UEFA, Süper Lig ekiplerinden Adana Demirspor’a vadesi geçmiş borçları nedeniyle Avrupa kupalarından bir yıl men cezası verdi. Ayrıca, Galatasaray dahil olmak üzere 11 kulübe para cezası uygulandı. Galatasaray, 30 bin avro ceza ödeyecek. Bu cezalar, UEFA'nın mali disiplin kurallarını ihlal eden kulüplere yönelik yaptırımlarının bir parçası olarak açıklandı.
17 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

Rekabet Kurulu, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamak için anlaşmalar yaparak 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ihlal edildiğini tespit etti. Bu anlaşmaların, işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerine yol açtığı belirlendi. Bu durum, çalışanların dağılımında etkinsizlik yaratıyor ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapıyı zarar verebiliyor. Soruşturma sonucunda, 16 şirkete toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verildi.
3 Ağustos 2023

Ünlü basketbol yıldızı Kobe Bryant'ın 2000 NBA şampiyonluğuna ait yüzüğü, 927 bin 200 dolara satılarak Bill Russell'ın 1957 şampiyonluk yüzüğünün rekorunu kırdı. Yüzük, Kobe tarafından babası Joe'ya hediye edilmişti ve satışı Goldin tarafından gerçekleştirildi. Kobe'nin ailesiyle ilişkileri zaman zaman gergin olmuş, 2013'te ailesiyle hatıraların satışı konusunda yaşadığı anlaşmazlık sonrası ailesi özür dilemişti.
2 Nisan 2024

ABD'li ünlü basketbolcu Michael Jordan'ın 1998 NBA Finalleri ikinci maçında giydiği ve 'Son Dans' olarak adlandırılan ayakkabılar, açık artırma yoluyla 2,2 milyon dolara satıldı. Bu satışla birlikte, Jordan'ın ayakkabıları şimdiye kadar satılan en pahalı spor ayakkabıları oldu. Ayakkabıların 2 ile 4 milyon dolar arasında satılması bekleniyordu. Jordan'ın aynı finallerde giydiği forma da önceki yıl 10 milyon 100 bin dolara satılmıştı.
12 Nisan 2023

Türkiye'nin dört büyük futbol kulübü Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un toplam borcu 29,93 milyar lira olarak açıklandı. En fazla borcu olan kulüp 9,59 milyar lira ile Galatasaray oldu. Fenerbahçe'nin borcu 8,63 milyar, Beşiktaş'ın 7,05 milyar ve Trabzonspor'un 4,66 milyar lira. Kulüplerin toplam alacakları ise 12,45 milyar lira olarak belirtildi.
11 Ekim 2023

Türkiye'nin popüler dijital yayın platformlarından Exxen, 5 Ocak 2023 tarihinden itibaren abonelik fiyatlarında bir güncelleme yaparak zamlı tarifelere geçtiğini duyurdu. Son yapılan zamla birlikte Exxen'in reklamsız temel paket fiyatı aylık 58,50 TL'ye yükselirken, bu fiyat Netflix'in reklamsız temel paket fiyatını da geçmiş oldu. Exxen'in yeni abonelik ücretleri reklamlı ve reklamsız yıllık paketler ile spor içerikli paketler için de güncellendi.
5 Ocak 2023

Netflix, Türkiye'deki abonelik fiyatlarına bir zam daha yaparak en düşük paket fiyatını 149,99 liraya çıkardı. Ocak ayında yapılan son zamda en düşük paket fiyatı 119,99 liraya yükselmişti. En yüksek paket olan 'Özel Plan' ise henüz zamlanmadı ve aylık fiyatı 299,99 lira olarak kaldı. Yeni fiyatlar yeni üye olacaklar için geçerli olup, mevcut kullanıcılar için fiyatlar aşamalı olarak artırılacak.
9 Temmuz 2024

Saran Holding, TFF tarafından iptal edilen Süper Lig yayın hakları ihalesinin adil olmadığını ve iptal kararının ilkelere aykırı olduğunu belirterek, kararı yargıya taşıyacağını açıkladı. İptal kararının, teklif bedellerinin yetersiz bulunması gerekçesiyle alındığı bildirildi. Saran Holding, daha önce de benzer durumlar yaşandığını ve bu iptalin, mevcut yayıncı beIN Sports ile devam etmenin bir bahanesi olduğunu iddia etti. Ayrıca, ihale şartnamesine en uygun ve en yüksek teklifi verdiklerini, bu nedenle ihaleyi kazanmaları gerektiğini vurguladı.
29 Şubat 2024

Hollywood'da senaristler ve yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar 15 yıl sonra tekrar greve gittiler. Bu grev, Netflix'in 'Stranger Things', 'Big Mouth' ve 'Unstable' gibi popüler dizilerinin yeni sezonlarının ertelenmesine yol açtı. Grev ayrıca 'Abbott Elementary', 'Cobra Kai', 'Evil', 'Hacks', 'Loot', 'Yellowjackets', 'Night Court', 'Power Book III: Raising Kanan' ve 'The Venery Of Samantha Bird' gibi diğer yapımları da etkiledi.
7 Mayıs 2023

ABD'nin sinema sektörü merkezi Hollywood'da, senaristler ve yazarlar ücret anlaşmazlıkları nedeniyle greve gitti. Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki anlaşma 1 Mayıs'ta sona erdi ve yeni sözleşme taleplerinde uzlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 11 bin WGA üyesi iş bırakırken, grevin hem sinema ve dijital platformlardaki yapımı hem de ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor. 2007'deki grev Kaliforniya ekonomisine 2 milyar dolar zarar vermişti.
2 Mayıs 2023

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da, Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları'nın (AFTRA) başlattığı grev, yapımcıların anlaşmaya varamaması üzerine devam edecek. SAG-AFTRA, yapımcı şirketlerin, yapay zekaya karşı koruma, maaşları artırma ve film kazançlarından yüzde iki oranında pay vermeyi kabul etmediğini belirtti ve üyelerini yeniden greve çağırdı. Grev, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri üzerine başlamıştı.
12 Ekim 2023

Microsoft, 2022 Ocak ayında Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu satın almanın pazardaki rekabeti bozacağı endişesiyle geçen ay mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulunmuş, ancak ABD mahkemesi satın alma işlemine izin vermişti. Reuters'ın haberine göre, FTC mahkemenin bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.
13 Temmuz 2023

Hollywood'da senaristler ve oyuncuların çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri nedeniyle grevde olduğu bir dönemde, Netflix yeni bir yapay zeka uzmanı aradığını duyurdu. Bu uzman, izleyicilere yeni program önerirken kullanılan Netflix algoritmasını yönetecek. İlan edilen maaş yıllık 900 bin dolar. Bu durum, grevde olan oyuncular ve senaristler tarafından öfkeyle karşılandı. Ayrıca, bu maaşın toplamda 35 oyuncu ve ailelerinin sağlık sigortasına erişimini karşılayabileceği belirtildi.
28 Temmuz 2023

Boston Celtics, NBA final serisinde Dallas Mavericks'i 4-1'le geçerek 18. NBA şampiyonluğunu kazandı. Bu zaferle Celtics, Los Angeles Lakers'ı geride bırakarak NBA'de en fazla şampiyon olan takım unvanını elde etti. Jaylen Brown, serinin beşinci maçında 21 sayı, 8 ribaund ve 6 asistle oynayarak 2024 Bill Russell NBA Finalleri MVP'si ödülünü kazandı.
18 Haziran 2024

Video oyunu uyarlaması korku filmi 'Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece', ilk hafta sonunda ABD gişesinde 78 milyon dolar, diğer ülkelerde 52 milyon dolar olmak üzere toplamda 130 milyon dolar hasılat elde etti. Film, ABD gişesinde tüm zamanların en büyük açılış hasılatını elde eden üçüncü korku filmi oldu. Ayrıca, tüm filmler arasında Cadılar Bayramı hafta sonu için şimdiye kadarki en iyi açılış, 2023’ün en iyi korku açılışı ve 'The Super Mario Bros. Movie' den sonra tüm zamanların en büyük ikinci video oyunu uyarlaması açılışı gibi diğer önemli rekorları elde etti.
30 Ekim 2023

Los Angeles Lakers efsanesi Kobe Bryant ve kızı Gianna'nın da aralarında bulunduğu dokuz kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının üzerinden üç yıl geçti. Bryant, NBA kariyeri boyunca sayısız başarıya imza atmış ve spor dünyasında derin izler bırakmıştı. Kazanın yoğun sis nedeniyle meydana geldiği belirlenmişti. Bryant'ın anısına dünya genelinde çeşitli saygı gösterileri yapıldı.
26 Ocak 2023

Twitter, Şubat ayında duyurduğu içerik üreticileriyle reklam gelirlerini paylaşma planını hayata geçiriyor. Sahibi Elon Musk, ilk dağıtımın toplamının beş milyon dolar olacağını belirtmişti. Bazı içerik üreticileri, 72 saat içinde paylarını alacaklarına dair bildirim aldıklarını ifade etti. Para kazanmak için bir hesabın mavi tikli olması ve paylaşımlarının beş milyon görüntülenme alması gerekiyor. Kişi başına dağıtılacak tutar birkaç bin dolardan 40 bin dolara kadar değişebiliyor.
14 Temmuz 2023

2023 yılında nükleer silahlanma harcamaları yüzde 13 artarak 10,7 milyar dolar arttı ve toplamda 100 milyar dolara yaklaştı. Bu artış, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail’in Gazze saldırılarının yarattığı belirsizlik döneminde ABD’nin savunma harcamalarından kaynaklandı. Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (Ican) grubunun araştırmasına göre, bu harcamalar iklim değişikliğiyle mücadele ve sağlık ile eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda kullanılabilirdi. 2023'te en fazla harcama yapan ülkeler arasında ABD, Çin ve Rusya yer aldı.
30 Haziran 2024

Amazon Prime Video, Türkiye pazarına girdiği üç yıl öncesinden beri sabit tuttuğu aylık abonelik ücretini yüzde 400'e yakın bir oranda artırarak 39 liraya çıkardı. Yeni ücretlendirme 25 Nisan itibarıyla yeni üyeler için, mevcut üyeler için ise 25 Mayıs'tan sonraki ilk fatura döneminden itibaren geçerli olacak. Şirket, bu fiyat artışının Türkiye'de hizmete başladığı 2020 yılından bu yana yapılan ilk değişiklik olduğunu belirtti.
25 Nisan 2023
İşaretlediklerim