Vietnam'da, Nusret Gökçe'nin ünlü tuz dökme hareketini taklit eden bir erişte satıcısı olan Peter Lam Bui, 'Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti'ne karşı çıkma amacıyla materyal üretme ve yayma' suçlamasıyla beş buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bui'nin videosu, Vietnam Kamu Güvenliği Bakanı To Lam'ın Londra'daki Nusr-Et restoranında altın kaplamalı pahalı bir biftek yerken çekilmiş görüntülerinin eleştirilmesi üzerine yapılmış bir parodiydi. Vietnam'da ifade özgürlüğüne yönelik baskılar ve muhalefetin susturulması eleştiriliyor ve benzer suçlamalarla diğer aktivist ve gazetecilere de hapis cezaları verildiği belirtiliyor.
25 Mayıs 2023

Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davada Yargıtay kararını açıkladı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bazı sanıkların hükmünü bozarken, dönemin Trabzon emniyet istihbarat şube müdürü Engin Dinç, eski Trabzon emniyet müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul istihbarat şube müdürü Ahmet İlhan Güler'in 'ihmali davranışla kasten öldürme' suçundan verilen beraat kararlarını onadı. Ayrıca, Yargıtay, kamu görevlisi sanıkların suç örgütünün Dink'in öldürülmesi kararını desteklediklerini ve cinayetin gerçekleşmesini sağladıklarını belirtti. Trabzon jandarma görevlilerinin dosyası ise istinafa yollandı ve bazı sanıkların 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan cezalandırılabilecekleri ifade edildi.
21 Haziran 2023

Fransa'nın Marsilya kentinde, Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası düzenlenen protestoda şiddet uyguladıkları iddiasıyla yedi polis gözaltına alındı. Şiddete maruz kalan Hedi isimli genç sekiz günlük iş göremezlik raporu aldı ve ifadesinde polislerin kendisini dövdüğünü belirtti. Hedi, olay sonrası komaya girmiş ve birkaç saat sonra uyanmıştı. Nael'in ölümüne tepki olarak Fransa genelinde çeşitli protestolar düzenlenmişti.
19 Temmuz 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını sosyal medyada dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sonrası korumalar gözaltına alındı ve 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Bitlis Valiliği, saldırıya karışan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
18 Haziran 2023

Güney Kore'nin Gyeonggi eyaletinde, bir kişinin kayıp köpeğini ararken başka bir kişinin mülkünde binden fazla ölü köpek bulunması sonucu hayvan istismarı şüphesiyle soruşturma başlatıldı. 60'lı yaşlardaki zanlı, terk edilmiş köpekleri topladığını ve aç bırakarak öldürdüğünü ifade etti. Hayvan hakları savunucuları, köpek yetiştiricilerinin zanlıya ödeme yaparak kullanamadıkları köpekleri ona bıraktığını iddia etti. Hayvanları koruma yasasını ihlal edenlerin üç yıla kadar hapis veya 23 bin ABD doları para cezası ile cezalandırılabileceği belirtildi.
8 Mart 2023

Ankara'nın Sincan ilçesinde, gürültü sebebiyle çıkan tartışmada 72 yaşındaki T.Ü isimli şahıs, komşusu olan aynı aileden B.T. (71), H.T. (41), S.T. (40), M.T. (13) ve C.T'yi (11) tüfekle vurarak öldürdü. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, dört kişinin olay yerinde, bir kişinin ise hastanede hayatını kaybettiğini belirledi. Şüpheli T.Ü, olayda kullandığı tüfekle birlikte yakalandı.
23 Kasım 2023

Karabük'te H.K. isimli bir kişi, boşanma aşamasında olduğu eşi Özlem K. ve kayınvalidesi Nazife Çetinkök'ü tüfekle öldürdü. Olay yerinden kaçan H.K.'nın yakalanması için çalışma başlatıldı. H.K.'nın daha önce de 2008 yılında eski eşi Nimet K.'yı silahla öldürdüğü ve kısa süre önce cezaevinden çıktığı belirtildi.
4 Eylül 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sekiz yıl önce öldürülen avukat Tahir Elçi için 'Elçi'ye Ağıt' isimli bir şarkı yazdı. Şarkı, avukat ve müzisyen Mercan Argunağa tarafından seslendirildi ve Tahir Elçi'nin ölüm yıldönümünde Argunağa'nın YouTube kanalında yayınlandı. Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da şarkıyı sosyal medya hesabından paylaştı.
28 Kasım 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, avukatlarının tutukluluğa itirazı sonucunda tahliye edildi. Çolak, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 23 Eylül’de tutuklanmıştı. Tahliye haberini kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çolak, süreçte yanında olan herkese teşekkür etti.
27 Ekim 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, ağzında bir kadının gövdesinin alt kısmını taşıyan bir timsah öldürüldü. Timsahın taşıdığı insan kalıntısının 41 yaşındaki Sabrina Peckham'a ait olduğu belirlendi. Peckham'ın ölüm nedeni hala belirlenmeye çalışılıyor. Peckham'ın bir evsiz olduğu ve civardaki ormanlık alanda evsizlerin kurduğu bir kampta yaşadığı öğrenildi.
25 Eylül 2023

Muğla'da 15 yaşındaki lise öğrencisi Sıla Akgül'e çarparak ölümüne neden olan sürücü T.Y, önce 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı, sonra ceza 24 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Ayrıca sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Akgül ailesinin avukatı Didem Alaca, karara itiraz edeceklerini belirtti ve verilen cezanın çok az olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'ya verilen haksız tahrik indirimleri kaldırılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Avcı'nın savunmalarını değiştirdiğini ve şantaj iddialarının yetersiz kanıtlarla desteklendiğini belirtti. Avcı'nın haksız tahrik indiriminden yararlanma amacına dönük olduğu ve bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesinin uygulanmadığı vurgulandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı ise 'Suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Mayıs 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Kilis'te, Suriyeli D.H.M., boşanmak isteyen eski eşi N.Ş.'yi silahla vurarak öldürdü. Olay, Şehit Sakıp Mahallesi'nde meydana geldi. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri, yaralı kadını hastaneye kaldırdı ancak yapılan müdahalelere rağmen N.Ş. hayatını kaybetti. Şüpheli D.H.M. polis tarafından gözaltına alındı.
4 Ocak 2023

Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandıktan sonra ikinci kez ifade verdi. Erzan, yüksek getirili bir fon üzerinden onlarca müşteriyi dolandırmakla suçlanıyor. İfadesinde, teknik direktör Fatih Terim'in adının geçtiği fona Terim'in herhangi bir dahlinin olmadığını belirtti. Fatih Terim ise ismi ve hesapları kullanılarak mağdur edildiğini savunarak hukuki işlemler için avukatlarına talimat verdi.
3 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili sözlerine soruşturma açıldığını hatırlattı. Tunç, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti.
11 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ni eleştiren sözlerine tepki gösteren Erdoğan, Tanrıkulu'nu 'sözde milletvekili, terörist müsveddesi' olarak nitelendirdi. Ayrıca, devlet ve yargı olarak gereken dersi verme mükellefiyetleri olduğunu belirtti. Tanrıkulu hakkında daha önce de soruşturma açılmış ve partisi CHP'den de tepki gelmişti.
14 Eylül 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' iddialarıyla soruşturma izni verilmişti. Tanrıkulu'nun, TSK ile ilgili eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Fezlekenin TBMM Başkanlığı'na iletilmesinin ardından, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'a havale edildi.
2 Ekim 2023

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde H.T. isimli bir kişi, aralarında husumet bulunan dört kişiyle çıkan tartışma sonucu av tüfeğiyle ateş açtı. Olayda dört erkek hayatını kaybetti. Saldırgan H.T, olayın ardından Gelendost İlçe Jandarma Komutanlığına teslim oldu. Jandarma ekipleri olay yerinde incelemelerini sürdürüyor.
10 Ağustos 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Muhammet Ali Binen isimli genç, aralarında husumet olduğu iddia edilen arkadaşları Tugay Kopal ve Mahir Palamut'u pompalı tüfekle vurdu. Saldırı sonrası Binen, olay yerinde kendisine de ateş ederek yaşamına son verdi. Olayın ardından bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Kopal ve Binen'in olay yerinde hayatını kaybettiği, ağır yaralanan Palamut'un ise hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.
25 Temmuz 2023
İşaretlediklerim