ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu paketten 61 milyar dolar Ukrayna'ya, 26 milyar dolar İsrail'e ve 1 milyar dolar Gazze'ye ayrıldı. Biden, İsrail'e yapılan yardımın, İran ve desteklediği terörist gruplara karşı savunma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'ya gönderilecek yardımlar arasında silah, hava savunma mühimmatları ve zırhlı araçlar bulunuyor.
24 Nisan 2024

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

Gıda Güvenliği Bilgi Ağı (FSIN) tarafından yayımlanan 2023 gıda krizi raporuna göre, dünya genelinde açlık çeken insan sayısı 282 milyona ulaştı. Bu sayı, 2022 yılına göre 24 milyon kişilik bir artış gösteriyor. Gazze ve Sudan'daki çatışmalar, küresel ısınmanın yol açtığı aşırı hava olayları ve ekonomik krizler, gıda güvensizliği sorununu derinleştiren başlıca faktörler arasında yer alıyor. 2023, akut gıda güvensizliği yaşayanların sayısının arttığı beşinci yıl olarak kayıtlara geçti.
24 Nisan 2024

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeye başladığından bu yana Batılı ülkeler tarafından çok sayıda yaptırıma tabi tutuldu ve toplam yaptırım sayısı 14 bin 22'ye ulaşarak dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline geldi. ABD, Rusya'ya en çok yaptırım uygulayan ülke olurken, İsviçre, Kanada, Britanya ve AB de önemli ölçüde yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar bireyler, kuruluşlar, gemiler ve uçakları hedef alırken, Rusya'nın Ukrayna işgali Batılı ülkelerin tepkisini çekmeye devam ediyor.
23 Şubat 2023

Avustralya'da yerel ve federal hükümetler, vatandaşların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kırmızı ateş karıncalarıyla mücadele için ayrılan bütçeyi 500 milyon dolarlık ek yatırımla toplam 1 milyar dolara yükseltti. Queensland eyaletindeki karınca istilasını 2032'ye kadar sonlandırmayı hedefleyen yetkililer, ülkede yılda ortalama 8,6 milyon kişinin bu karıncalar tarafından ısırıldığını ve 43 ila 174 bin kişinin ısırılma sonrası alerjik reaksiyon göstererek tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kırmızı ateş karıncalarının 23 yıl önce Avustralya'ya giriş yaptığı ve hızla yayıldığı tahmin ediliyor.
13 Şubat 2024

Türkiye, 2023 yılında iklim değişiminin etkisiyle 47 aşırı sıcak gün yaşadı. Climate Central, World Weather Attribution ve Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi tarafından yayınlanan rapor, 2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ve küresel sıcaklıkların rekor kırdığı 11 ay boyunca aşırı sıcak olaylarını inceledi. Raporda, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı sıcak günlerin sayısını artırdığı ve Türkiye'de bu etkinin 47,6 gün olarak gözlemlendiği belirtildi. İklim değişikliği olmasaydı bu sayı 18,8 gün olacaktı.
28 Mayıs 2024

Çip üreticisi Nvidia, 2024 mali yılının dördüncü çeyreğinde 22,1 milyar dolar gelir elde ederek yıllık yüzde 265 artışla rekor bir gelir seviyesine ulaştı. Bu dönemdeki net karı da yıllık yüzde 769 artarak 12,29 milyar dolara yükseldi. Piyasa beklentileri, şirketin bu dönemde 20,6 milyar dolar gelir elde edeceği yönündeydi. Nvidia'nın hisse başına karı da geçen mali yılın aynı çeyreğine göre önemli bir artış göstererek 4,93 dolara çıktı.
22 Şubat 2024

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, 2025 mali yılının ilk çeyreği olarak kabul ettiği 28 Nisan’da sona eren üç aylık döneme ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin bu dönemde elde ettiği gelir yıllık yüzde 262 artışla 26 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Nvidia’nın net karı da aynı dönemde yıllık yüzde 628 artarak 14,9 milyar dolara yükseldi. Gelirini bir önceki çeyreğe göre de yüzde 18 artıran Nvidia, finansal performansında önemli bir başarı elde etti.
23 Mayıs 2024

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anı kitabında 2019 yılında Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilimin nükleer savaşa dönüşme riskine çok yaklaştığını ve ABD'nin bu durumu önlemek için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Keşmir'de yaşanan çatışmalar sonrası her iki tarafın da nükleer silahlarını teyakkuza geçirdiğine inandığı ve Pompeo'nun saatlerce süren ikna çabaları sonucunda tarafların geri adım attığı ifade edildi. Pompeo, dünyanın bu tehlikeden habersiz olduğunu ve ABD'nin bu krizi önlemede eşsiz bir rol oynadığını iddia etti.
25 Ocak 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2023 yılı için küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1,7'den 0,8'e düşürdü. Bu düşüşün nedenleri arasında yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, Çin emlak piyasasındaki sıkıntılar ve Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi gösterildi. Öte yandan, ekonomilerin gelecek yıl istikrarlı büyümesiyle birlikte küresel mal ticaretinin 2024'te yüzde 3,3 artacağı tahmin ediliyor.
5 Ekim 2023

Rusya'nın petrol ve doğalgaz gelirleri, yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 azalarak 4,8 trilyon rubleye geriledi. Ağustos ayında gelirler bir önceki aya göre yüzde 20 daha azalarak 642,7 milyar rubleye düştü. Bu düşüş, bazı Batılı ülkelerin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrol ve doğalgaz ithalatını durdurması ve bazı ülkelerin ithalatı önemli oranda azaltması sonucu gerçekleşti.
5 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan teklif ile 2023 yılı bütçesine 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin Türk Lirası ek ödenek eklenmesi önerildi. Bu ek ödenek, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle artan harcamalar ve kamu idarelerinin ödenek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla planlandı. Afet ve Acil Durum Başkanlığı'na en yüksek ek ödenek olarak 482 milyar 829 milyon lira ayrılması, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ise 279 milyar 750 milyon 936 bin lira ek ödenek verilmesi öngörülüyor. Teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 11 Temmuz Salı günü ele alınacak.
7 Temmuz 2023

Küresel riskler, merkez bankalarının faiz kararları ve yurt içindeki enflasyonla mücadele gibi faktörler altında piyasalar yön arayışında. İsrail ile İran arasındaki gerilim, piyasaların odak noktası olurken, yatırımcılar güvenli limanları tercih etti. BİST100 endeksi yüzde 1,23 kayıpla haftayı tamamlarken, dolar ve euro kurunda artış yaşandı. Yılın ilk iki ayında güçlü bir ivme sergileyen BIST 100 Endeksi, mart ayında durgunluk yaşadıktan sonra Nisan ayına enerjik bir başlangıç yaptı.
21 Nisan 2024

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Küresel enerji tüketiminin yüzde 81,2'si fosil yakıtlardan karşılanıyor ve bu oran azalmıyor, aksine artıyor. 2023 yılında kömür ve petrol kullanımındaki artış, sera gazı emisyonlarını rekor seviyelere çıkardı. Enerji Enstitüsü'nün raporuna göre, fosil yakıt tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1,5 arttı ve enerji kaynaklı emisyonlar ilk kez 40 gigaton karbondioksiti geçti. Fosil yakıtların artan kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendiriyor.
22 Ağustos 2024

Bitcoin, 6 Aralık 2023 tarihinde 44 bin dolar seviyesini aşarak Nisan 2022'den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Ekim ayında 28 bin doların altında olan ve kasım ayını 37 bin 715 dolar seviyesinde kapatan Bitcoin, Aralık ayına 38 bin 700 dolardan başladı ve yükselişini sürdürdü. 2021 yılının Kasım ayında 64 bin 400 dolarla zirve yapan Bitcoin, bu seviyeden sonra düşüşe geçmiş ve Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü. 2023 yılı başından itibaren inişli çıkışlı bir grafik çizen Bitcoin, Nisan ayında kısa süreliğine 30 bin doları aşmış ve Temmuz ayında genellikle 30 bin doların üzerinde seyretmişti.
6 Aralık 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim