Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

Fransız akademisyen Marc-Antoine Fardin, kedilerin reolojisi üzerine yazdığı makale ile Ig Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Fardin, kedilerin özel yetenekleri sayesinde hem sıvı hem de katı olarak görülebileceğini savunuyor. Çalışmasında internetteki kedi fotoğraflarından yola çıkan Fardin, kedilerin herhangi bir kalıba sığabilme yeteneklerini inceledi. Araştırma sırasında hiçbir kedinin zarar görmediği belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Psychology Today'de yayımlanan bir araştırma, köpeklerin insanlar tarafından sarıldığında strese girdiğini ortaya koydu. İrlanda'nın Cork kentindeki Cork Pet Behaviour Centre'dan Elizabeth Ann Walsh başkanlığındaki ekip, 250 fotoğrafı inceledi ve köpeklerin %81.6'sının sarılma sırasında rahatsızlık, stres veya endişe belirtileri gösterdiğini tespit etti. Sadece %7.6'sı sarılmaktan rahatsız olmayan köpekleri gösterirken, %10.8'i nötr veya belirsiz tepkiler verdi.
18 Mayıs 2024

Hollanda'nın Amsterdam Belediyesi, Red Light District'teki genelevlerin kapanış saatlerini daha erken bir saate çekme kararından vazgeçti. Bu karar, bölgedeki gürültü ve karmaşayı azaltma amacıyla alınmıştı ancak seks işçileri ve esnaf tarafından güvenlik ve gelir kaybı gerekçeleriyle eleştirilmişti. Belediye, genelevlerin yeniden sabah 6'ya kadar açık kalmasına izin verdi ve ayrıca kentin güneyinde yeni bir 'erotik merkez' kurmayı planladığını duyurdu, ancak bu projenin yeri ve tamamlanma süresi henüz belirsiz.
25 Şubat 2024

Almanya, 1 Nisan itibariyle 18 yaş üstü kişilere halka açık yerlerde 25 grama kadar marihuana bulundurma ve hane başına en fazla üç bitki yetiştirme hakkı tanıyarak marihuana kullanımını kısmen yasallaştırdı. 1 Temmuz'dan itibaren 500'e kadar üyesi olan yetiştirici dernekleri veya sosyal kulüpler kurulabilecek. Polis sendikaları ve doktorlar, yeni düzenlemenin karaborsayı güçlendireceği, bağımlılık ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.
1 Nisan 2024

Almanya Federal Meclisi, 'marihuananın kontrollü kullanımı' başlıklı yasa tasarısını 407'ye karşı 226 oyla kabul etti. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yasanın amacının karaborsayı azaltmak ve gençleri korumak olduğunu belirtti. Yasa ile yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verilecek. Ayrıca, 1 Temmuz'dan itibaren ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satışı yapılmasına olanak tanınacak.
23 Şubat 2024

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Japonya'nın Osaka Tennoji Hayvanat Bahçesi'nde, Meksika'dan 'erkek' olarak getirilen ve Gen-chan adı verilen su aygırının, yedi yıl sonra dişi olduğu ortaya çıktı. Su aygırı beş yaşında iken Africam Safari hayvan parkından erkek belgesiyle transfer edilmiş. Hayvan büyüdükçe ve erkek üreme organları tespit edilemediği için hayvan bakıcıları şüphelenmeye başlamış. Hayvanat bahçesi yönetimi, bu tür hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını belirtti.
24 Nisan 2024

Meksikalı Adrian López Velarde ve Marte Cázarez, çevreye zarar veren geleneksel deri üretimine alternatif olarak kaktüsten vegan deri üretmeyi başardı. Bu yeni malzeme, sürdürülebilir ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor ve moda, otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılmaya başlandı. Kaktüsler, düşük su ve enerji ihtiyacı ile yetiştiriliyor ve bu sayede çevresel etkileri minimize ediliyor. Ayrıca, bu vegan deri Recaro ile işbirliği sonucu uçak koltuklarında kullanılarak 2024 Kristal Kabin Ödülleri'nde finalist oldu.
4 Mayıs 2024

Dünyanın en uzun köpeği olarak Guinness Dünya Rekorları'na giren Danua cinsi Kevin, hastalığı nedeniyle girdiği ameliyat sonrası hayatını kaybetti. 97 santimlik boyuyla dikkat çeken Kevin, ortalama bir erkek Danua'dan 20 cm daha uzundu. Sahibi Tracy Wolfe, Kevin'in nazik bir dev olduğunu ve mükemmel bir dost olduğunu belirtti. Kevin'in elektrikli süpürgeden korkması ve mutfak tezgahlarından yiyecek çalabilmesi gibi ilginç özellikleri vardı.
25 Haziran 2024

Soyu tükenmiş Yeni Zelanda huia kuşunun tek bir tüyü, açık artırmada 28 bin 417 dolara (yaklaşık 914 bin 676 TL) satıldı. Huia kuşu, Maori halkı için kutsal olup tüyleri genellikle şefler ve ailelerce başlık olarak giyilirdi. En son 1907'de görülen huia kuşunun tüyleri, Avrupalıların gelişinden sonra koleksiyoncular ve moda tüccarlarının hedefi haline geldi. Webb Müzayede Evi Dekoratif Sanatlar Müdürü Leah Morris, satılan tüyün harika durumda olduğunu belirtti.
22 Mayıs 2024

Malezya, palmiye yağı satın alan ülkelere, Çin'in 'panda diplomasisi'ne benzer bir yöntem olarak orangutan göndermeyi planlıyor. Bu adım, Malezya'nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani tarafından duyuruldu. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) orangutanların neslinin tehlike altında olduğunu ve bu tür diplomatik hareketlerin hayvanların yaşamını daha da riske atabileceğini belirtiyor. Özellikle palmiye yağı plantasyonları nedeniyle yaşam alanlarının yok olması büyük bir tehdit oluşturuyor.
9 Mayıs 2024

Hollanda'nın eski başbakanlarından Dries van Agt ve eşi Eugenie, ötanazi yoluyla hayatlarına son verdi. 93 yaşındaki çift, Hollanda'da son dönemlerde artan bir eğilim olan ortak ötanazi kararı alan çiftler arasında yer aldı. Van Agt, 1977-1982 yılları arasında başbakanlık yapmış ve eşiyle 70 yıldır birlikteydi. Hollanda'da ötanazi, 2002 yılından bu yana belirli koşullar altında yasal olarak uygulanabilmektedir ve son yıllarda başvuran çiftlerin sayısında artış görülmektedir.
11 Şubat 2024

Guinness Dünya Rekorları, Şubat 2023'te Bobi'ye verilen 'en yaşlı köpek' unvanını, yaşını kanıtlayan yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle geri aldı. Portekiz menşeli Alentejo çoban köpeği Bobi'nin, unvanı aldığı tarihte 30 yaşında olduğuna dair kanıt bulunamadı. Bobi, Ekim 2023'te 31 yaşındayken öldü. Unvanın önceki sahibi, 1939'da 29 yaş 5 aylıkken ölen Avustralya'dan 'Bluey' adlı köpekti.
23 Şubat 2024
İşaretlediklerim