Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki farklı devlet tahvili ihalesiyle toplamda 58 milyar lira borçlandı. Dört yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ve sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli tahvilin yeniden ihraçları sonucunda net 30,9 milyar lira borçlanma gerçekleşti. İhale öncesi piyasa yapıcılar ve kamudan toplam 27 milyar lira borçlanıldı. TLREF’e endeksli tahvilin ihracında dönemsel faiz yüzde 12,60, sabit getirili tahvilin ihracında ise bileşik faiz yüzde 32,94 olarak belirlendi.
11 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Borsa İstanbul'un kapalı olması nedeniyle yatırım fonu işlemlerine ilişkin bazı kararlar aldı. 8 Şubat'tan itibaren, belirli fonların birim pay değeri hesaplamalarını ve katılma payı alım satım işlemlerini durdurma kararı alındı. Bu durum TEFAS ve BEFAS işlemlerini de etkiledi. Pay alım/satım işlemleri durdurulan fonlar için değerleme tarihi olarak pay piyasasının açıldığı ilk gün dikkate alınacak.
9 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında Reysaş Gayrimenkul, SAN-EL Mühendislik ve Alcatel Lucent Teletaş gibi şirketler bulunuyor. Ancak, son dönemde halka arz edilen şirketlerde tedbirlerin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Söke Un, EYG GYO, Oncosem, Astor Enerji ve SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri'nin hisselerine tedbir getirilmişti.
30 Ocak 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Bu ortamda geçtiğimiz hafta sekiz farklı şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanmış durumda. Geri alım yapan şirketler arasında Akfen Gayrimenkul, MLP Sağlık Hizmetleri ve Logo Yazılım gibi isimler bulunuyor.
19 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören yedi şirket, dün hisse geri alımı yaptı. Bu şirketler AHGAZ, ENERY, GEDIK, MAGEN, NATEN, ESEN ve MPARK olarak sıralanıyor ve geri alınan hisse miktarları sırasıyla 300 bin, 14 bin 660, 149 bin 342, 200 bin 400, 11 bin 200, 228 bin 250 ve 30 bin adet olarak belirtilmiştir. Bu işlemler, Borsa İstanbul'un 11 Mart 2024 tarihinde düşüşle kapanmasının ardından gerçekleşmiştir.
12 Mart 2024

23 Ekim haftasında borsada işlem gören beş şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler Vakıf Menkul, Orçay Ortaköy, GÜR-SEL Turizm, Osmanlı Yatırım ve SDT Uzay'dır. Temettü ödemesi, bir şirketin elde ettiği karı hisse sahipleriyle paylaşması anlamına gelir.
23 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim şirketlerinin bedelli sermaye artırım başvurularını onayladı. Ayrıca, Deniz Yatırım Menkul Değerler ve diğer bazı finansal kuruluşların borçlanma aracı ihraç başvurularına izin verildi. Bu onaylar, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmelerine ve finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyacak.
9 Haziran 2023

ABD'de işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'ye yatırımcılar tarafından 15,6 milyon dolarlık net alım gerçekleştirildi. Bu alım, fon için 18 ayın en yüksek girişini temsil ediyor. Türkiye ekonomisinde seçimler sonrası 'rasyonel politika' beklentileri artarken, yatırımcıların gözü Merkez Bankası'nın yapacağı faiz kararında. Daha önce 20 Aralık 2021'de fona 25 milyon dolarlık bir giriş yapılmış ve bu son yılların rekorlarından biri olarak kaydedilmişti.
21 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği devlet tahvili ihalesiyle 11 milyar 82,4 milyon lira borçlandı. İhalede dokuz yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 13,1 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi. Basit faiz yüzde 26,45, bileşik faiz ise yüzde 28,19 olarak gerçekleşti. Piyasa yapıcılarından 10 milyar 127 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 6 milyar liralık satış yapıldı.
23 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı hidroelektrik santrallerin (HES), limanların, otoyolların ve köprülerin özelleştirme kapsamında olduğunu belirtti. Ancak özelleştirilecek varlıkların isimlerini açıklamadı. Şimşek, özelleştirme kapsamına yeni bir varlık eklenmesinin planlanmadığını da ifade etti.
1 Kasım 2023

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Ekim 2023'te borsada işlem gören 11 şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Park Elektrik Üretim, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Platform Turizm, Duran Doğan, Yükselen Çelik, Makim Makina, Vakıf Menkul Kıymet, Gür-Sel Turizm, Osmanlı Yatırım, SDT Uzay ve Özsu Balık bulunuyor.
2 Ekim 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) mülkiyetindeki taşınmazlar, yeni yayımlanan yönetmelikle elektronik ortamda satışa sunulacak. Yönetmelik, taşınmazların Elektronik Satış Portalı üzerinden açık artırma ile satılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Açık artırma için gerekli şartlar ve ihale süreci detayları yönetmelikte yer alıyor. Yeni yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, SGK'nin internet sitesinden elektronik satış uygulamasına geçiş duyurusuna kadar uygulanmayacak.
15 Nisan 2023

18-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören 13 şirket, hissedarlarına temettü dağıtacak. Bu şirketler arasında Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii, Bera Holding, Yataş, Berkosan, Duran Doğan, Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Arçelik, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim ve Tüpraş bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
8 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da DENGE, TETMT ve DOBUR hisselerine yeni tedbirler getirildi. DENGE hisseleri 5 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. TETMT hisseleri aynı dönemde emir paketi tedbiriyle işlem görecek. DOBUR hisselerine ise brüt takas uygulanacak. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve istikrarı açısından önem taşıyor.
8 Mart 2024

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da, PKENT, DITAS ve MRGYO şirketlerinin hisselerine tedbir uygulanacağı duyuruldu. PKENT hisseleri 5 Aralık 2023 tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu olamayacak. DITAS ve MRGYO hisselerinde ise aynı dönem boyunca brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin netleşmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş göstermiş, ancak sonrasında düşüşe geçmiş ve bu haftaya kayıplarla başlamıştır. Investing kaynaklarına göre, altı şirket borsada hisselerini geri almıştır: MLP Sağlık Hizmetleri, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim