Ahmet Taşgetiren, Cumhurbaşkanı ve bakanların enflasyonla mücadele etmek yerine meydanlarda muhalefeti suçlayıp propaganda yaptıklarını eleştiriyor. İstanbul'daki kent yoksulluğuna dikkat çekerek, iktidarın ve adaylarının vaatlerinin gerçekçi olmadığını ve halkın ekonomik zorluklar karşısında çaresiz bırakıldığını vurguluyor. Taşgetiren, iktidarın halkın gerçek durumunu görmemesi ve çözüm üretmemesi konusunda eleştirilerini dile getiriyor.
17 Mart 2024

AKP'nin Kızılcahamam'daki toplantısında Bakan Şimşek, belediye başkanlarına mali durumlarının kötü olduğunu ve kanunlara uymadıklarını belirtti. Bakanlık, bu uyarıların tüm belediyeler için geçerli olduğunu açıkladı. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, AKP ve MHP'den CHP'ye geçen belediyelerin borçlarını hatırlattı. AKP'li belediyelerin vergi borçlarına karşılık mülklerini devredip, ihtiyaç duydukları binalar için kira ödedikleri belirtildi.
5 Temmuz 2024

CHP liderliğine aday olan grup başkanı Özgür Özel, Kürt seçmenle kırgınlığı aşmanın yolunun Zafer Partisi'yle gizli protokol imzalayan Kemal Kılıçdaroğlu'nun değişmesi olduğunu ifade etti. Özel, CHP'nin iki ittifak potansiyelinde de gerileme olduğunu belirtti. Özel ve Kılıçdaroğlu, CHP'nin Kasım'da düzenlenecek kurultayında yarışacaklar. Özel, partide İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başını çektiği 'değişim' cephesini temsil edecek.
31 Ekim 2023

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 24 çözüm önerisi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyelerin prim borçlarının tahsil edilmesi gerektiğini belirtmesinin ardından, bazı belediyelere ihbarname gönderilmiş ve haciz işlemleri başlatılmıştı. TBB'nin önerileri arasında borç yapılandırması, belediyelere vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi ve belediyelerin mali yüklerinin hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor.
7 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Fikirtepe'de bir kentsel dönüşüm törenine katıldı ve konuşmasında, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkanlığı döneminde kentin su sorununu çözdüklerini iddia etti. Ayrıca, muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini eleştirdi ve Fikirtepe'nin dönüşümünü, 21 yıllık iktidarlarının başarılarının bir göstergesi olarak nitelendirdi. Erdoğan, İstanbul'u 1994 yılında 'çöp, çukur, çamur' içinde aldıklarını ve temizlediklerini belirtti.
17 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borçlarının tahsili için icra tebligatlarını göndermeye başladı. Borcun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğu belirtildi. Süreç altı aşamalı olarak işleyecek ve borçların ödenmemesi durumunda belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya teklif edilebilecek. CHP, bu borçların AKP ve MHP'nin politikalarının bir sonucu olduğunu savundu.
3 Ağustos 2024

Orhan Bursalı, 2023 genel seçimlerinde AKP'nin güçlü bir konumda olmasına rağmen, son 10 ayda yaşanan ekonomik çöküş ve Erdoğan'ın emekçilere ve emeklilere karşı tutumu gibi faktörlerin partinin oy kaybına neden olduğunu belirtiyor. Muhalefetin, iktidarın ekonomi politikalarına karşı yürüttüğü aydınlatma çalışmalarının da önemli bir etkisi olduğunu vurguluyor. Ayrıca, seçime katılım oranında düşüş olduğunu ve bazı seçmenlerin oyunu değiştirdiğini veya sandığa gitmediğini ifade ediyor.
2 Nisan 2024

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

Orhan Uğuroğlu, 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP'nin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Erdoğan'ın, partisinin kamuoyu desteğindeki düşüşü ve yerel seçimlerdeki olası kaybı göz önünde bulundurarak, seçimlerde kendini daha fazla öne çıkardığı belirtiliyor. Erdoğan'ın bu hamlesinin, kendisi için bir 'final' niteliğinde olduğu ve olası bir kaybın erken seçimlere yol açabileceği ifade ediliyor. Yazıda, ekonomik zorluklar ve dar gelirlilerin durumu da seçimlerin önemli bir boyutu olarak değerlendiriliyor.
10 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması fezlekelerini görüşecek olmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, iktidarın iki bine yakın fezleke içinden sadece bu iki vekilin dosyalarını seçmesini muhalefeti sindirme operasyonu olarak nitelendirdi. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan ise hakaret suçlarından fezleke ile karşı karşıya.
11 Ocak 2023

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 'şampanya' ve 'emanet' ile ilgili sözlerini eleştirdi. Bozdağ'ın, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alarak kullandığı ifadeler sosyal medyada tepki çekmişti. Önder, insanların kutlama şekillerine müdahale edilmesini eleştirerek, Bozdağ'ın bu düşünce yapısına güvenilmeyeceğini belirtti. Ayrıca, iktidarın giderek zayıfladığını ve AKP'nin destek kaybettiğini ifade etti.
28 Nisan 2023

TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, siyasi kariyerinde acele etmemesi yönünde tavsiyelerde bulundu. Sarıgül, kendi deneyimlerine atıfta bulunarak, İmamoğlu'nun yapmaması gereken hataları dile getirdi ve belediye başkanlarının ikinci dönemde yaptıklarıyla seçilmeleri gerektiğini vurguladı. Bu tavsiyeler, CHP içinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğine yönelik tartışmalar ve İmamoğlu'nun değişim mesajları çerçevesinde değerlendirildi.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 31 Mart yerel seçimlerinden önce İstanbul’daki 24 AKP’li ilçe belediyesine 45 milyon lira gönderdiği ortaya çıktı. Bu durum, CHP’li belediye başkanları tarafından doğrulanırken, AKP’li belediye başkanları tarafından yalanlandı. Ayrıca, MHP’li Silivri Belediyesi’ne bu ödeneğin verilmemesi dikkat çekti. Tartışmalar, belediyelerin SGK borçları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete yönelik eleştirileriyle daha da alevlendi.
15 Ağustos 2024

İsmet Özkul, Mehmet Şimşek'in ve Nureddin Nebati'nin mali politikalarını ve bütçe dengelerini karşılaştırıyor. Özkul, her iki dönemde de bütçe açığı ve borçlanma miktarlarının arttığını, yapısal dengeler açısından büyük bir fark olmadığını belirtiyor. Ayrıca, yerel seçimler sonrası bütçe politikalarında beklenen değişikliğin mali yükü artıracağını öne sürüyor.
12 Mart 2024

Barış Terkoğlu, Türkiye'de yargı mensuplarının ve devlet kurumlarının siyasi tarafsızlığını yitirdiğini ve adaletin militanlaştığını iddia ediyor. Gökçeada Belediye Başkanı örneği üzerinden, seçim kurulu başkanının İYİ Parti'ye karşı tarafsızlığını ihlal ettiğini ve sonrasında ödül gibi yeni bir göreve tayin edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin uzun süre sonuçlanmaması ve Yargıtay üyelerinin ideolojik bağlarla oy kullanmasının tehlike sinyalleri verdiğini vurguluyor.
28 Mart 2024

Şeref Oğuz, ekonomide kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının uzun bir süre alacağını, bu durumun sadece Türkiye için değil, dünya geneli için de geçerli olduğunu ifade etti. Time dergisinin 2000 yılında yaptığı bir ankette, kadın başkan beklentisinin 50 yıl olduğunu, buna karşın zenci bir başkanın 10 yıl içinde mümkün görüldüğünü hatırlattı. Oğuz, kadın-erkek eşitsizliğinin, pozitif ayrımcılık uygulamalarına rağmen devam ettiğini ve ayrımcılık yapmadan fırsat ve hayat eşitliğine ulaşmanın önemini vurguladı.
8 Mart 2024

Yerel seçimlerin ardından Türkiye'de siyasi dengeler değişti ve muhalefet birinci parti oldu. Bu yeni dengeler, yeni bir siyaset dili ve ilişki biçimi gerektiriyor. Erdoğan, diyaloğa dayalı yeni bir siyaset inşa etmek için adımlar attı. Bahçeli ve Özgür Özel, Erdoğan'ı ayrı bir yere koyarak, normalleşme sürecine katkıda bulundu.
18 Haziran 2024

Berkant Gültekin, Türkiye siyasetinde iktidar dışında kalan aktörlerin karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların CHP ve lideri Özgür Özel üzerindeki etkilerini tartışıyor. Gültekin, CHP'nin söylemsel olarak umut vermesine rağmen, fiiliyatta beklenen etkiyi yaratamadığını ve kadrosal yenilenmenin önemine değiniyor. Ayrıca, yerel seçimlerin partideki dönüşümü erteleyebileceğini ancak Özgür Özel'in zorlu şartlar altında gerçek bir değişim için kritik bir aşamaya ilerlediğini belirtiyor.
10 Şubat 2024

Fatih Yaşlı, Mehmet Şimşek'in uyguladığı kemer sıkma programının Merkez Bankası rezervlerini pozitif seviyeye çıkardığını belirtiyor. CHP'nin bu programa karşı etkili bir muhalefet stratejisi geliştiremediğini ve sosyalist solun zayıflığının da bu duruma katkıda bulunduğunu vurguluyor. Yaşlı, asgari ücret ve memur/emekli maaşları konusunun toplumsal muhalefetin ana gündemi haline getirilmesi gerektiğini savunuyor.
5 Haziran 2024
İşaretlediklerim