Türk sinema ve tiyatro dünyasının sevilen ismi Münir Özkul, vefatının beşinci yılında anılmaktadır. İstanbul'da doğan ve genç yaşlarda tiyatroya adım atan Özkul, Muhsin Ertuğrul'un yönlendirmesiyle önemli rollerde yer almış ve birçok ödül kazanmıştır. Geleneksel Türk tiyatrosunun simgesel kavuğunu İsmail Hakkı Dümbüllü'den devralan Özkul, Hababam Sınıfı serisindeki 'Kel Mahmut' karakteriyle hafızalara kazınmıştır. Ayrıca, 1998'de 'devlet sanatçısı' unvanını almış ve 2018'de hayatını kaybettikten sonra Bakırköy Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.
5 Ocak 2023

Netflix, Türk ve Anadolu mitolojilerinden esinlenerek hazırlanan yerli yapım Şahmaran dizisinin ikinci tanıtımını yayınladı. Dizi, Serenay Sarıkaya'nın canlandırdığı Şahsu karakterinin Adana'da geçmişle yüzleşmesini ve Şahmaran efsanesine inanan Mar halkıyla olan ilişkisini konu alıyor. Pınar Bulut'un senaryosunu yazdığı, Umur Turagay'ın yönettiği dizi, 20 Ocak'ta izleyiciyle buluşacak.
2 Ocak 2023

Hollywood'da devam eden grev, ücret ve çalışma koşullarının yanı sıra sektörün yapay zeka kullanımından etkilenen senaristler ve oyuncular tarafından başlatıldı. Bu süreçte, ölü film yıldızlarının yapay zeka ile canlandırılması konusu da gündeme geldi. Örneğin, 1955'te ölen James Dean, bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) teknolojisi ile yeni bir filmde başrol oynayacak. Ancak bu durum, etik ve hukuki sorunları da beraberinde getiriyor. Öldükten sonra bir kişinin yüzünün, sesinin, kişiliğinin hakları kime ait olacak? Oyuncuların ölümünden sonra kariyerlerinin gidişatı kimin kontrolünde olacak? Bu ve benzeri soruların yanıtları henüz belirsiz.
23 Temmuz 2023

'Kaybedenler Kulübü Yolda' filmi, vizyona girdikten beş yıl sonra 13 Ocak Cuma günü Netflix'te yayınlandı. İlk filmi büyük ilgi gören ve 485 bin 580 kişi tarafından izlenen 'Kaybedenler Kulübü'nün devam filmi, 570 bin 373 kişi tarafından izlenmiş ve 10 hafta gösterimde kalmıştı. Nejat İşler ve Yiğit Özşener'in başrollerini paylaştığı film, televizyonlarda ve dijital platformlarda gösterilmeyi bekleyen izleyiciler için Netflix kütüphanesine eklendi.
9 Ocak 2023

Türkiye'deki sinemalarda yılın son haftasında yedi yeni film vizyona giriyor. Natalie Portman ve Julianne Moore'un başrollerini paylaştığı 'Bir Skandalın Peşinde' adlı film, gerçek olaylara dayanan bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. Lus Besson'un yönettiği 'Dogman', şiddet dolu bir çocukluğun izlerini taşıyan bir karakterin hikayesini anlatıyor. Romantik komedi 'Aşk Her Yerde' 4K restorasyonu ile yeniden izleyici karşısına çıkıyor. İbrahim Büyükak'ın yönettiği 'Mutluyuz' adlı film, boşanma sürecindeki bir çifti konu alıyor. Çocuklara yönelik 'Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör' animasyon filmi, serinin dördüncü bölümü olarak gösterime giriyor. Korku türündeki 'İçimdeki Şeytan' ve 'Karanlık Ruhlar' filmleri de bu hafta vizyona giren yapımlar arasında yer alıyor.
29 Aralık 2023

Bethesda'nın popüler oyun serisi Fallout'un dizi uyarlaması hakkında yeni fotoğraflar ve bilgiler paylaşıldı. Dizinin çekimleri devam ederken, setten sızan fotoğraflar ve bilgiler dizinin konusu ve oyuncu kadrosu hakkında ipuçları veriyor. Dizinin başrolünde Walton Goggins, Moises Arias, Ella Purnell, Kyle MacLachlan ve Johnny Pemberton gibi isimler yer alacak. Dizinin ne zaman yayınlanacağı henüz bilinmiyor ancak 2024'ün ilk yarısı öne çıkıyor.
1 Ağustos 2023

Kült korku serisi 'Çığlık'ın yedinci filminin yönetmeni Christopher Landon, projeden ayrıldığını açıkladı. Landon, projeden ayrılma kararını 'kabusa dönüşen rüya gibi bir iş' olarak nitelendirdi. Daha önce, serinin başkarakterlerinden Sam Carpenter'ı canlandıran Melissa Barrera, Filistin'e desteği nedeniyle yapım şirketi Spyglass tarafından kovulmuş ve Jenna Ortega da 'takvim uyuşmazlığı' gerekçesiyle kadrodan ayrılmıştı. Şimdi filmin geleceği, senaryoyu yazan James Vanderbilt'e bağlı.
25 Aralık 2023

Kalipso müziğinin dünyaca ünlü ismi, aktör, yapımcı ve insan hakları aktivisti Harry Belafonte, 96 yaşında Manhattan'da kalp krizinden öldü. 1950'lerin çok yönlü müzisyenlerinden olan Belafonte, Hollywood'un ilk siyah rol modellerinden biri olarak da tanınıyordu. Emmy, Grammy, Oscar ve Tony ödüllerini kazanarak EGOT unvanına sahip oldu. Ayrıca, Martin Luther King Jr'ın yakın arkadaşı olarak insan hakları mücadelesinde aktif bir rol aldı ve sol görüşleriyle tanındı.
25 Nisan 2023

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta altı yeni film vizyona giriyor. Bu filmler arasında Queen'in konser görüntülerini içeren 'Queen Rock Montreal', bilim kurgu türündeki 'Animal Kingdom', Gupse Özay'ın yazıp oynadığı komedi filmi 'Lohusa', aile komedisi 'Kardeş Takımı', çocuk filmi 'Afacanlar Kampta' ve animasyon 'Ördeklerin Göçü' bulunuyor. Filmler, komedi, biyografi, bilim kurgu ve animasyon gibi farklı türleri kapsıyor.
19 Ocak 2024

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta altı yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cannes Film Festivali'nde gösterilen 'Jeanne du Barry' ve John Woo'nun yönettiği 'Sessiz Gece' gibi uluslararası yapımların yanı sıra, Murat Göğebakan'ın hayatını anlatan 'Murat Göğebakan: Kalbim Yaralı' gibi yerli filmler de bulunuyor. Ayrıca, Viyana Devlet Operası'nın perde arkasını konu alan bir belgesel ve Alper Mestçi'nin yeni korku filmi 'Haile 2: Var mı, Yok mu?!' da izleyiciyle buluşacak.
8 Aralık 2023

Almanya'da Max Planck Antropoloji Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, Avrupa'nın en ünlü mumyası Ötzi'nin atalarının Anadolu'dan geldiğini ortaya koydu. Araştırmada, Ötzi'nin genetik yapısının, Anadolu'dan göç eden ilk çiftçilerle yüksek oranda benzerlik gösterdiği belirlendi. Ayrıca, Ötzi'nin ten renginin koyu olduğu ve kel olduğu tespit edildi. Ötzi, 1991 yılında İtalyan Alpleri'nde bir buzulda keşfedilmişti.
16 Ağustos 2023

18 Haziran'da Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik gemisinin enkazına turistik gezi düzenleyen OceanGate şirketine ait Titan denizaltısı patlamış ve beş kişi yaşamını yitirmişti. Bu trajik olay, MindRiot Entertainment ve yapımcı E. Brian Dobbins tarafından film yapılacak. Bu, Titan kazası hakkında yapılan ilk uzun metrajlı film olacak. Daha önce Britanyalı yayın kuruluşu Channel 5, 'Titanic Sub: Lost at Sea' adlı bir belgesel yayınlamış ve MindRiot da OceanGate’in eski görev direktörü Kyle Bingham hakkında 'Salvaged' adlı kendi belgesel dizisini hazırlamıştı.
29 Eylül 2023

Netflix, Hindu topluluğunun dini duygularını incittiği iddiasıyla 'Annapoorani' adlı filmi platformundan çıkardı. Film, bir Hindu ailesinden gelen ve Hindistan'ın en iyi şefi olmayı hedefleyen bir kızın hikayesini konu alıyor. Bazı Hindu gruplar, filmin et yeme sahnelerinin dini inançlarına aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Netflix, filmin 'lisans sahibinin talebi' üzerine kaldırıldığını duyurdu. Oyuncu Parvathy Thiruvothu, bu kararın 'tehlikeli bir emsal' oluşturabileceğini ifade etti.
12 Ocak 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Hatay'da ağır hasar gören bölgelerden birinde oyuncu Uğur Aslan'ın ailesinin yarısı göçük altında kaldı. Aslan, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, abisi, yengesi ve yeğenlerinin hayatta olmadığını varsaydıklarını ifade etti. Ayrıca, Hatay'a yardımın neden ulaşmadığına dair eleştirilerde bulundu ve hızlı müdahale edilmesi temennisinde bulundu.
7 Şubat 2023

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, oyuncu Ahsen Eroğlu Türkiye'den ayrılma kararı aldığını Instagram üzerinden duyurdu. Seçimlerde sandık görevlisi olarak çalışan Eroğlu, yaşanan süreci 'karman çorman' olarak tanımladı ve insan gibi yaşamak istediğini, ayrımcılık görmek istemediğini belirtti. Eroğlu, kendini geliştirmek için yurt dışına gideceğini ve bu kararın ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

BBC Kültür eleştirmenleri Nicholas Barber ve Caryn James, 2023 yılında öne çıkan 20 filmi belirledi. Seçilen filmler arasında farklı türlerden ve ülkelerden yapımlar yer alıyor. Listede dram, gerilim, komedi, romantik, animasyon gibi çeşitli türlerdeki filmler bulunmakta ve bazıları gerçek olaylardan esinlenmiş. Filmler arasında 'Saint Omer', 'Kutsal Örümcek', 'Kibar Toplum', 'Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır', 'Başka Bir Hayatta', 'Suzume', 'Oppenheimer', 'Bebek Servisi', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'Sorgu (Reality)', 'Dolunay Katilleri', 'Barbie', 'American Fiction', 'Yaratıcı', 'Origin', 'The Holdovers', 'All of Us Strangers', 'Zavallılar', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Maestro' gibi dikkat çekici filmler var.
13 Aralık 2023

Netflix, Şubat ayında platforma eklenecek yeni içeriklerini açıkladı. Berkun Oya'nın yeni mini dizisi 'Kuvvetli Bir Alkış', romantik komedi 'Aşk Oyunu' ve Funda Eryiğit, Alperen Duymaz, Mehmet Günsür'ün başrollerini paylaştığı 'Kül' filmi öne çıkan yapımlar arasında yer alıyor. Ayrıca, 'Avatar: The Last Airbender' dizisinin uyarlaması, 'Good Morning, Verônica'nın final sezonu, 'Love is Blind'ın yeni sezonu ve 'Formula 1: Drive to Survive'ın altıncı sezonu gibi içerikler de izleyicilerle buluşacak.
28 Ocak 2024

Columbia Üniversitesi tarafından verilen Pulitzer Ödülleri'nin 2023 yılı kazananları açıklandı. Ödül alanlar arasında AP, New York Times, Washington Post, Los Angeles Times ve yazarlar Barbara Kingsolver ile Hernan Diaz bulunuyor. AP, Ukrayna'daki savaşın fotoğraflarıyla 'kamu hizmeti' ve 'son dakika haber fotoğrafçılığı' dallarında ödüllendirildi. New York Times, Ukrayna'daki Rus cinayetlerini ve ABD'deki çeşitli sosyal konuları ele alan haberleriyle birden fazla ödül kazandı. Los Angeles Times, ırkçı yorumları ifşa eden haberler ve sokakta yaşayan hamile bir kadının fotoğraflarıyla ödüllendirildi. Edebiyat ve müzik dallarında da çeşitli eserler ödüle layık görüldü.
9 Mayıs 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, ABD'nin en büyük tarım arazisi sahibi olmasıyla ilgili komplo teorilerine konu oluyor. Reddit'te bir etkinlikte bir kullanıcının tarım arazisi satın alma nedenini sorgulaması üzerine Gates, ABD'deki tarım arazilerinin çok küçük bir kısmına sahip olduğunu ve bu yatırımın verimliliği artırmak ve iş yaratmak amacıyla yapıldığını açıkladı. Gates ayrıca, tarım sektörünün önemine ve üretken tohumlarla ormanların yok edilmesinin önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
27 Ocak 2023
İşaretlediklerim