Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere gönderdiği yazıda, mezun bilgilerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemi’ne (YÖKSİS) aktarılmasını istedi. Yazıda, sosyal medyada Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin fakültelerine ait sahte diploma satışlarının yapıldığına dair haberlerin yer aldığı belirtildi. YÖK, mezun öğrencilerin e-Devlet üzerinden mezuniyet belgelerini sorgulayamamasının sorumluluğunun ilgili üniversitelerde olduğunu vurguladı ve bu nedenle tüm mezun bilgilerinin YÖKSİS’e hemen aktarılmasını talep etti.
6 Ağustos 2024

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin suç duyurusu sonucu gözaltına alınan sekiz öğrenciden dördüne 'kamu malına zarar verme' suçundan 10'ar ay hapis cezası verildi, ancak mahkeme cezaları erteledi ve sanıkları bir yıl süreyle denetim altında tutma kararı aldı. Öğrenciler, rektör İnci'yi protesto etmek için rektörlük binasına kırmızı boya dökerek eylem yapmışlardı. Mahkeme, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan öğrencilerin beraatine karar verdi.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuştu. Konuşmasında, hava savunma sistemi üretme hedeflerinden, insansız savaş uçağı Kızılelma'nın testlerini tamamlama ve ordu envanterine katma isteklerine, sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerine ortam hazırlama ve sınır hattındaki illerin güvenliğini sağlama çalışmalarından bahsetti. Ayrıca, suç örgütlerinin kökünü kazıyacaklarını ve vatandaşların huzur ve esenliğini temin etmekten alıkoyacak hiçbir durumun olmayacağını belirtti.
30 Ağustos 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ), eski AKP Gençlik Kolları MKYK üyesi Dr. Ümit Karadoğan'a, iki buçuk yıl içinde iki adrese teslim akademik kadro ve dört idari görev verildi. Karadoğan'ın doktora tezi adı, öğretim görevlisi ve doktor öğretim üyesi kadro ilanlarında özel şart olarak belirtildi. Ayrıca rektör danışmanı, genel sekreter yardımcısı ve yurt-burs koordinatörü gibi idari görevler de üstlendi. İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun, Karadoğan'a kadro ve görevler verilmeden önce AKP Gençlik Kolları yetkilileriyle görüştüğü belirtiliyor.
18 Nisan 2023

Aydın'da Kredi Yurtlar Kurumu'nda (KYK) asansörün çökmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş için Türkiye'nin birçok ilinde eylem yapıldı. 'Barınamıyoruz Hareketi' adlı grup, eylemleri Twitter üzerinden paylaştı. Öğrenciler, KYK yurtlarının durumunu ve yaşam koşullarını protesto etti. Eylemler sırasında 'Ölmeye değil okumaya geldik' ve 'Zeren için adalet' sloganları atıldı.
27 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, atanmış rektörün talimatıyla hareket eden güvenlik görevlileri, protesto için kampüse gelen CHP'li milletvekillerini engelledi. Güvenlik görevlilerinin, milletvekillerini ve diğer destekçileri kampüse almamaya çalışması tepki çekti. Bu olay, üniversitedeki yönetim ve güvenlik sorunlarının yanı sıra, milli iradenin temsilcilerinin engellenmesi konusunu gündeme getirdi.
6 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra hibrit eğitime geçileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedelere açılacağını belirtti. Akademisyenler ve siyasiler, uzaktan eğitim kararının öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetler yaratacağını ifade etti. YÖK'ün hibrit eğitim kararı ve seçimlerle ilgili zamanlaması eleştirilirken, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yurtların yüz yüze eğitim alacak öğrencilere açık olacağını ve sürecin başladığını bildirdi.
4 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 26-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen oryantasyon günlerinde öğrenci kulüpleri ve toplulukları baskı ve müdahalelere maruz kaldı. Güvenlik birimleri, özellikle Boğaziçi direnişiyle ilgili görsel ve yazılara, gökkuşağı bayraklarına ve bazı kulüplerin stantlarına müdahale etti. Ayrıca, bazı kulüplerin stant açma izinleri olmasına rağmen, okul yetkilileri tarafından stantlarının kaldırılması istendi. Öğrenciler, bu yılki oryantasyonun, geçmişteki oryantasyonlara kıyasla daha fazla baskı ve müdahale içerdiğini belirtti.
2 Ekim 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 farklı üniversiteye rektör atadı. Atamalar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Atananlar arasında AKP ile bağlantılı isimlerin olması dikkat çekti. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı, Giresun Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Yılmaz Can ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Kemalettin Aydın'ın AKP ile geçmiş bağlantıları bulunuyor.
1 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki akademik özgürlüklerle ilgili endişelerini dile getirdikten sonra, kendi üniversitesindeki protestoları 'küçük bir elitist grup' olarak nitelendirerek eleştirdi. İnci, bu grupların üniversitenin itibarını hedef aldığını ve şiddet içermeyen eylemlere müdahale etmediklerini belirtti. Ancak, bu açıklamalar sosyal medyada ve akademik çevrelerde büyük tepki topladı ve İnci'nin bu sözleri, üniversite içindeki geniş çaplı muhalefeti küçümsemekle suçlandı.
26 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, alternatif mezuniyet törenine katıldığı gerekçesiyle bazı mezunların kartlarını iptal etti. Mahkeme, üniversitenin mezun kartları üzerinde geniş yetkisi olduğunu ve iptal kararının yasal olduğunu belirtti. İptal edilen bir mezunun avukatı, rektörlüğün bu yetkiyi olumsuz yönde kullandığını ifade etti. Üniversite, Haziran 2022'den bu yana 138 mezunun kartını iptal ederek üniversiteye girişlerini yasakladı.
11 Mart 2023

Koç Üniversitesi, yaklaşık iki yıl süresince vekaleten yönetildikten sonra bugün Prof. Dr. Metin Sitti'nin rektör olarak atanmasıyla birlikte resmi bir rektöre kavuştu. Sitti, ataması resmi olarak onaylanmadan önce de rektörlük yetkilerini kullanıyordu. Atama kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Daha önce, Prof. Dr. Umran İnan'ın 2021'de görev süresinin sona ermesinin ardından, rektör yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı vekaleten rektörlük görevini üstlenmişti.
1 Ağustos 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, idareye yakın akademisyenlerin yükselmesine olanak sağlayan ve belirli kişilere özel olarak hazırlandığı iddia edilen profesörlük kadro ilanlarına dair iddialar ortaya atıldı. 25 Temmuz 2022'de açılan iki profesörlük kadrosunun, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi için özel olarak düzenlendiği ve ilan şartlarının gizli tutulduğu belirtildi. Ayrıca, 21 Aralık 2022'de açılan doçent kadrosunun da Uşak Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eylem Kılıç için özel olarak hazırlandığı ve sadece Kılıç'ın başvurduğu kadro ilanının yargıya taşındığı ifade edildi. Bu durum, YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusundaki kararlarına aykırı bulunuyor.
28 Şubat 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

YÖK'ün 2024 istatistiklerine göre, kadınların akademideki oranı %46.4, üniversitelerdeki kız öğrenci oranı ise %51.7'ye ulaşmış durumda. Ancak, Türkiye'deki 127 devlet üniversitesinden sadece 6'sının rektörü kadın. YÖK'ün 43 yıllık tarihinde hiç kadın başkan atanmamış ve mevcut 19 üyesinden sadece 2'si kadın. Bu durum, yükseköğretimde kadınların erişim ve temsil oranlarının artmasına rağmen, yönetim kademelerinde cinsiyet eşitsizliğinin devam ettiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) beş yeni üye seçildi. Seçilen üyeler Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Prof. Dr. Haluk Görgün oldu. Karar, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince verildi.
1 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, BÜMED'i üniversitedeki tesisinden çıkarma kararına karşı mezunlar tarafından yapılan protestoların ardından yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı. Kaymakamlık, 27 Ocak'ta derneğin tesislerinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak mahkeme, tahliyenin telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 farklı üniversiteye yeni rektör atamalarını gerçekleştirdi. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla duyuruldu. Ayrıca, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi üyeliklerine de beş yeni isim atandı. Bu atamalar, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın ilgili maddesi gereğince yapıldı.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim