Türkiye'de iktidar tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'na 10 gün içinde 8 bin 27 kişi başvurdu. Kampanya, 100 bin ailenin ev sahibi olmasını hedefliyor ve asgari peşinat oranı %10, faiz oranı ise %0,69 olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye göre, kampanyadan farklı gelir gruplarına göre belirlenen üç bölgedeki vatandaşlar faydalanabilecek. Ancak, aylık ödemelerin hane gelirinin %40'ını geçmemesi gerektiği için, özellikle İstanbul'da yüksek gelirli kişilerin bu kampanyadan faydalanabileceği belirtiliyor.
29 Ocak 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.
27 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 düşüşle 93 bin 514'e geriledi. Ocak-kasım döneminde ise yüzde 14,9 azalarak 1 milyon 87 bin 349 konut satıldı. İstanbul, en çok konut satışının yapıldığı il olurken, yabancılara yapılan konut satışları da yüzde 61,5 azalarak 2 bin 342'ye düştü. Rusya vatandaşları, kasım ayında Türkiye'den en çok konut satın alan yabancılar oldu.
15 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Nisan ayında enflasyon aylık yüzde 2,39 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 43,68'e geriledi. Bu dönemde konut harcamaları aylık yüzde 1,47 oranında düşüş gösterdi ve TÜİK verilerine göre, konut fiyatlarındaki 49 aylık sürekli artış trendi sona erdi. Uzmanlar, seçim belirsizliği olan bir dönemde konut fiyatlarında düşüş beklemiyorlardı, ancak döviz bazında bir düşüş olabileceği öngörülüyor.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Ekim 2023'te Konut Fiyat Endeksi (KFE) aylık yüzde 3,8 artışla 1129,6 seviyesine ulaştı. Yıllık artış oranı yüzde 86,5 olarak kaydedilirken, reel artış yüzde 15,4 oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de aylık bazda sırasıyla yüzde 2,9, 4,7 ve 3,3 artış yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre ise bu şehirlerdeki artış oranları İstanbul'da yüzde 74,4, Ankara'da yüzde 101,5 ve İzmir'de yüzde 80,1 olarak belirlendi.
18 Aralık 2023

Yeni Evim Kampanyası'nın ikinci el konutları da kapsayacağı açıklamaları sonrasında, ikinci el konut fiyatları ortalama yüzde 11 oranında artış gösterdi. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde bu artış oranları farklılık gösterdi. Uzmanlar, kampanyanın yeni konut üretimini artırmaması halinde, ikinci el konut fiyatlarının yeni konut fiyatlarını geçebileceği konusunda uyarıda bulundular. Tapu.com CEO'su Emre Erşahin ve TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ, ikinci el konut piyasasındaki fiyat artışının ve kampanyanın etkilerinin beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini belirttiler.
13 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen bir kanun teklifi kapsamında, konut kiralarındaki yıllık artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu düzenleme, kira bedelinin bir önceki yıla göre yüzde 25'ten fazla artırılamayacağını öngörüyor. Eğer Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki 12 aylık ortalama artış yüzde 25'ten düşükse, bu oran geçerli olacak. Bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde bu sınırı aşan miktarlar geçersiz sayılacak.
14 Temmuz 2023

Yüzde 25'lik kira artış sınırlamasını yetersiz bulan ve tahliye sorunlarından kaçınmak isteyen mülk sahipleri, piyasanın yükselmesini bekleyerek evlerini boş tutmaya başladı. İstanbul'da 400 bin 'hayalet konut' olduğu tahmin ediliyor. Bazı yabancı yatırımcılar da evlerini boş bırakıyor. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, arz sıkıntısı nedeniyle kira fiyatlarında artışın devam edeceğini öngörüyor.
7 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kiralardaki yüksek artışa ve barınma sorununa dikkat çekti. 2002'den bu yana ev sahibi olanların oranının düşüşünü ve yeni jenerasyonların ev sahibi olamadığını belirtti. Kiraların bir yıl içinde yüzde 197 arttığını ve asgari ücretin ev kiralarını karşılamakta yetersiz kaldığını ifade etti. 'İkinci Yüzyıl Konut Programı' ile dar gelirlilere, dezavantajlı gruplara ve yeni evlenenlere sosyal konut sağlama vaadinde bulundu.
29 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mayıs ayı verilerine göre, yıllık enflasyon oranı %39,59 olarak belirlendi ve aylık enflasyon artışı %0,04 oldu. Bu dönemde fiyatı düşen tek ana harcama grubu %13 ile konut sektörüydü. Ayrıca, Türkiye genelinde nisan ayında konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre %35,6 azalarak 85 bin 652'ye düştü.
5 Haziran 2023

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki artışın konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Haziran ayı verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 geriledi. Öğüt, bu durumun fiyatların 'görünmez tavan'a ulaşmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, insanların artık daha akılcı davrandığını ve farklı il alternatiflerini değerlendirdiğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Türkiye'deki konut sahipleri, hükümetin boş evlere ek vergi getireceği beklentisiyle tedirgin oldu. Bu durum, hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayan ev sahiplerinin evlerini satışa çıkaracağı beklentisini doğurdu. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi ve artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesinin mülk sahiplerini bu yola ittiğini belirtti. Akdoğan, ev sahiplerinin 'sahte sözleşme' gibi yollara başvurabileceğini de vurguladı.
26 Temmuz 2023

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye'de konut alıp kiraya vermenin doğru bir yatırım yöntemi olmadığını ifade etti. Öğüt, ortalama geri dönüş sürelerinin Türkiye için 18-19 yıl olduğunu, lüks ve yüksek fiyatlı yerlerde bu sürenin 35 yıla kadar çıktığını belirtti. Fiyatların yüksek, kiraların ise düşük olduğunu vurgulayan Öğüt, bu durumun yatırımcıları stresli hale getirdiğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Türkiye'de iktidar partisi, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte konut sektörüne yönelik 'Yüzyılın Kampanyası' adı altında bir dizi teşvik planını açıklamaya hazırlanıyor. Kampanya kapsamında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in çok altına indirilmesi ve 15 yıl vade imkanı sunulması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanya detaylarını 4 Ocak Çarşamba günü Ankara'da düzenlenecek bir basın toplantısıyla duyuracak.
2 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında riskli yapılarda oturan malik ve kiracılara yapılan kira yardımını artırdı. Maliklere 18 ay boyunca aylık 4 bin 500 lira olan yardım 7 bin liraya, kiracılara 12 ay sağlanan 4 bin 500 lira yardım da 7 bin liraya yükseltildi. Binada ikamet etmeyen maliklere verilen aylık 3 bin lira yardım ise yüzde 50 artışla 4 bin 500 liraya çıkarıldı. Ayrıca, İBB'den yardım alanlar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sağladığı kira yardımından da faydalanabilecek.
22 Ocak 2024

Endeksa'nın Aralık 2023 raporuna göre Türkiye genelinde ortalama ev fiyatları 3 milyon lirayı aşarak 3 milyon 92 bin 700 lira oldu. Metrekare başına satış fiyatı 23 bin 790 lira olarak belirlendi. Konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 15 yıl olarak hesaplandı. Aralık ayında konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 33 azalırken, İstanbul, Ankara ve İzmir'de fiyatlar sırasıyla yüzde 73, yüzde 102 ve yüzde 78 arttı. Hatay'da ise fiyatlar bir yılda yüzde 124 artış gösterdi.
24 Ocak 2024

Merkez Bankası'nın paylaştığı verilere göre, Kasım 2023'te Türkiye genelinde Konut Fiyat Endeksi (KFE) yıllık yüzde 82,8 artış gösterdi. KFE, kalite etkisinden arındırılmış konut fiyat değişimlerini göstermekte olup, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 artarak 1150,4 seviyesine ulaştı. Reel olarak ise yükseliş yüzde 12,4 olarak kaydedildi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise aylık bazda sırasıyla yüzde 0,8, 1,8 ve 2,8 artış yaşandı.
17 Ocak 2024

İstanbul Planlama Ajansı'nın raporuna göre, İstanbul'da ortalama kira bedeli, asgari ücretin 1,5 katına çıktı. 2023 yılında kira fiyatları bir önceki yıla göre %75,7, 2019'un aynı ayına göre ise %732,1 artış gösterdi. Ayrıca, yoksulluk sınırının son üç yılda yedi kat arttığı ve asgari ücretin İstanbul'daki yaşam maliyetini karşılayamadığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul'daki kira fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ettiği ve ailesinin yanında kalmak zorunda kaldığı ifade edildi.
26 Aralık 2023

Son iki yılda yükselen enflasyon ve iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle yatırımcıların ilgi gösterdiği konut sektöründe, fiyat artışları rekor seviyelere ulaştı. Ancak deprem riski ve finansal araçlardaki değişiklikler nedeniyle satışlar arttı ve İstanbul'da satılık konut sayısı yüzde 41 oranında artış gösterdi. Yatırımcılar, yüksek fiyatlar ve artış potansiyelinin düşmesi nedeniyle gayrimenkul satışına yöneliyor. Uzmanlar, yılın ikinci yarısından itibaren konut fiyat artışlarının enflasyonun altında kalacağını öngörüyor.
18 Nisan 2023
İşaretlediklerim