Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planlarına tepki gösteren öğrenciler, protesto gösterileri düzenledi. Bu süreçte en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilerek okula girişleri engellendi. Girişi engellenen öğrenciler, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler, 'demokratik üniversite' nöbetlerine de devam etmekte.
26 Aralık 2023

Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle Beşiktaş'ın taraftar grubu çArşı'nın önde gelen isimleri Cem Yakışkan ve Numan Bülent Ergenç dahil 35 kişinin 'darbeye teşebbüs' suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması görüldü ve 1 Şubat 2024'e ertelendi. 2015'te tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmiş, ancak karar 2021'de Yargıtay tarafından bozulmuştu. Dava dosyası daha sonra Gezi davasıyla birleştirilmiş, ancak 21 Şubat 2022'deki duruşmada dosyaların tekrar ayrılmasına karar verilmişti.
7 Eylül 2023

Diyarbakır'da 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğa işkence yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan bir emniyet amiri ve bir polis, yapılan itiraz sonucu tutuklandı. Diyarbakır Barosu, çocuğun polisler tarafından dövüldüğünü ve bataklığa atıldığını açıklamış ve suç duyurusunda bulunmuştu. Daha önce gözaltına alınan beş polisten üçü tutuklanmış, emniyet amiri A.O ve diğer polis ise itiraz üzerine tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Polislerin ifadelerinde çelişkiler olduğu belirtilmişti.
28 Mart 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği, Hatay'da gözaltına alınan Ahmet ve Sabri Güreşçi kardeşlerin işkence gördüğünü ve Ahmet Güreşçi'nin gözaltında yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ahmet Güreşçi'nin ön otopsi raporunda beyin kanaması ve vücudunda darp izleri tespit edildi. Sabri Güreşçi'nin hala gözaltında olduğu ve avukatlar tarafından işkenceye uğradığı gözlemlendi. Ayrıca avukatlar, jandarma tarafından tehdit edildiklerini belirtti.
13 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, kayyım rektör Naci İnci yönetimi tarafından açılan disiplin soruşturması sonucu görevlerinden uzaklaştırılmıştı. Uzaklaştırma süresi 20 Şubat'ta sona erdi ve bir daha uzatılmadı, böylece Zenginobuz ders vermeye başlayabilecek. Zenginobuz, hakkında yürütülen sekiz soruşturmadan altısının üniversite içinde sonuçlandığını ve beş disiplin cezasının iptali için dava açtığını belirtti. Ayrıca, diğer akademisyenlerin de benzer yasaklarla karşı karşıya olduğu ve hukuk mücadelelerinin sürdüğü ifade edildi.
21 Şubat 2023

Piyanist ve klavsenci İklim Tamkan, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla, evinin sokağında polis tarafından 'şüpheli' göründüğü için durdurulduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirildiğini iddia etti. Tamkan, olayın kedisini aramak için sokağa çıktığı sırada gerçekleştiğini belirtti. Polisin kendisini 'şüpheli' göründüğü gerekçesiyle durdurduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirmeye çalıştığını ifade etti.
26 Haziran 2023

İzmir'in Buca ilçesinde bulunan Şirinyer Hipodromu'nda, Melih Döleneken isimli bir kişi, henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştığı temizlik personeli İrfan G.'ye tokat attı. Olay, bir vatandaşın cep telefonu kamerasıyla kaydedilerek sosyal medyada paylaşıldı ve büyük tepki topladı. Döleneken, Twitter üzerinden yaptığı savunmada suçlamaları reddetti. Polis tarafından gözaltına alınan Döleneken, emniyetteki işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
9 Ocak 2023

İspanyol polisi, Real Madrid altyapısında oynayan üç futbolcuyu çocuk pornosu şüphesiyle gözaltına aldı. Bu durum, reşit olmayan bir çocuğun annesinin 6 Eylül'de Kanarya Adaları'nda polise yaptığı şikayet sonucu ortaya çıktı. Kulüp, konuyla ilgili olarak bir Castilla ve üç Real Madrid C oyuncusunun Whatsapp üzerinden özel bir video yayınladığı şikayetiyle polise ifade verdiğini belirtti ve gerçekler hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarında önlemlerini alacaklarını ifade etti.
14 Eylül 2023

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

Harvard Tıp Fakültesi morgunun eski müdürü Cedrick Lodge ve eşi, bağışlanan kadavralardan alınan parçaları internet üzerinden satmakla suçlanıyor. Bu durumdan etkilenen aileler, Harvard Üniversitesi rektörü ve diğer yetkililere karşı toplu dava açtı. Lodge'un potansiyel alıcıları morga sokarak kadavraları incelemelerine izin verdiği ve vücut parçalarının satışı için PayPal üzerinden ödemeler alındığı iddia ediliyor. Harvard Üniversitesi, konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.
20 Haziran 2023

ABD'de Bireysel Haklar ve İfade Vakfı (FIRE) tarafından yayımlanan bir raporda, üniversiteler arasında ifade özgürlüğü açısından son sırada yer alan Harvard Üniversitesi, 'berbat' notu alan tek üniversite oldu. Rapor, üniversitelerdeki ifade özgürlüğünün 100 üzerinden değerlendirildiği bir çalışma olup, Harvard Üniversitesi sıfır puanla son sırada yer aldı. Öğrencilerin yüzde 56'sı, söylediklerinin veya yaptıklarının yanlış anlaşılması nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.
6 Eylül 2023

Çin'in Şanşi bölgesindeki iki işçi, 'kestirme yol açmak' amacıyla Çin Seddi'ne kepçelerle büyük hasar verdi. 38 yaşındaki bir adam ve 55 yaşındaki bir kadın, duvarın etrafından dolaşmak zorunda kalmamak için Çin Seddi'ndeki bir boşluğu kepçelerle genişletmekle suçlanıyor. İki işçi gözaltına alınırken yetkililer zararın 'geri döndürülemez türden' olduğunu belirtti. Zarar verilen kısım, Ming Hanedanı döneminde inşa edilmişti.
6 Eylül 2023

Pakistan'ın Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde federal hükümetin sınırlı sayıda ücretsiz un dağıtımı yapacağını açıklamasının ardından izdihamlar meydana geldi. Multan, Muzaffergarh, Faysalabad, Bannu ve Çarsadda şehirlerinde yaşanan izdihamlar sonucunda ikisi kadın olmak üzere toplam yedi kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde insanların un kamyonlarına tırmanarak unları almaya çalıştıkları ve yollara attıkları görüldü. Hükümete ve polise, dağıtımda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle tepki gösterildi.
27 Mart 2023

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Harvard Üniversitesi'nde etik olmayan davranışları araştıran Profesör Francesca Gino, verileri tahrif etmekle suçlanıyor. Gino, davranış bilimi alanında önemli şirketlere danışmanlık yapmış ve saygın yayınlarda çalışmaları bulunuyor. Harvard, Gino'nun içinde olduğu çalışmaları incelemeye aldı ve DataColada isimli bir grup, Gino'nun çalışmalarında sahtekarlık kanıtları bulduğunu iddia ediyor. Gino, iddiaları ne reddetti ne de kabul ettiğini belirtti.
1 Temmuz 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, Logan ve Katja Lawrence çifti tarafından yönetilen ve 2500'den fazla üyeye sahip bir Neo-Nazi ev okulu grubu keşfedildi. Grup, öğrencilere Hitler ve diğer Nazilerden alıntılar yazdırıyor ve Beyaz üstünlükçü ideolojiyi destekleyen ders materyalleri sağlıyor. Ohio Eğitim Bakanlığı, grubun yasal gerekliliklere uyup uymadığını incelemeye başladı. ABD'de evde eğitim popüler bir seçenek olup, eyaletten eyalete değişen şartlar altında gerçekleştiriliyor; ancak yeterli kontrol mekanizmalarının olmaması sorun yaratıyor.
2 Şubat 2023

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen ve yasağa direnen 47 kişi, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sol Parti, Halkevleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyeleri bulunuyor. Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer gruplar, yapılan gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini belirtiyor.
3 Mayıs 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

Dolandırıcılık davasında tutuklu yargılanan Seçil Erzan'ın Denizbank yöneticileri tarafından alıkonduğuna ilişkin soruşturma, İstanbul Başsavcılığı tarafından takipsizlikle sonuçlandı. Soruşturma kapsamında, Erzan'ın rahat ve özgür olduğu, istediği zaman istediği kişiyle iletişim kurabildiği tespit edildi. Erzan'ın hürriyetinden yoksun kılındığına dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadı.
6 Temmuz 2024
İşaretlediklerim