SAG Ödülleri'nde 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi, aday gösterildiği dört kategoride ödül alarak SAG tarihinde en çok ödül kazanan film oldu. Michelle Yeoh ve Ke Huy Quan, kendi dallarında ödül kazanan ilk Asyalı oyuncular olarak tarihe geçti. 'The Whale' filminin yıldızı Brendan Fraser, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. 'The Banshees of Inisherin' ise ödülsüz kaldı. Televizyon kategorisinde de çeşitli ödüller sahiplerini buldu.
27 Şubat 2023

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

80. Altın Küre Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'The Banshees of Inisherin' ve 'The Fabelmans' filmleri ile 'House of the Dragon' dizisi ödüllerde öne çıktı. Törende, geçmişteki ayrımcılık tartışmalarına atıfta bulunan sunucu Jerrod Carmichael'ın konuşması dikkat çekti. Hollywood Yabancı Basın Birliği, bu yıl ilk kez ödüller için oy kullanacak basın mensupları listesini genişletti ve Türkiye'den Selin Gürel ve Janet Barış da oy kullanan isimler arasında yer aldı. 'Avatar' ve 'Severance' gibi yapımlar ise ödül alamadı.
11 Ocak 2023

Türkiye'de bu hafta 'Ölümlü Dünya 2' başta olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. 'Ölümlü Dünya 2', Ali Atay'ın yönettiği ve başrollerini Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul gibi isimlerin paylaştığı bir devam filmidir. Ryûsuke Hamaguchi'nin 'Kötülük Diye Bir Şey Yok' filmi, ekolojik yıkıma odaklanan bir politik gerilim olarak dikkat çekiyor. 'Aşk Filmi', genç bir kadının hayatını değiştirecek olayları anlatıyor. Eli Roth'un 'Kara Cuma' filmi, bir seri katilin hikayesini işliyor. Çocuklara yönelik 'Nasreddin Hoca 2: Dinozorlar Çağı' ve 'Dilek' isimli animasyon filmler de gösterime giren yapımlar arasında yer alıyor.
1 Aralık 2023

Ünlü sinemacı ve yazar Yılmaz Güney'in hapisten kaçışını konu alan bir film yapılacak. Film, Yılmaz Güney'in Isparta yarı açık cezaevinden kaçışını, 'Yol' filminin tamamlanma sürecini ve kaçışın ardından yaşananları anlatacak. Yapımcılığını Kazım Çarman'ın, yönetmenliğini Cihan İnan'ın üstleneceği bu film için yerli ve yabancı oyuncu seçmelerinin yakında başlaması bekleniyor. Güney'in kaçışı ve ölümüne kadar olan süreç, İsviçreli yapımcı Edi Hubschmid tarafından daha önce 'Yol Bir Sürgün Hikayesi' adlı kitapta anlatılmıştı.
9 Kasım 2023

Emin Alper yönetmenliğindeki 'Kurak Günler' filmi, vizyona girdiği beşinci haftasında, film tutkunlarının yorum ve beğenilerini paylaştığı Letterboxd sosyal ağında 2022'nin en yüksek puan alan filmleri listesinde altıncı sıraya yerleşti. Film, yıl boyunca aldığı ödüller ve bakanlık desteğinin geri alınması gibi konularla da gündeme gelmişti. Letterboxd'da yapılan genel değerlendirmede, tüm janrlar ve ülkeler gözetmeksizin filmler sıralandı.
6 Ocak 2023

Netflix'in Kasım ayı seçkisinde öne çıkan içerikler arasında David Fincher'ın yeni filmi 'The Killer', Squid Game'in devamı 'Squid Game: The Challenge' ve Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'i yıllar sonra bir araya getiren film 'İstanbul İçin Son Çağrı' bulunuyor. Ayrıca, 'Göremediğimiz Tüm Işıklar', 'NYAD', 'Terzi', 'SLY', 'Robbie Williams', 'The Crown', 'Leo', 'Obliterated' ve 'Virgin River' gibi dizi ve filmler de Kasım ayı seçkisinde yer alıyor.
1 Kasım 2023

73. Berlin Film Festivali'nin programı açıklandı ve 16-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde 18 film 'Altın Ayı' ödülü için yarışacak ve Türk yönetmenlerin filmleri öne çıkıyor. Burak Çevik, Helin Çelik, Ayşe Polat ve İlker Çatak gibi yönetmenlerin yeni yapımları festivalde yer alacak. Jüri başkanlığını Kristen Stewart yapacak ve Steven Spielberg onursal Altın Ayı ödülünü alacak.
24 Ocak 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

42. İstanbul Film Festivali'nde 'Altın Lale' ödülü için yarışacak olan 11 film, festivalin başlamasıyla birlikte gösterilmeye başlandı. Festival, İstanbul'daki sinema severler için yılın ilk film festivali olma özelliğini taşıyor ve gösterilen filmler daha sonra diğer büyük festivallerde de yer alıyor. Festivalin ilk gününde Kaan Müjdeci'nin 'Iguana Tokyo' ve Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' filmleri izleyici ile buluştu. 'Iguana Tokyo', Tokyo'da geçen bir bilimkurgu filmi iken, 'Yüzleşme' aile içindeki bir sırrın açığa çıkmasıyla yaşanan yüzleşmeyi konu alıyor.
14 Nisan 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17-28 Nisan 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 43. İstanbul Film Festivali'nin 'Türkiye Sineması' bölümüne başvurular başlamıştır. Festival, 1982 yılından bu yana düzenlenmekte olup, bu yılki tema 'Sinemaya Yeni Bakışlar' olarak belirlenmiştir. Başvurular sadece internet üzerinden yapılabilecek ve son tarih 19 Ocak 2024'tür. Festivalde Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması gibi kategorilerde ödüller verilecek.
5 Aralık 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesinin hayatına odaklanan 'Zübeyde, Analar ve Oğullar' filmi, 20 Ekim 2023'te vizyona girecek. Film, Türkiye ile birlikte Avrupa, ABD, Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde gösterime sunulacak. Filmin yönetmenliğini Cenk Yaz yaparken, senaryosunu İlber Tekinsoy yazdı. Filmin başrollerinde Aslıhan Güner ve Alican Yücesoy yer alıyor.
29 Ağustos 2023

'Görevimiz Tehlike: Ölümcül Hesaplaşma' serisinin ikinci bölümü için İstanbul'a gelen film ekibi, Kapalıçarşı'da çekimler için keşif yaptı. Ekipte ABD'li oyuncu Tom Cruise da bulunuyordu. ABD'li yönetmen ve senarist Christopher McQuarrie, tarihi yarımadada planladığı çekimler için ekibiyle Kapalıçarşı'yı gezdi. Kapalıçarşı, daha önce James Bond filmlerinin bazı sahneleri için de çekim mekanı olmuştu.
24 Temmuz 2023

Pera Film, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Meşgul Şehir’ sergisine paralel düzenlediği ‘İşgallerin Gölgesinde’ programıyla izleyiciyi, İtalyan yeni gerçekçiliğinin doğduğu yıllara götürüyor. Program, Roberto Rosellini’nin 1945-1948 yıllarında çektiği ‘Savaş Üçlemesi’ni izleyiciyle buluşturuyor. Üçleme, 'Roma Açık Şehir', 'Hemşehri' ve 'Almanya Sıfır Yılı' filmlerinden oluşuyor. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebiliyor.
11 Ekim 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta ikisi yerli olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Tom Cruise'un başrolünde olduğu 'Mission: Impossible-Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm' ve Hlynur Palmason'un yönettiği 'Tanrının Unuttuğu Yer' gibi filmler dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu', 'Çılgın Dostum Finnik' ve korku türündeki 'Resif: Kanlı Takip', 'Semur 4: Mahşer' ve 'Cinnas' filmleri de izleyiciyle buluştu.
14 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mali sıkıntılar nedeniyle kapanan Beyoğlu Sineması'nı yenileyerek sinemayı 'İBB Beyoğlu Sineması' adı altında tekrar hizmete sunmaya hazırlanıyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sinemanın yenilenmiş bir fotoğrafını paylaşarak açılışın yakın olduğunu duyurdu ve ilk gösterilecek film için 'Umut' önerisinde bulundu.
9 Nisan 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

2015 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde evine gitmek üzere bindiği minibüste kaçırılarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hayatı film oluyor. Cinayet, Türkiye'deki kadın cinayetleri açısından dönüm noktası olmuş ve ülke genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu. Filmin yönetmeni ve senaristi Seçil Çelebi ile yapımcısı Mahmut Şirin, filmin hazırlıklarının yakında başlayacağını belirtti. Film, Duru Film Yapım tarafından çekilecek.
5 Ekim 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin 42'ncisi için program duyuruldu. 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film gösterilecek. Festival, 'Hırçın' filmi ile açılacak ve Kayhan Yıldızoğlu ile Nevra Serezli'ye Sinema Onur Ödülleri verilecek. Ulusal Yarışma kategorisinde 11 film yarışacak ve festival gösterimleri altı farklı salonda yapılacak. Biletler, İKSV Lale Kart üyeleri için öncelikli satışla 27 Mart'ta, genel satış ise 31 Mart'ta başlayacak.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim