Real Madrid, 2023/2024 sezonu sonrası gelirlerini açıklayarak tarihi bir rekor kırdı. Kulüp, futbolcu satışlarından elde edilen gelirler hariç 1 milyar 73 milyon avro gelir elde ettiğini duyurdu. Bu, Real Madrid'i tarihte 1 milyar avronun üzerinde gelir elde eden ilk kulüp yapıyor. Bir önceki sezon olan 2022/2023'te kulüp 843 milyon avro gelir açıklamıştı.
23 Temmuz 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından düzenlenen Süper Lig ve 1'inci Lig yayın hakları ihalesi, beIN Sports tarafından kazanıldı. İhale, Saran Medya ve beIN Sports arasında rekabetle geçmiş, ancak TFF'nin teklif bedellerini yetersiz bulması nedeniyle iptal edildiği açıklanmıştı. Saran Holding, en yüksek teklifi kendilerinin verdiğini iddia ederek ihale sürecinin iptaline itiraz ettiğini ve hukuki yollara başvuracağını belirtti. Gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, beIN Sports'un 5,7 milyar TL karşılığında ihaleyi kazandığını ve imzayı attığını duyurdu.
2 Mart 2024

Britanyalı rock grubu Queen, tüm albüm haklarını 1,27 milyar dolar karşılığında Sony Music'e devredecek. Anlaşma, Brian May ve Roger Taylor'ın canlı performanslarını kapsamıyor. ABD ve Kanada'daki müzik haklarıyla ilgili belirsizlik sürerken, bu hakların Disney'de kalması bekleniyor. Sony, Universal ile mevcut dağıtım anlaşmasının 2027'de sona ermesinin ardından ABD ve Kanada dışındaki tüm bölgelerde Queen'in haklarına sahip olacak.
20 Haziran 2024

Disney, CEO Bob Iger'ın dördüncü çeyrek kazanç görüşmesinde belirttiği üzere, orijinal içeriklerinden bazılarını Netflix'e lisanslamak için görüşmeler yapıyor. Ancak, bu anlaşmanın Pixar, Marvel ve Star Wars gibi ana markaları kapsamayacağı vurgulanıyor. Disney ve Netflix geçmişte bazı içerikleri paylaşmış olsalar da, Disney+ platformunun piyasaya sürülmesiyle bu iş birlikleri azalmıştı. Iger'ın geçmişte Netflix'e içerik lisanslamayı eleştiren açıklamalarına rağmen bu yeni görüşmeler, stratejik bir değişikliği işaret ediyor.
9 Kasım 2023

Netflix, Warner Bros Discovery ile yaptığı yeni lisans anlaşması çerçevesinde HBO orijinal yapımı 'Insecure' dizisini kütüphanesine ekledi. Anlaşma, WBD'nin içerik stratejisindeki değişiklikleri gösteriyor ve 'Band of Brothers', 'The Pacific', 'Six Feet Under' ve 'Ballers' gibi diğer dizilerin de Netflix'e geleceği belirtiliyor. WBD, daha önce HBO dizilerini Roku ve Tubi ile ücretsiz, reklam destekli kanallar açmak üzere lisanslamıştı. HBO Max, Türkiye'de hizmet vermeyi planlamış ancak bu planı iptal etmişti.
4 Temmuz 2023

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

Süper Lig ve 1'inci Lig yayın hakları ihalesinde beIN Sports ve Saran Medya arasındaki rekabet sonucunda, ihale yine beIN Sports'a verildi. TFF, ihale iptalinin gerekçesini teklif bedellerinin yetersiz bulunmasına bağlamış, ancak Saran Holding en yüksek teklifi kendilerinin verdiğini iddia ederek ihale sürecinin iptaline itiraz etmişti. Gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, beIN Sports'un TFF ve Kulüpler Birliği'nin hedeflediği 150 milyon avro barajını son teklifiyle aştığını ve yayıncı olarak kalmaya devam edeceğini duyurdu.
1 Mart 2024

Houston Rockets oyuncusu Alperen Şengün, Los Angeles Lakers'a karşı 33 sayı, 15 ribaunt, altı asist ve dört blok ile oynayarak hem kariyer rekorunu kırdı hem de NBA tarihinde bir maçta 30+ sayı, 10+ ribaunt ve 5+ asiste ulaşan en genç pivot oldu. ABD basını ve sosyal medya, Şengün'ün bu performansını genişçe ele aldı. CBS Sports, Washington Post ve Sports Illustrated gibi medya kuruluşları Şengün'ün performansını övgüyle bahsetti ve Houston Rockets Başantrenörü Stephen Silas, Şengün'ün agresif oyununu sürdürmesi halinde topu ona vermekte zorlanacaklarını ifade etti.
18 Ocak 2023

FIFA Konseyi, 2023-2026 döneminde futbolun gelişimine yönelik 2,25 milyar dolarlık bir yatırımı onayladı. Bu yatırım, 2016 öncesine kıyasla yedi katlık bir artışı temsil ediyor. FIFA Başkanı Gianni Infantino, sağlam mali yönetim sayesinde 11 milyar dolarlık bütçe hedefinin aşılacağını ve bu fonların üye federasyonlara gelişim ve eğitim projeleri için daha fazla kaynak sağlayacağını belirtti. 2023-2026 döneminin ilk yılında FIFA'nın 1,17 milyar dolar gelir elde ettiği ve bu gelirin büyük bir kısmının yayın ve pazarlama haklarından geldiği kaydedildi.
19 Mart 2024

ABD'nin sinema endüstrisi merkezi Hollywood'da, senaristlerin ücret anlaşmazlıkları nedeniyle başlattığı grevin ardından, 160 bin üyeli Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA) da iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle greve başladı. Sendika, Netflix ve Amazon gibi platformlardan adil gelir dağılımı ve yapay zekanın kullanımına kısıtlamalar getirilmesini istiyor. Ünlü oyuncuların da destek verdiği grev, bazı önemli yapımların aksamasına ve Hollywood'un sektör çapında 'kapanmasına' yol açabilir.
14 Temmuz 2023

Real Madrid, Paris Saint-Germain'den ayrılacak olan dünya yıldızı Kylian Mbappe'yi kadrosuna katmak için tarihi bir teklif sunuyor. BBC Sports'un paylaştığı bilgilere göre, Real Madrid Mbappe ile beş yıllık bir sözleşme imzalayacak ve yıldız oyuncuya net 15 milyon avro maaş ödeyecek. Ayrıca, Mbappe'ye imza atması karşılığında 150 milyon avro imza parası ödenecek, bu da futbol tarihinin en yüksek imza parası olacak.
20 Şubat 2024

Türkiye'de popüler diziler ve spor müsabakalarının yayın haklarına sahip olan dijital yayın platformu Exxen, 1 Mayıs itibarıyla abonelik ücretlerine zam yapacağını duyurdu. Yapılan bu zamla birlikte Exxen, Netflix'in temel paket ücretini geçmiş oldu. Exxen'in yeni abonelik fiyatları reklamlı ve reklamsız yıllık paketler ile spor içerikli paketler için değişiklik gösteriyor.
30 Nisan 2023

Disney Plus, son üç ayda 11,7 milyon üye kaybetti. Bu yılın üçüncü çeyrek finans raporunu açıklayan platform, küresel kullanıcı sayısının 1 Temmuz itibarıyla yüzde 7,4 gerilediğini belirtti. Üye kayıplarının büyük çoğunluğu, ulusal içeriklerin kaldırıldığı Hindistan’dan geldi. Ayrıca, Disney Plus'ın üçüncü çeyrekte 512 milyon dolar zarara uğradığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

Fatih Altaylı, Futbol Federasyonu'nun iptal ettiğini açıkladığı naklen yayın ihalesini bir gün sonra BeIN Sports'a vermesini eleştirdi. İhale iptal edildikten sonra BeIN Sports'un teklifini 115 milyon eurodan 168 milyon euroya çıkardığı ve bu şekilde ihaleyi aldığı belirtildi. İşlemin şeffaflıkten uzak olduğu, ödemenin hangi para birimi üzerinden yapılacağının belirsizliği ve geçmişteki karışık hesaplamaların bu kez tekrarlanmayacağına dair bilgiler paylaşıldı.
4 Mart 2024

NBA yıldızı LeBron James, Twitter'da mavi tik için aylık ücret ödemeyeceğini belirtti. Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, onaylı hesaplar için aylık sekiz dolar ücret alınacağını duyurmuştu. James, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, mavi tik için beş dolar bile ödemeyeceğini ifade etti. Türkiye'de Twitter Blue hizmeti, iOS için aylık 209 TL ve yıllık 2.199 TL, web sürümü için ise aylık 150 TL ve yıllık 1.569 TL olarak belirlendi.
2 Nisan 2023

Microsoft, Activision Blizzard'ı satın almak istemesinin ardından, 'Call of Duty' oyununu PlayStation'da 10 yıl süreyle tutmak için Sony ile anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, iki şirket arasında bir yıl süren tartışmaları sonlandırıyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu ve Sony, Microsoft'un bu satın almasına haksız rekabet gerekçesiyle itiraz etmişti. Ancak, Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının önünde hala Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu'nun engeli bulunuyor.
17 Temmuz 2023

Erman Kunter, Türk basketbol kulüplerinin mali sıkıntılarını ve altyapı sorunlarını eleştirdi. Kunter, 10 yıl önce 1. Lig kulüplerinin maç başına 22 bin dolar İddaa geliri elde ederken, bu gelirin bugün 1.400 dolara düştüğünü belirtti. Ayrıca, altyapıya yapılan yatırımların maliyetinin yüksek olduğunu ve kulüplerin bu nedenle altyapıya yatırım yapmaktan vazgeçebileceğini ifade etti. Hakem maaşlarının düşük seviyede kaldığını ve federasyonun internet sitesinin güncellenmediğini de eleştirdi.
12 Haziran 2024

Netflix, Türkiye'deki abonelik planlarına zam yaptığını duyurdu. Temel Plan 63,99 TL, Standart Plan 97,99 TL ve Özel Plan ise 130,99 TL oldu. Yeni üyeler için zamlı tarifeler hemen geçerli olacakken, mevcut üyeler için değişiklikler aşamalı olarak uygulanacak ve ücret değişikliği öncesinde 30 gün önceden e-posta ile bilgilendirme yapılacak.
17 Ocak 2023

Eğlence sektörünün devi Walt Disney, video oyunu geliştiricisi Epic Games'te 1,5 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Bu yatırımla birlikte, Disney ve Epic Games, Disney hikayeleri ve deneyimlerini genişletecek yeni bir oyun ve eğlence evreni oluşturmak üzere işbirliği yapacaklar. Epic Games'in popüler oyunu Fortnite'ın da dahil olduğu bu yeni evren, 100 milyondan fazla aktif oyuncu ve yaratıcıyı bir araya getirecek. Disney Üst Yöneticisi Robert Iger, bu yatırımın şirketin oyun dünyasındaki en büyük girişimi olduğunu ve büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
8 Şubat 2024

Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları (AFTRA) üyeleri, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri karşılanmadığı için ABD'nin New York kentinde NBC Stüdyoları önünde yürüyüş düzenledi. Protestolar NBC Stüdyoları dışında Netflix, HBO, Amazon ve Paramount tesisleri önünde de gerçekleştirildi. Daha önce Hollywood'da yazar ve senaristler de benzer sebeplerle iş bırakma eylemi yapmıştı.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim