18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, 27 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında 14'üncü 'İtalyan Sinemasıyla Buluşma' etkinliğini düzenliyor. Etkinlik kapsamında, uluslararası festivallerde gösterilen sekiz İtalyan filminin Türkiye prömiyeri yapılacak. Filmler, İtalyan Kültür Merkezi ve Sinematek/Sinema Evi Kadıköy'de, orijinal dilinde ve Türkçe ile İngilizce altyazılı olarak izlenebilecek. Etkinlik, Matteo Garrone'nin 'Kaptan Benim' filmiyle başlayıp, Paola Cortellesi'nin 'Hâlâ Umut Var' filmiyle sona erecek.
22 Kasım 2023

Adana'da düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde 'Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü'nü alan usta oyuncular Kadir İnanır ve Türkan Şoray oldu. İnanır, ödül konuşmasında barış vurgusu yaparken, Şoray ise Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara dikkat çekti.
23 Eylül 2023

İstanbul Modern Sinema, 11-25 Ocak tarihleri arasında 'Biz de Varız!' programı kapsamında Türkiye sinemasının en yeni filmlerini ve belgesellerini sunuyor. Program, 11'inci yılında ve dört yıl aradan sonra yeniden sinema salonlarında gerçekleşiyor. 15 film ve belgeselin yer aldığı programda, Berlinale ve Tokyo gibi prestijli festivallerde prömiyer yapmış yapımlar da bulunuyor. Gösterimler, filmlerin yönetmenleri ve ekiplerinin katılımıyla yapılıyor ve çeşitli konuları ele alan filmler izleyicilere sunuluyor.
11 Ocak 2024

1970'lerin 'Yeni Hollywood' akımının öncülerinden olan yönetmen William Friedkin'in eserleri, 42. İstanbul Film Festivali'nin retrospektif bölümünde izleyiciyle buluşacak. Festival, Friedkin'in korku sinemasında çığır açan 'Şeytan', ikonik araba kovalamaca sahnesiyle ünlü 'Kanunun Kuvveti' ve tartışmalara neden olan 'Devriye' gibi filmlerini içeren dokuz eserini sunacak. Bu etkinlik, Friedkin'in filmlerini beyazperdede izleyememiş sinemaseverler ve yönetmenin hayranları için bir fırsat olacak.
15 Mart 2023

5 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Komedi Festivali, altıncı kez düzenlenecek. Festivalde yerli ve yabancı birçok ünlü isim sahne alacak. Festival kapsamında çocuklar için de birçok eğlenceli ve öğretici tiyatro oyunları ve atölyeler düzenlenecek. Ayrıca festival, İngiliz komedyenleri Türk izleyicisiyle buluşturacak ve BrandWeek'te yer alacak.
23 Ekim 2023

Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 26'ncısı, 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festival, kadın sinemacıların eserlerini izleyiciyle buluşturmayı ve sinema sektöründe kadınların daha görünür olmasını hedefliyor. 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenlenecek olan festival için başvurular 20 Mart'a kadar yapılabilecek ve filmlerin 2022 veya 2023 yılında üretilmiş olması gerekiyor. Festivalin ödülleri ve program detayları ilerleyen günlerde duyurulacak.
6 Mart 2023

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 film belirlendi. Festival komitesi, bu yıl 45 yapımın başvurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 11 filmin jüri karşısına çıkacağını açıkladı. Festivalde altı filmin dünya prömiyeri, iki filmin ise Türkiye prömiyeri gerçekleşecek. 'En İyi Film Ödülü'nün 500 bin lira olduğu yarışmada tüm kategorilerde toplam 1 milyon 60 bin lira tutarında ödül verilecek.
25 Ağustos 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye'den 11, yurtdışından ise 9 olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisi sahnelenecek. Festival programı, belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. Festivalin yerli yapımlarında genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken, deneyimli oyuncular da izleyicilerle buluşacak.
31 Ağustos 2023

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Sürü', suça sürüklenen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. 'Örümcek Ağı' evinde tuhaf olaylar yaşayan bir çocuğun hikayesini, 'Lilith Cinleri' cinler ile insanlar arasındaki savaşı, 'Kaygısız Baş' ise bir adamın işinden kovulup memleketine dönmesini konu alıyor. Haftanın animasyonları arasında 'The First Slam Dunk' ve 'Bulmaca Kulesi 2: Eve Dönüş' bulunuyor.
28 Temmuz 2023

Kıvanç Sezer'in yönettiği '8x8' filmi, Ankara Film Festivali'nden çekildi. Film, Türkiye prömiyerini bu festivalde yapmayı planlıyordu. Ancak, 'Kanun Hükmü' belgeselinin seçkiden çıkarılmasıyla başlayan süreç ve festivalin iptaline kadar gitmesi sonucunda, filmin festival stratejisi değiştirildi ve Ankara Film Festivali'nden çekilme kararı alındı.
8 Ekim 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona giriyor. Selcen Ergun'un ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen filmi 'Kar ve Ayı', Oscar ödüllü Tilda Swinton'ın rol aldığı 'Sonsuz Sır', Nicolas Cage ve Joel Kinnaman'ın başrollerini paylaştığı 'Şeytana Sempati', Deniz Çınar'ın yazıp yönettiği 'Bulutların Üstünde', Güney Kore yapımı 'Kaçakçılar', Danimarka yapımı anime film 'Küçük Allen ve Galaksi Yolcusu' ve korku filmleri 'Dehşetin Yüzü 2' ve 'Şeytanın Elçileri' izleyicilerle buluşacak.
8 Eylül 2023

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival öncesinde, Seyir Derneği tarafından 24 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Açık Hava Film Geceleri düzenlenecek. Balıkesir Ayvalık'taki etkinlikte, dünya festivallerinde gösterilen 10 film sinemaseverlerle buluşacak. Filmler her gece 21:15'te gösterilecek ve biletler 17 Haziran'dan itibaren satışa sunulacak.
14 Haziran 2023

2024 yılının ilk haftasında Türkiye'de beş yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film sinema severlerle buluşuyor. Aras Bulut İynemli'nin başrolünde olduğu 'Atatürk 1881 – 1919', Çanakkale Savaşı ve Atatürk'ün hayatının bir dönemini ele alıyor. 'Kör Noktada' isimli film, Türkiye'nin kuzey doğusunda geçen bir hikayeyi, 'Başkan' ise yerel seçimlerde belediye başkanını değiştirmek isteyen kasaba halkını konu ediniyor. Komedi türündeki 'Filme Gel', üç arkadaşın film çekme hayallerini, 'Atan Kazanır' Amerikan Samoası futbol milli takımının hikayesini, 'Küçük Deniz Kızı' ise bir deniz kızının insan olma arzusunu anlatıyor. 'Demon: Azab-ül Kem' ise satanizme odaklanan bir korku filmi.
5 Ocak 2024

Bu hafta sinemalarda yedi yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel hazırlanan 'Son Akşam Yemeği' ve yılın en çok beklenen animasyon filmi 'Çocuk ve Balıkçıl' bulunuyor. Diğer filmler ise 'Çok Aşk', 'Oyun Bitti', 'Bas Gaza Bas', 'Sır Şeytanın Kurbanları' ve 'Mavka: Ormanın Şarkısı' olarak sıralanıyor.
27 Ekim 2023

31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İran'da 'ahlak polisi' tarafından öldürülen Mehsa Emini anısına ve kadınların özgürlük mücadelesine dikkat çekmek amacıyla 'İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş' adlı bir film seçkisi sunacak. Seçki, 1979'dan günümüze İran kadın hareketini yansıtan uzun ve kısa metrajlı filmleri içeriyor. İranlı yönetmen Mania Akbari festivalde konuk olarak yer alacak ve 'Ne Cüretle Bunu İstersin?' filminin gösterimi sonrası bir konuşma yapacak. Festivalde ayrıca, İran sinemasında çantanın simgesel kullanımını ele alan 'İran Çantası' ve toplumsal çatışmaları otobiyografik bir bakış açısıyla sunan 'Bir Ailenin Röntgeni' gibi filmler de gösterilecek.
4 Mayıs 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal yarışmaları ve edebiyat uyarlaması senaryo yarışması için başvurular açıldı. Türkiye yapımı ve daha önce Türkiye'de gösterilmemiş filmler yarışmaya katılabilecek, son başvuru tarihi 1 Ağustos olarak belirlendi. Edebiyat uyarlaması senaryo ödülü için eserlerin Türkiye'de basılmış olması ve daha önce uyarlanmamış olması gerekiyor, bu kategorideki başvurular 14 Ağustos'ta sona erecek. Festivalin jüri başkanlığını oyuncu Demet Akbağ'ın yapacağı ve diğer jüri üyelerinin ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.
17 Temmuz 2023

Bu yıl 30. yılını kutlayan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlık edecek. Sorak, kariyeri boyunca 'Vizontele', 'G.O.R.A.', 'Sınav', 'Yahşi Batı', 'Aşk Tesadüfleri Sever', '8 Saniye', 'Aşk Tesadüfleri Sever 2', 'Bandırma Füze Kulübü' ve 'Kendi Yolumda' gibi filmlere imza attı. Festivalin ödül tutarları artırıldı ve en iyi film ödülü 500 bin lira oldu. Festival 18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ve son başvuru tarihi 7 Ağustos.
28 Temmuz 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 'Tanrının Yarattıkları', 'İntikam Oyunları', 'Üçlü Pürüz', 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' olmak üzere beş yeni film izleyiciyle buluşuyor. 'Tanrının Yarattıkları', İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş bir dram filmi iken, 'İntikam Oyunları' yerli aksiyon severlere hitap ediyor. 'Üçlü Pürüz' ise bir komedi filmi olarak dikkat çekiyor. Korku filmi severler için 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' filmleri vizyona giriyor.
21 Nisan 2023
İşaretlediklerim