Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta yedi yeni film vizyona giriyor. Dardenne kardeşlerin göçmenlerin hayatta kalma mücadelesini anlattığı 'Tori ve Lokita', Mahsun Kırmızıgül'ün 'Prestij Meselesi', Ben Affleck'in başrolünde olduğu 'Hypnotic: Zihin Avı', Robert De Niro'nun oynadığı 'Eyvah Babam', Salvador Dali'nin hayatını anlatan 'Dali Diyarı', animasyon filmi 'Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş' ve korku filmi 'The Boogeyman' izleyicilerle buluşuyor.
2 Haziran 2023

Türkiye'deki sinemalarda yılın son haftasında yedi yeni film vizyona giriyor. Natalie Portman ve Julianne Moore'un başrollerini paylaştığı 'Bir Skandalın Peşinde' adlı film, gerçek olaylara dayanan bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. Lus Besson'un yönettiği 'Dogman', şiddet dolu bir çocukluğun izlerini taşıyan bir karakterin hikayesini anlatıyor. Romantik komedi 'Aşk Her Yerde' 4K restorasyonu ile yeniden izleyici karşısına çıkıyor. İbrahim Büyükak'ın yönettiği 'Mutluyuz' adlı film, boşanma sürecindeki bir çifti konu alıyor. Çocuklara yönelik 'Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör' animasyon filmi, serinin dördüncü bölümü olarak gösterime giriyor. Korku türündeki 'İçimdeki Şeytan' ve 'Karanlık Ruhlar' filmleri de bu hafta vizyona giren yapımlar arasında yer alıyor.
29 Aralık 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz'un sekiz yıl aradan sonra çektiği 'Hayat' filmi, bu hafta vizyona giren yedi yeni filmden biri. Film, babasının zoruyla nişanlanan ve bu durumu reddederek kaçan genç bir kızın hikâyesini anlatıyor. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu'da geçen 'Nefes-Yer Eksi İki', 12 Eylül darbesi sırasında haksız yere hapse atılan bir simitçinin öyküsünü anlatan 'Güneşi Beklerken Simitçi', Willy Wonka'nın gençliğini konu alan 'Wonka' ve üç farklı animasyon filmi de sinemaseverlerle buluşuyor.
15 Aralık 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

Türk sinemalarında bu hafta iki yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni film vizyona giriyor. Animasyon severler için 'Çizmeli Kedi: Son Dilek', gerilim ve aksiyon tutkunları için 'Uçak', dram kategorisinde Neslican Tay'ın hayatını anlatan 'Demir Kadın: Neslican', dans ve romantizm içeren 'Maskeli Balo', Amazon ormanlarında geçen bir macera olan 'Ainbo: Amazon'da Büyük Macera' ve yerli korku filmi 'İfrit-i Cin' izleyicilerle buluşacak.
27 Ocak 2023

Yönetmen ve senarist Zeki Demirkubuz, Altın Portakal Film Festivali'nden 'Hayat' filmini çektiğini duyurdu. Demirkubuz, festivalden filmini çeken yönetmenlerle ortak bildiriye imza atmadığına yönelik eleştirilere 'Canım istemedi' yanıtını verdi. Bu durum, sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Demirkubuz, filmini festivalden çektiğini ancak bu durumu duyurmayı tercih etmediğini belirtti.
27 Eylül 2023

Fatih Akın'ın yönettiği ve ünlü rapçi Xatar'ın hayatını anlatan 'Ren Altını' filmi dahil olmak üzere, bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında toplam sekiz yeni film vizyona girdi. Filmler arasında aksiyon, romantik komedi, korku ve animasyon türlerinde yapımlar bulunuyor. 'Disco Boy', 'Ölümcül Çarpışma', 'Yenilmez Üçler', 'İkinci Görüşte Aşk', 'Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı', 'Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3: Buz Mandası Efsanesi' ve 'Bonibomlar: Kediler Peşimizde' diğer gösterime giren filmler arasında yer alıyor.
7 Temmuz 2023

Bu hafta sinema salonlarında biri yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona girdi. 'Başkalarının Çocukları' adlı Fransız drama filmi, bir kadının sevgilisinin çocuğunu kendi çocuğu gibi sevmeye başlamasını konu alıyor. Gerilim türündeki 'Nefes Alma', kaybolan genç bir adamın yaşlı bir adamın kapısını çalmasını ve sonrasında yaşananları anlatıyor. 'Venüs’te Görüşürüz', 'Meg 2: Çukur', 'Rubinin Ailesi', 'Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası', 'Orman Çocuğu: Güç Uyanıyor' ve 'Mir Anka' adlı filmler de bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
4 Ağustos 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin seçkiden çıkarılmasıyla sansür krizi yaşadı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun tutarsız açıklamaları sonrası sanat dünyasından istifa çağrıları geldi. Ancak Boyacıoğlu'nun istifasının önünde maddi bir engel olduğu belirtildi. Festival jürisi ve sinemacılar, sansürün kabul edilemez olduğunu belirterek belgeselin seçkiye geri alınmasını talep etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı festivalden çekildi.
29 Eylül 2023

10. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü, İsveçli yönetmen Fredrik Gertten’in 'Toplum Sözleşmesini Yırtmak' filmine verildi. Festivalde ikincilik ödülü Almanya yapımı 'Bekleyiş' filmine giderken, mansiyon ödülü Filipinler, Avustralya, ABD, Birleşik Krallık, Hong Kong ortak yapımı 'Delikado'ya verildi. Öğrenci filmlerine verilen Gaia Ödülü'nü ise Özbekistan yapımı 'Aralkum' kazandı.
16 Ekim 2023

Türk sinemalarında bu hafta dört yerli film ve beş yabancı film olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. İrlanda'nın Oscar adayı 'Sessiz Kız', 1910 yılında geçen 'Tek Yürek İmalat-ı Harbiye', bilim kurgu aksiyon filmi '65', uçakta geçen gizemli olayları konu alan 'Uçuş 811', komedi filmi 'Ulan Salih', ünlü sunucunun hayatını konu alan 'Ne Olacak Halim?', 'Çığlık' serisinin yeni filmi 'Çığlık 6', ve iki animasyon film 'Pinkfong Sing-Along Movie 2: Wonderstar Concert' ve 'Hayaller Ülkesi: Gizemli Macera' izleyicilerle buluşuyor.
10 Mart 2023

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta çeşitli türlerde yedi yeni film vizyona giriyor. Fransız yapımı 'Narsistle Aşk' filmi toksik bir ilişkiyi, 'Arıcı: Ölüm Kovanı' ise intikam temalı bir aksiyonu konu alıyor. Yerli komedi 'Yaşam Koçu', popüler bir yaşam koçu etrafında dönüyor. 'Kolpaçino 4 4’lük' serinin dördüncü filmi olarak dikkat çekiyor. '3310’dan Tüm Birimlere' yerli aksiyon ve polisiye severlere hitap ediyor. '3391 Kilometre' ise uzaktaki iki gencin aşkını işliyor. Çocuklara yönelik animasyon 'Tay 2: Ebabil Takımı' macera dolu bir yolculuğu anlatıyor.
12 Ocak 2024

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz'un yeni filmi 'Hayat', Filmekimi'nde prömiyerini yaptı. Yaklaşık sekiz yıl aradan sonra sinemaya dönen Demirkubuz, filminin eski filmlerindeki kadar karanlık olmadığını belirtti. Film, 1 Aralık'ta vizyona girecek. Filmin konusu, babasının zoruyla nişanlanmak zorunda kalan Hicran'ın evden kaçması ve nişanlısı Rıza'nın onun peşinden İstanbul'a gidip uzun sürecek büyük bir arayışa başlaması üzerine kurulu.
22 Ekim 2023

Bozcaada'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) başladı. 15 Ekim'e kadar sürecek festivalde toplam 50 film gösterilecek. Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 13 film yarışacak. Ayrıca 'Gaia Öğrenci' kategorisinde 10 film ve 'Panorama' kuşağında 21 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin açılış filmi Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın depremden sonra yeniden bir araya gelme sürecini anlatan 'Anka Kuşu' oldu.
11 Ekim 2023

Türkiye ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan 'Kadın Oyunları Festivali', bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Şubat ayında Ankara'da başlayacak olan festival, Mart ayında Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık'ta devam edecek. Festival, sanat etkinliği olmanın yanı sıra bir sosyal sorumluluk projesi olarak da öne çıkıyor. Festival direktörü Hasan Aldemir, festivalin uluslararası boyutta tanınmaya başladığını ve kadın sorunlarını gündemde tutmayı amaçladığını belirtiyor.
22 Ocak 2023

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta altı yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cannes Film Festivali'nde gösterilen 'Jeanne du Barry' ve John Woo'nun yönettiği 'Sessiz Gece' gibi uluslararası yapımların yanı sıra, Murat Göğebakan'ın hayatını anlatan 'Murat Göğebakan: Kalbim Yaralı' gibi yerli filmler de bulunuyor. Ayrıca, Viyana Devlet Operası'nın perde arkasını konu alan bir belgesel ve Alper Mestçi'nin yeni korku filmi 'Haile 2: Var mı, Yok mu?!' da izleyiciyle buluşacak.
8 Aralık 2023

İstanbul Modern'in yeni binasındaki sinema salonu, 8-18 Haziran tarihleri arasında 'Unutma Biçimleri' adlı programla açılıyor. Program, yönetmen Burak Çevik'in 73. Berlin Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve 14 yıl sonra bir araya gelen bir çiftin hikâyesini anlatan 'Unutma Biçimleri' filminden esinlenmiş. Film, Türkiye'de ilk gösterimini İstanbul Modern'de yapacak ve 14 yıl boyunca Türkiye'de başka bir yerde gösterilmeyecek. Programda ayrıca Türkiye'de ilk kez gösterilecek sekiz film bulunuyor ve biletler Perşembe günleri ücretsiz, diğer günler ise 80 lira olarak belirlenmiş.
6 Haziran 2023

7-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Caz Festivali, 30. yılını 200'den fazla yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla kutlayacak. Festivalde The Lumineers, Fatoumata Diawara, Lizz Wright ve Youn Sun Nah Quartet gibi isimler sahne alacak. Parkorman, Robert Kolej, The Marmara Esma Sultan Yalısı ve Sultan Park-Swissôtel the Bosphorus gibi mekanlarda düzenlenecek konserlerin yanı sıra, Kadıköy'deki dört mekanda Gece Gezmesi ve Caz Vapuru etkinlikleri de yer alacak. Genç Caz+ konser serisi ve Mehmet Uluğ Fonu desteğiyle genç müzisyenlere sahne ve albüm kaydı imkanı sunulacak. Biletler öncelikli olarak Lale Kart üyelerine, ardından genel satışa sunulacak ve öğrenciler için indirimli bilet uygulaması devam edecek.
14 Mart 2023

Altın Portakal Film Festivali jürisi, 'Kanun Hükmü' belgeselinin festivalden çıkarılmasının ardından festivali desteklediğini açıkladı ve görevine geri döndü. Festival yönetimi, belgeselin seçkiye yeniden dahil edildiğini duyurdu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'sanatın provokasyon olarak kullanılması' ve '15 Temmuz'un itibarsızlaştırılması' gerekçeleriyle festivalden çekildiğini açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi. Sosyal medyada festival aleyhine bir karalama kampanyası başlatıldı.
28 Eylül 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta beş yerli film olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Biyografik film 'Sadık Ahmet', Yunanistan'daki Batı Trakya Türklerinin mücadelesini anlatıyor. 'Efsane' isimli yerli komedi filmi, Çorum'da yoğurtçuluk yapan bir ailenin hikayesini ele alıyor. 'Aşk Mevsimi' iki gencin aşkını, 'Bars' Anadolu Parsı'nı arayan zooloğun hikayesini, 'Argylle: Gizli Casus' ise dünya çapında maceraları olan bir casusun öyküsünü konu ediniyor. Alman yapımı 'Öğretmenler Odası' idealist bir öğretmenin hikayesini, 'Hannas 2' ise paranormal olaylarla dolu bir korku filmi olarak izleyiciyle buluşuyor.
2 Şubat 2024
İşaretlediklerim