Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinde, yabani bir orman kedisi, annesinin yanında uyuyan ikiz bebeklerden birini kaçırdı. Baba Hasan'ın kovaladığı kedi, ağzında taşıdığı bebeği çatıdan düşürdü. 15 günlük bebek Rihan, düştüğü yerde hayatını kaybetti. Baba Hasan, hayvanın, bebekler doğduğundan beri her gün evlerine geldiğini ve kediyi sürekli kovaladıklarını belirtti.
25 Temmuz 2023

Çin, 18 yaş altı çocuk ve gençlerin internet bağımlılığını azaltmak amacıyla çevrimiçi geçirdikleri zamanı sınırlama kararı aldı. 2 Eylül'de uygulamaya girecek düzenlemeye göre, bu yaş grubundaki kullanıcılar saat 22:00 ile 06:00 arasında mobil internete erişemeyecek. Ayrıca, farklı yaş grupları için ayrı uygulamalar öngörülüyor. Sekiz yaş altı çocuklar günde 40 dakika, 16-17 yaş grubu ise maksimum iki saat internet kullanabilecek.
3 Ağustos 2023

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD hava sahasında tespit edilen ve Çin'e ait olduğu belirtilen casus balonunun uluslararası hukukun ve ABD'nin egemenliğinin ihlali olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan halkının güvenliğini öncelikli tuttuğunu ve Çin'e karşı ulusal güvenliği koruma konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Biden'ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini ertelemesi kararını desteklediği belirtildi.
4 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

King George Adası'ndaki çember sakallı penguenler üzerine yapılan bir araştırma, bu penguenlerin günde binlerce kez, her biri birkaç saniye süren kısa uykulara daldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, penguenlerin aktivitelerini kaydeden elektrotlar ve sensörlerle 11 güne kadar izledi. Penguenlerin okyanusta neredeyse hiç uyumadığı, ancak yuvalarına döndüklerinde beyin dalgalarının uyku için tipik bir düzene göre yavaşladığı ve bir saat içinde 600 kez kısa uykulara daldıkları gözlemlendi. Araştırmacılar ve diğer sinirbilimciler, bu bulguların uyku hakkındaki anlayışımızı sorgulamamıza neden olabileceğini belirtiyor.
10 Aralık 2023

Apple'ın ilk nesil akıllı telefonu iPhone, ABD'deki bir müzayedede açılmamış 4 GB'lık modeli 190 bin dolara satıldı. Bu fiyat, telefonun ilk çıktığı dönemdeki fiyatının yaklaşık 400 katıdır. Telefon, koleksiyoncular tarafından 'Kutsal Kase' olarak kabul ediliyor ve LCG Müzayede tarafından satışa sunuldu. İlk çıktığında 600 dolara satılan bu modelin 50-100 bin dolar arasında bir fiyata alıcı bulması beklenirken, önceki rekorları aşarak satıldı.
17 Temmuz 2023

Nepal'de Yüksek Mahkeme'nin eşcinsel evliliklere izin veren ara kararının ardından beş ay geçmesiyle ilk eşcinsel evlilik yapıldı. Maya Gurung ve Surendra Pandey isimli çift, Lumjung bölgesinde resmi olarak evliliklerini kaydettirdi. Bu çift, yaklaşık on yıldır birlikte olup, 2017 yılında bir tapınak töreniyle evlenmişler ve yasal tanınma talebinde bulunmuşlardı. LGBTİ+ hakları aktivisti Sunil Babu Pant, bu olayı tarihi bir zafer olarak nitelendirdi.
30 Kasım 2023

Çin hükümeti, 18 yaş altı çocuk ve gençlerin internet bağımlılığını azaltmak amacıyla çevrimiçi geçirdikleri zamanı sınırlandırmaya hazırlanıyor. 2 Eylül'de uygulamaya girecek düzenlemeye göre, bu yaş grubu 22.00 ile 06.00 saatleri arasında mobil internete erişemeyecek. Ayrıca, farklı yaş grupları için ayrı uygulamalar öngörülüyor. Bu düzenlemeler, teknoloji firmaları arasında endişe yaratıyor ve özellikle Tencent ve Baidu gibi firmaların hisseleri düşüş yaşadı.
2 Ağustos 2023

Amazon Prime Video, Türkiye pazarına girdikten sonra ilk yerli içeriği olan 'Rüyanda Görürsün' filminin tanıtımını yayımladı. Murat Boz ve Burcu Özberk'in başrollerini paylaştığı ve Cemal Alpan'ın yönettiği film, aşka ve evliliğe inanmayan iki karakterin rüyada bir araya gelmesini konu alıyor. Film, 3 Şubat Cuma günü izleyicilerle buluşacak.
20 Ocak 2023

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

Sotheby's müzayede evinde, 1700'lerin ortalarında Çin'de imparatorluk fırınlarında üretilmiş ve Yasak Şehir'de boyanmış 11,5 cm çapındaki 'falancai' türü nadir bir porselen kase, 25,3 milyon dolara satıldı. Kase üzerinde iki kırlangıç, çiçek açan bir kayısı ve bir söğüt ağacı tasviri bulunuyor. Bu kase, çift olarak üretilmiş olup, eşinin Londra'daki British Museum'da sergilendiği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Gümüşhane'nin Alemdar köyünde yaşayan Okan Berker, iftar öncesi gezintiye çıktığı sırada yol kenarında bir ayı yavrusu buldu. Annesi olmadığını fark edince yavruyu evine götürdü ve 'Yogi' adını vererek bir gece besledi. Ertesi gün Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. DKMP yetkilileri, doğadaki yaban hayvanı yavrularına dokunulmaması ve bulundukları yerde bırakılması konusunda uyarıda bulundu.
2 Nisan 2023

İsviçre'nin Zürih kentindeki Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa'da ilk kez açık artırmaya çıkarılan T-Rex cinsi dinozor iskeleti, yaklaşık 67 milyon yaşında ve 6,2 milyon dolara satıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki bu iskelet, 'en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri' olarak nitelendiriliyor. İskelet, bir özel koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Avrupa'da kalacak. '293 Trinity' adı verilen iskelet, üç farklı T-Rex'in kalıntılarından birleştirildi ve yarısından fazlası gerçek kemiklerden oluşuyor.
19 Nisan 2023

Türkiye'nin daha önce Avrupa'da düzenlediği 'Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları'nın Asya ayağı, Çin'de başladı. Bu toplantılar, Türkiye'ye yatırım ve döviz çekmeyi hedefliyor. Toplantıya Türkiye Varlık Fonu yetkilileri ve Türk ve Çinli iş insanları katıldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti.
25 Temmuz 2023

Çinli e-ticaret şirketi Alibaba, Türkiye'ye iki milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Alibaba Grubu'nun başkanı Michael Evans, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile düzenlediği bir toplantıda bu planı dile getirdi. Ayrıca, Alibaba'nın Türkiye'nin en bilinen e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol'a halihazırda 1,4 milyar dolar yatırdığını belirtti.
18 Eylül 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen Sonoma-Marin Panayırı'ndaki 'Dünyanın En Çirkin Köpeği' yarışmasını 'Scooter' adlı tüysüz Çin köpeği kazandı. Yedi yaşındaki Scooter, doğuştan ayakları geriye dönük olmasına rağmen, terapi ve özel bir araç yardımıyla yürümeyi başardı. Yarışma, 1970'lerden beri düzenleniyor ve sahiplenilen yavru köpeklere görünürlük kazandırmayı, tüm köpeklerin sevimli olduğunu hatırlatarak hayvan sahiplenmeyi desteklemeyi amaçlıyor.
25 Haziran 2023

Giresun'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Giresun Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi edilen dört baykuş yavrusu, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakıldı. Ekipler, vatandaşlardan teslim alınan beş baykuş yavrusundan üçünün yaralı, ikisinin genel durum bozukluğu içinde olduğunu belirledi. Tedavi sürecinin ardından dört yavru, Bulancak ilçesinde doğal yaşam alanlarına salındı. Bir yavrunun ise rehabilitasyon süreci devam ediyor.
4 Nisan 2024

Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink, bağımsız bir inceleme kurulundan onay alarak ilk insan deneyi için hasta alımına başladığını duyurdu. Felçli insanlar için beyin implantının klinik deneylerde test edilmesi planlanıyor. Yaklaşık altı yıl sürecek çalışmanın detayları henüz açıklanmadı. Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı belirtilmişti.
20 Eylül 2023

Çin'in Guangdong eyaletinde 25 yaşındaki bir saldırgan, bir anaokuluna bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda altı kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı ancak saldırıda ölenlerin kimlikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim