AppLovin ve Adjust'ın 'Mobil Uygulama Trendleri 2024' raporuna göre, mobil oyunlar küresel oyun pazarının yüzde 49'unu oluşturarak 90,4 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı. Mobil oyun reklam harcamalarının 2024'te 103 milyar dolara ve 2025'te 131 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2023'te tüketicilerin mobil oyunlara yaptığı harcamalar yüzde 2 düşüşle 107 milyar dolara geriledi. İstanbul, oyun sektörünün beş merkezinden biri haline geldi.
30 Mayıs 2024

Murat Ağırel, Türkiye'nin uyuşturucu trafiğindeki stratejik konumuna ve bu alandaki harcamaların artışına dikkat çekiyor. Türkiye, Balkan rotası üzerinde önemli bir geçiş noktası olarak, Avrupa'ya eroin sevkiyatında kilit rol oynamaktadır. 2023 yılında uyuşturucu ile mücadele için yapılan harcama, bir önceki yıla göre %82 artarak 4 milyar 264 milyon Türk Lirası'na ulaşmıştır. Ayrıca, Afganistan'daki haşhaş ekim alanlarının genişlemesi ve Taliban'ın uyuşturucu politikaları da bu konuda etkili olmaktadır.
23 Nisan 2024

ABD Hazine Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkenin borcu 33,04 trilyon dolara ulaştı. Bu durum, ABD Kongresi'nin 2023 mali yılının sona ereceği eylül sonunda yeni bir geçici bütçeyi geçirerek hükümetin kapanmasını önlemeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Peter G. Peterson Vakfı Üst Yöneticisi Michael Peterson, ABD'nin milli borcunun trilyonlarca dolar artmaya devam ettiğini belirtti. ABD, 19 Ocak'ta 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştı ve limiti aşmamak için olağanüstü önlemler almıştı.
19 Eylül 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer tehdit nedeniyle dünyadaki gerilimin derecesini simgeleyen kıyamet saatine iki dakika kaldığını belirtti. Ryabkov, bu durumun geri döndürülemez olmadığını ve ordunun hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile çatışmasının çözümü için Batı'ya tek taraflı taviz vermeyeceğini ifade etti. Kıyamet saati, ilk kez 1947'de nükleer silahların kontrol altına alınmasının aciliyetini göstermek için Atom Bilimcileri Bülteni'nin kapağında yer almıştı.
4 Ağustos 2024

Kamu İhale Kurumu, 2023'ün ilk altı ayında 49 bin 124 ihale yapıldığını ve bu ihalelerin toplam tutarının 892 milyar 700 milyon 838 bin lira olduğunu açıkladı. Doğrudan teminle yapılan alımların tutarı 30 milyar lirayı aştı. Cumhurbaşkanlığı'nın 2023'ün ilk altı ayında bir milyar liradan fazla ihale harcaması yaptığı belirtildi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bu harcamaların artışına tepki göstererek, emekliye, işçiye ve memura da zam yapılması gerektiğini ifade etti.
22 Ağustos 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya misket bombası da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Paket, çeşitli topçu mermileri, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve yedek parçaları kapsıyor. Pentagon yetkilisi, bu yardımın Ukrayna'nın topçu savaşını sürdürebilmesi için yeterli mühimmat sağlayacağını belirtti. Misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı 2008'de BM gözetiminde yasaklanmış olmasına rağmen ABD, Ukrayna ve Rusya bu sözleşmeye taraf değil.
8 Temmuz 2023

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), İsrail-Filistin çatışmasının küresel riskleri artırabileceğini belirtti. S&P, çatışmanın artması durumunda küresel enflasyonun artışa geçmesi ve ekonomik faaliyetler üzerinde baskı oluşturabilecek bir enerji arz şokunun potansiyel olarak ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin ile ABD arasındaki gerginlik nedeniyle uluslararası ilişkiler üzerinde oluşan baskının daha da arttığına dikkat çekildi.
18 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayınladığı rapora göre, G20 ülkeleri emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmiyor ve bu durum, yüzyıl sonunda küresel sıcaklık artışının 2,9 dereceye kadar yükselmesine yol açabilir. 2022'de sera gazı emisyonları yüzde 1,2 artarak rekor seviyeye ulaştı. Enerji sektörü en büyük paya sahipken, ABD ve Çin en çok emisyon üreten ülkeler arasında. UNEP, ülkelerin ulusal katkı beyanlarındaki emisyon azaltım hedeflerini güncellemeleri gerektiğini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 37 artışla 24,3 milyar dolar gelir ve yüzde 59 artışla 3,7 milyar dolar net kar elde ederek rekor bir seviyeye ulaştı. Şirketin yıllık geliri yüzde 51 artarak 81,5 milyar dolara, net karı ise iki katına çıkarak 12,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Ayrıca Tesla, 2022 yılında küresel çapta 1 milyon 313 bin 851 araç teslimatı gerçekleştirdi ve yıllık araç üretimi ile teslimat sayısında sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 40'lık bir artış yaşandı.
26 Ocak 2023

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ülkesinin 10 yıl içerisinde nükleer füzyonla enerji üreten bir tesisi kurmayı hedeflediğini belirtti. Granholm, temiz enerjiye geçiş sürecinde nükleer füzyon teknolojisinden yararlanmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, radyoaktif atıkların depolanması konusunda hükümetin, ülke çapında geçici depolama alanlarına ev sahipliği yapmayı kabul edebilecek topluluklar belirleme çalışmaları başlattığını aktardı. Ek olarak, Granholm, Joe Biden yönetiminin ekim ayında 8 milyar dolarlık bir hidrojen merkezi programına dair detayları açıklayabileceğini ve temiz hidrojenin kilosunu 10 yıl içerisinde 1 dolara düşürmeyi amaçladıklarını söyledi.
26 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı 2023 Dünya Gıda Güvenliği Raporuna göre, 2022 yılında dünya genelinde ortalama 735 milyon insan açlıkla mücadele etti. Covid-19, Ukrayna'daki savaş ve iklim değişikliklerinin etkisiyle 2019'dan bu yana açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısında 122 milyonluk bir artış yaşandı. Rapor, mevcut eğilimlerin sürmesi durumunda 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamındaki 'açlığın sona erdirilmesi' hedefine ulaşılamayacağını belirtiyor.
12 Temmuz 2023

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

Nisan ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 artarak 9 milyar 863 milyon dolara yükseldi. Ocak-Nisan döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 30,5 azalarak 30 milyar 243 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Nisan döneminde 64,9 iken, 2024'ün aynı döneminde 73,3'e yükseldi. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD ve Britanya olurken, en fazla ithalat yapılan ülkeler Çin, Rusya ve Almanya oldu.
30 Mayıs 2024

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Uranyum Atlası tarafından yayımlanan raporda, nükleer enerjinin ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlara yol açacağı belirtiliyor. Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmekte olduğu bir dönemde, Almanya'nın nükleer enerji üretimini sonlandırarak yeşil enerjiye geçiş yaptığına dikkat çekiliyor. Raporda, Türkiye'de yenilenebilir enerji maliyetlerinin nükleer enerjiye kıyasla çok daha düşük olduğu ve uranyum madenciliğinin yüksek radyasyon yayma riski taşıdığı ifade ediliyor. Raporun baş editörü Horst Hamm, nükleer enerji girişiminin yüksek maliyetlerinin Türk vergi mükelleflerine yansıyabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
12 Nisan 2023
İşaretlediklerim