Türkiye'deki depremler sonrasında yeterli ve hızlı yardım sağlayamadığı için eleştirilen Kızılay, portföy şirketi aracılığıyla yatırım planı hazırlayıp kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay'ı savunurken, Kızılay'ın çadır ve yiyecekleri parayla sattığı bilgisi ortaya çıktı. Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ'nin tüzüğünde yapılan değişiklikle, şirketin altın ve diğer kıymetli madenlere yatırım yapabilmesinin önü açıldı.
27 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu'ndaki Türk Hava Yolları, BOTAŞ ve Türk Telekom'un Körfez sermayesine satılacağı iddialarını yalanladı. Bu iddialar, Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından ortaya atılmıştı. Babuşçu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe gelirlerini arttırmak için Varlık Fonu'ndaki bazı şirketlerin satışını analiz ettiğini iddia etmişti.
26 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) borsada manipülasyon yapıldığı konusunda uyarmış ve yatırımcıların haklarını koruma sözü vermişti. SPK, piyasa bozucu eylemlere karşı cezai yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar hakkında incelemelerin sürdüğünü ve cezaların kesildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK Başkanı'nın açıklamalarını olumlu karşıladığını, ancak SPK'dan daha fazla adım beklediğini ifade etti.
20 Ocak 2023

Demirören Holding, 2018 yılında büyük bir medya grubunu satın almak için kullandığı kredileri ödeyemeyince, İstanbul Beyoğlu'nda bulunan bir alışveriş merkezini Denizbank'a devretmek zorunda kaldı. Holding daha önce de Ziraat Bankası'na kredi borçları karşılığında İstanbul Göktürk'teki golf sahalarını ve Bağcılar'daki medya binasını ipotek etmişti. Devlet desteği ve vergi aflarına rağmen mülk kayıpları yaşayan şirketin, alışveriş merkezinin devri sonrası resmi web sitesi de kapatıldı.
20 Mart 2023

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Akbank'ın pay sahipleri Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı, toplamda 50 milyon 861 bin 882 TL değerindeki borsada işlem görmeyen Akbank paylarını borsada işlem gören niteliğe dönüştürmeye karar verdiklerini açıkladılar. Bu dönüşüm işlemlerinin ardından payların kısa ve orta vadede satışının olmayacağı, dönüştürülen payların serbest özel fonlara devredileceği belirtildi. Ayrıca, Akbank hisselerinde devre kesici uygulandığı ve sürekli işleme ara verildiği KAP'ta duyuruldu.
9 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener arasında gerçekleşen görüşme sonrası çıkan haberler İYİ Parti'de rahatsızlık yarattı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, adaylık konusunda kesin bir anlaşma olmadığını ve 'pazarlık' gibi ifadelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. İki liderin aday ismi üzerinde değil, adayın ortak olması konusunda uzlaştığı, isim konusunun altılı masa toplantısında ele alınacağı ifade edildi. İYİ Parti, görüşme sonrası çıkan haberlerin doğru olmadığını ve adaylıkla ilgili 'koalisyon pazarlığı' iddialarını yalanladı.
28 Şubat 2023

Şişecam'ın iştiraki olan Şişecam Resources LP, halka açık hisselerinin satın alınması yoluyla halka kapatılma sürecine girecek. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, halka açık hisseler 25 dolar/hisse fiyatı üzerinden satın alınacak. Bu işlemin ardından yasal süreçlerin tamamlanması bekleniyor ve sonrasında şirketin halka kapatılması gerçekleştirilecek.
2 Şubat 2023

Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu, görevden alınmadan önceki son gününde piyasaya 1,5 milyar dolar satarak bankanın rezervlerini eksi 65,3 milyar dolara düşürdü. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın 8 Haziran itibariyle 52 milyar TL zarar ve 432 milyar TL 'gerçekleşmemiş zarar' ile 'enkaz' durumda olduğunu belirtti. Kavcıoğlu'nun yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı ve Kavcıoğlu BDDK başkanlığına getirildi.
9 Haziran 2023

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki artışın konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Haziran ayı verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 geriledi. Öğüt, bu durumun fiyatların 'görünmez tavan'a ulaşmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, insanların artık daha akılcı davrandığını ve farklı il alternatiflerini değerlendirdiğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da ocak ayında yabancı yatırımcılar net olarak 236,5 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Bu alımlar arasında Koç Holding hisseleri 77,7 milyon dolar ile en çok tercih edilen olurken, Sasa Polyester hisseleri ise 50,5 milyon dolar ile en çok satılan hisseler arasında yer aldı. Yabancı yatırımcılar tarafından en çok satılan diğer hisseler arasında Garanti Bankası, İş Bankası ve Tüpraş gibi önemli şirketler bulunuyor. Aynı zamanda, Yapı Kredi, BİM ve Türk Telekom gibi şirketler de en çok alım yapılan hisseler arasında yer alıyor.
15 Şubat 2024

Gıda şirketi Dardanel, Koç Holding'in satılığa çıkardığı Tat Gıda'nın yüzde 53 oranındaki paylarını satın almak için teklif verdiğini duyurdu. Koç Holding daha önce Tat Gıda'nın satışı dahil alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattığını belirtmişti. Dardanel'in teklifi, şirketin hakim paylarının sahibi olan Niyazi Önen Holding A.Ş.'nin çatısı altında bulunan Dardanel Greece S.A. firması ile ortaklaşa yapıldı.
21 Temmuz 2023

İktidar tarafından orta gelir grubuna yönelik olarak duyurulan 'Yeni Evim Kampanyası' başlamıştır. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Kampanyanın ilk gününde satış ofislerinde hareketlilik gözlenmiş, ancak bankaların kredi koşulları belirsizliğini koruyor. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, bankacıların kampanya detayları konusunda bilgisiz olduğunu ve konut alımının yerli alıcılar için zorlaştığını ifade etmiştir.
17 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) küçük yatırımcıların haklarını korumak için yeterli önlem almadığı gerekçesiyle eleştirdi. Kılıçdaroğlu, SPK'nın uyarıları dikkate almadığını ve borsada manipülasyonlara göz yumduğunu iddia ederek, SPK ile görüşme yapacaklarını ifade etti. Borsada son dönemde halka arz edilen bazı hisselerde sert dalgalanmalar ve açığa satış yasakları yaşandığı belirtildi.
1 Şubat 2023

Yeniçağ gazetesi, doların 15 gün sonra 40 lira olacağını iddia eden bir haber yayınladı. Bu haber, yetkililer ve İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Haberin yayınlanmasının ardından Yeniçağ, haberin başlığını ve içeriğini değiştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeniçağ gazetesinin yöneticileri ve haberin kaynağı olarak gösterilen 'paradurumu.com' internet sitesinin sorumluları hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu.
18 Mart 2024

Ekonomist Özlem Derici Şengül, Merkez Bankası'nın sadeleşme sürecinde yavaş hareket etmesinin reel sektörün kaynak aktarma mekanizmasını olumsuz etkilediğini belirtti. Bankacılık sektörü kaynakları, yeni ekonomi yönetimi altında piyasalarda büyük bir değişiklik olmadığını ve krediye erişim sıkıntısının devam ettiğini ifade etti. Şengül, kredi büyümesinin özel sektörde negatife döndüğünü ve bu durumun ekonomide ani durma riskini artırdığını, bankacılık sisteminin kredi vermede çekimser kaldığını ve bu durumun iş dünyası için ciddi nakit akışı problemleri yarattığını vurguladı.
12 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın çadırları Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum eleştirilere neden oldu ve Kızılay'ın kan bağışları azaldı. Kan stoğu asgari seviyenin altına düştü ve Kızılay kan bağışı çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kızılay'ın çadır satışını yanlış bulduğunu ve bu tür hataların kurumlara zarar vermemesi gerektiğini belirtti.
15 Nisan 2023

Borsa İstanbul, devre kesici sisteminin devreye girdiği ve açığa satış yapılabilecek hisselerde, gün sonuna kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler Borsa İstanbul'un internet sitesinde güncellenerek paylaşıldı. Açığa satış, bir varlığın değerinde düşüş beklentisiyle sahip olunmayan varlığın satılmasıdır ve yukarı adım kuralı, hisse senetlerindeki düşüşleri azaltmak için kullanılır.
11 Ocak 2023

Muhalefet partilerinden ekonomi yetkilileri ve bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın tüzel kişilere döviz satışını durdurduğunu öne sürdüler. Bu durum, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için yapılan piyasa dışı uygulamaların bir parçası olarak görülüyor. Bloomberg'in haberine göre, Merkez Bankası bankalara acil olmadıkça şirketlere dolar satışını sınırlama talimatı verdi. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bu durumu sosyal medya üzerinden duyurdular.
11 Mayıs 2023
İşaretlediklerim