 dereceye, İzmir'de ise 40 dereceye yaklaşması öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, aşırı sıcakların sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
9 Haziran 2024

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise hasar tespiti oranının %75-80 arasında olduğunu ve 600 bin bağımsız bölümün yıkık veya hasarlı olduğunu, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını ifade etti. Ağır hasarlı binaların onarılamayacağı ve yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların ise güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Türkiye, 30 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında yoğun yağışların etkisi altında olacak. Marmara, İç Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz bölgeleri ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Yağışların miktarının fazla olması nedeniyle ani sel ve su baskınlarına yol açabileceği, dolu ve yıldırım düşme riski sebebiyle vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor. Hava sıcaklıkları genellikle mevsim normalleri üzerinde seyredecek.
29 Nisan 2024

Meteoroloji hava tahmin uzmanı Cengiz Çelik, Türkiye'nin sıcak hava dalgasının etkisi altına girdiğini ve sıcaklıkların hafta sonuna kadar mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde seyredeceğini belirtti. İstanbul ve İzmir'de sıcaklıklar mevsim normalleri civarında olacakken, Ankara'da 8-10 derece üzerinde olması bekleniyor. Çelik, vatandaşlara saat 11.00-16.00 aralığında dışarı çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.
14 Ağustos 2023

Jeofizikçi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, İstanbul'da deprem riski taşıyan zeminler hakkında uyarılarda bulundu. İstanbul'daki konutların yüzde 20'sinin dere yatakları üzerine inşa edildiği ve bu bölgelerin sıvılaşma riski taşıdığı belirtildi. Özellikle Haliç sahilleri, Kağıthane, Kasımpaşa, Beşiktaş, Göktürk, Vatan Caddesi gibi alanlar ile dolgu alanlarının riskli olduğu ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar düzenlemesi üzerinde çalıştığı bilgisi verildi.
27 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve AKP'li Veysel Eroğlu, deprem bölgesinde hedeflenen sürede kalıcı konutların inşası için Türkiye'de yeterli işgücünün bulunmadığını ifade etti. Uzmanlar, artçı sarsıntıların devam ettiği bölgede konut yapımının tehlikeli olduğunu ve uygun zemin araştırmalarının yapılmadığını belirtiyor. Eren, hükümetin hedeflediği zaman diliminde konutların tamamlanamayacağını, bu nedenle konteyner ve prefabrik kentlerin birkaç yıl kalıcı olacak şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi.
7 Nisan 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

Türkiye'nin birçok kentinde sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda ve daha sıcak günlerin geleceği uyarısı yapılıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba günü Türkiye'nin en sıcak gününün yaşanacağını ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da bugün sağanak yağış beklendiğini ifade etti. Şen, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
24 Temmuz 2023

Türkiye, 2024 Ocak ayında son 53 yılın en sıcak ocak ayını yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 5,7 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklığın 2,8 derece üzerinde. En yüksek sıcaklık 29,3 derece ile Akçakoca'da, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 31,3 derece ile Ardahan'da kaydedildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ölçülürken, bazı bölgeler mevsim normalleri civarında sıcaklıklar gösterdi.
19 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 230 bin, bağımsız birim sayısı ise 645 bin olarak belirlendi. Ayrıca, 40 bin binada 164 bin orta hasarlı bağımsız birim bulunuyor. Erdoğan, deprem bölgesinde 488 bin yeni hane inşa edileceğini ve Türkiye genelinde 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor.
6 Mart 2023

İstanbul'da barajların doluluk oranları kritik seviyelere düşerken, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, iklim değişikliğinin etkilerine ve su kaynaklarının azalmasına dikkat çekti. Gökçe, Türkiye'nin 'su stresi' yaşayan bir ülke konumuna geldiğini ve 'su fakiri' olma yolunda ilerlediğini belirtti. İstanbul'da betonlaşma ve yoğun yapılaşmanın ekolojik kaynakları tehdit ettiğini, Kanal İstanbul projesinin de su kaynaklarının yüzde 29'unu tahrip edeceğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmayı ve çeşitli sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini açıkladı.
24 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), batı bölgelerinde mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyredecek yüksek sıcaklıklar için uyarıda bulundu. Vatandaşlara özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneş altında bulunmamaları ve bol sıvı tüketmeleri tavsiye edildi. Ayrıca, güneş çarpması ve orman yangınları gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve bazı sağlık sorunları olan kişilerin risk altında olduğu vurgulandı.
13 Temmuz 2023

Türkiye genelinde önümüzdeki üç gün boyunca kavurucu sıcakların etkili olması bekleniyor. Marmara, İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerinde seyredecek. Doğu Karadeniz, Kars ve Iğdır çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış beklenirken, Göller Yöresi'nde Uşak ve Denizli'de bahar sağanakları görülecek. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmiyor ve sıcaklıkların sırasıyla 31, 34 ve 37 derece olacağı tahmin ediliyor.
20 Haziran 2024

Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisi nedeniyle Türkiye'de eylül ayı sıcaklık ortalamasının normal değerlerin üzerinde olacağını belirtti. El Nino'nun Türkiye'ye yağış getireceğini ve bu sayede geçen seneki kuraklığın yaşanmayacağını umduğunu ifade etti. Kurnaz, 2024 yılında dünya genelinde ölçülen rekor sıcaklıklardan çok daha yüksek değerlerin görüleceğini de belirtti.
29 Ağustos 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda İstanbul'da olası bir depremin her an gerçekleşebileceğini ve özellikle Avrupa yakasının Asya yakasına göre daha riskli olduğunu belirtti. Amerikalı bir araştırmacının verilerine dayanarak, Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 47 olduğunu ifade etti. Zeytinburnu, Haliç ve Silivri gibi Avrupa yakasındaki kıyı kesimlerinin ciddi şekilde etkileneceğini söyledi. Ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece yapı stoğunu güçlendirmeye odaklandığını ve bir kentin depreme karşı bütüncül olarak dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
11 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 19-24 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların 3 ila 8 derece, diğer bölgelerde ise 1 ila 5 derece mevsim normallerinin üstünde olması bekleniyor. Bazı illerde sıcaklıkların 41 dereceye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Vatandaşlar, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaları ve tedbir almaları konusunda uyarıldı.
18 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen 'Deprem ve İstanbul' konulu panelde, İBB'nin deprem konusunda bir dizi görüşmeleri olduğu ve İstanbul'a özgü yapı güçlendirme yönetmeliği çalışması hazırlığı yaptıkları belirtildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, binalara sertifika verileceğini ve risk durumlarına göre etiketlendirme yapılacağını ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da depremde risk görecek 207 bin 17 bina olduğunu, bu sayının azaltılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
17 Ağustos 2023
İşaretlediklerim