Kısa süreli ev kiralama platformu Airbnb, dünya çapında güvenlik kamerası kullanımını yasaklayacağını duyurdu. Bu yasak, önümüzdeki ayın sonunda yürürlüğe girecek ve misafirlerin mahremiyetine öncelik verilmesini amaçlıyor. Airbnb'nin bu kararı, kullanıcıların iç mekan kameralarıyla ilgili şikayetlerinin artması ve ABD'li komedi programı Saturday Night Live'ın ilgili bir parodi reklam yayınlamasının ardından geldi. Platform, oturma odası gibi ortak alanlarda kameraların kullanımına izin verirken, özel alanlarda ve artık iç mekanlarda kamera kullanımını yasakladı.
12 Mart 2024

1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında, kira geliri elde eden mülk sahipleri kira beyannamelerini vermek zorunda. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracıları da sürece dahil ederek, mülk sahipleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırmayı amaçlıyor. Kira gelirlerinde belirli bir tutarın altında olanlar gelir vergisi ödemeyecekken, belirli şartları taşıyanlar istisnadan yararlanamayacak. Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak. Kira beyanıyla tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ve taksitlendirilerek ödenebilecek.
2 Mart 2024

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni düzenleme kapsamında kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcuların uçağa kabul edilmeyeceğini açıkladı. Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Yeni düzenlemeye göre, havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak ve cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Ayrıca, özel güvenlik personeli genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabilecek.
21 Mayıs 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Mum dibini ışıtır' projesi kapsamında imamların eşlerine beş yıl süreyle eğitim verecek. Proje, din görevlisi eşlerine gönüllülük bilinci kazandırmayı amaçlıyor. 2022-2023 yılları arasında 20 pilot ilde uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen proje, artık 81 ilde uygulanacak. Eğitimler kapsamında evliliğe ilk adım seminerleri, temel aile bilinci eğitimi, aile ve sosyal hayat eğitimi gibi konular işlenecek.
14 Mayıs 2024

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar yenilenmeyen sürücü belgeleri geçerliliğini yitirecek. Ehliyet yenileme işlemleri Alo 199, e-Devlet veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu alınarak yapılabiliyor. Yetkililer, olası yoğunluk nedeniyle başvuruların son aylara bırakılmaması gerektiğini belirtti.
27 Mayıs 2024

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'gece müzeciliği' uygulaması kapsamında yenilenen LED aydınlatma sistemi ile ziyaretçilere gün batımından sonra da hizmet vermeye başladı. Bu uygulama, özellikle yaz aylarında gündüz sıcaklarından kaçınan turistlerin akşam saatlerinde tarihi ve kültürel ziyaretler yapabilmesini amaçlıyor. Celsus Kütüphanesi gibi önemli yapılar, geceleyin zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ziyaretler, mevcut giriş ücretleriyle gece yarısına kadar devam edebiliyor.
2 Mayıs 2024

Romanya vatandaşları, Türkiye'ye yapacakları 90 günü aşmayan turistik seyahatlerinde vize muafiyetinden yararlanabilecek. Bu karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 18'inci maddesi uyarınca alındı ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak, umuma mahsus pasaportu olan Türk vatandaşları Romanya'ya seyahat etmek için vize almak zorunda. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaportu olan Türk vatandaşları ise 90 güne kadar vizeden muaf olacak.
21 Mayıs 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Toplumsal Gelişim Bakanlığı arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, kadınların istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının sağlanması gibi konularda işbirliği mutabakatı imzalandı. İstanbul’da Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nin yeniden inşası ve geliştirilmesi de bu mutabakat kapsamında yer alıyor. Törende Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BAE adına ise Toplumsal Kalkınma Bakanı Shamma bint Sohail Faris Al Mazrouei imza attı.
2 Temmuz 2024

Orhan Uğuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Amerika'da kurduğu Diyanet Center of America (DCA) ve Turkish American Community Center Inc. adlı ticari şirketin faaliyetlerini ele aldı. Washington'da bulunan bu tesislerin toplam ticari değerinin 88 milyon 322 bin 591 dolar olduğu belirtiliyor. Tesislerde milyon dolarlık villalar, otel, cami, restoran ve çeşitli ticari alanlar bulunuyor. Ayrıca, bu tesislerde tatil yapma, inzivaya çekilme ve resmi nikah kıyma gibi hizmetler sunuluyor.
20 Haziran 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin zengin kültürel mirasından 'Antep İşi Nakışı', 'Geleneksel Keçe Yapımı' ve 'Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar'ı UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklenmesi için başvuruda bulundu. Bu dosyalar, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 2025 yılında değerlendirilecek. Her bir mirasın kendine özgü üretim teknikleri ve sosyal pratikleri, Türkiye'nin kültürel çeşitliliğini ve zenginliğini uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.
18 Nisan 2024

İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak B sınıfı ehliyet sahiplerinin, belirli koşullar altında 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesine olanak tanıdı. Bu koşullar arasında en az iki yıl B sınıfı ehliyet sahibi olmak, gerekli sağlık şartlarını karşılamak ve belirlenen direksiyon eğitimini tamamlayıp uygulama sınavından başarılı olmak yer alıyor. Yeni düzenleme yalnızca şahsi kullanım için geçerli olup, ticari amaçla kullanılan motosikletler bu kapsam dışında bırakıldı.
10 Şubat 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, genellikle 'laboratuvarda yetiştirilen et' olarak bilinen 'kültür eti'nin üretim, satış, bulundurma ve dağıtımı yasaklandı. Florida Valisi Ron DeSantis, bu yasağı imzalayarak, dünyayı laboratuvarda yetiştirilen etlerle besleme planlarına karşı çıktığını belirtti. Benzer yasaklar diğer bazı eyaletlerde de tartışılıyor. Kültür eti, çevresel etkileri azaltma ve hayvan refahını artırma potansiyeli ile destekleniyor, ancak bazı muhafazakar eyaletlerdeki yasaklar bu yeni endüstrinin büyümesini engelleyebilir.
5 Mayıs 2024

Tayland Temsilciler Meclisi, eşcinsel evliliklere yasal zemin hazırlayan bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla kabul etti. Tasarı, evliliği cinsiyet temelli bir birliktelik olarak değil, iki kişi arasındaki birliktelik olarak tanımlıyor ve LGBTİ+ çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit haklar tanıyor. Tasarının Senato ve Kral tarafından onaylanması durumunda Tayland, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Güneydoğu Asya ülkesi olacak.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim