Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yer alan ve çoğunluğu Ezidilerden oluşan 23 kampın 30 Temmuz'a kadar kapatılmasına karar verdi. Kamplarda kalan yaklaşık 155 bin kişi, 2014'te IŞİD teröründen kaçan yerinden edilmiş insanlardan oluşuyor. Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı, her aileye yeniden yerleşim masrafları için 4 milyon Irak dinarı vereceğini duyurdu. Ancak kampta yaşayanlar, verilen paranın yetersiz olduğunu ve evlerine dönmenin güvenli olmadığını belirtiyor.
21 Haziran 2024

Hayko Bağdat, Türkiye'de 1,3 milyon modern köle olduğunu iddia etti. Suriye'deki savaşın ardından Türkiye'ye taşınan fabrikalar ve yağmalanan kaynaklar, Suriye halkını perişan etti. Türkiye'nin demografik değişim planları ve cihatçılara verilen pasaportlar, ülkenin iç güvenliğini tehdit ediyor. Walk Free'nin 2023 Küresel Modern Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, modern kölelik açısından dünyada beşinci sırada yer alıyor.
3 Temmuz 2024

İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'dan tahliye edilen 588 Türk vatandaşı, TCG Bayraktar gemisiyle Mersin Limanı'na ulaştı. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları tarafından koordine edilen tahliye operasyonunda, toplamda 966 kişi Türkiye'ye getirildi. Tahliye işlemleri sırasında yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığı iddiaları bakanlık tarafından yalanlandı. TCG Sancaktar gemisinin de ilerleyen saatlerde Mersin'e ulaşması bekleniyor.
10 Ekim 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2024 yılının ilk beş ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 18 milyona ulaştığını açıkladı. Bu dönemde 2 milyon 24 bin 865 Türk vatandaşı ve 15 milyon 784 bin 213 yabancı turist Türkiye'ye geldi. Ocak-mayıs dönemindeki turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,47 arttı. Almanya, Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke olurken, onu Rusya, İran, Bulgaristan ve Britanya izledi.
25 Haziran 2024

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan bir lastik botta 23 düzensiz göçmen yakalandı. Yakalanan göçmenlerin 10'u çocuk olup, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildiler. Bu olay, Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
6 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin yat limanı kapasitesinin 2002'den bu yana yüzde 194 artarak 25 bin 38'e ulaştığını açıkladı. Bakan, Türkiye'nin deniz turizminde önemli bir destinasyon haline geldiğini belirtti. Yeni yatırımlarla yat limanı sayısının 74'e, tekne bağlama kapasitesinin ise 29 bin 29'a çıkarılmasının planlandığını ifade etti. İzmir, Mersin ve Çanakkale gibi şehirlerde yeni yat limanı projeleri üzerinde çalışmaların sürdüğü bildirildi.
21 Ekim 2024

2023 yılı içerisinde, toplamda 140 bin vatandaşın Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) çeşitli bilgiler sağladığı açıklandı. Bu bilgiler MİT'in internet sitesi üzerinden iletilmiş. Ay ay dağılıma bakıldığında, Eylül ayında en yüksek bilgi akışı yaşanmış ve 29 bin 770 kişi MİT'e bilgi sağlamış. 2024'ün ilk ayında ise 6 bin 714 kişi MİT'e bilgi iletmiş.
13 Şubat 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), geniş tanımlı işsiz sayısının son bir yılda 811 bin artarak 9 milyon 634 bine ulaştığını duyurdu. TÜİK'in verilerine göre, Şubat 2024 itibarıyla dar tanımlı işsizlik oranı %8,7, geniş tanımlı işsizlik oranı ise %24,5 olarak kaydedildi. Geniş tanımlı işsizlik, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olan potansiyel işgücünü ifade eder. Ayrıca, geniş tanımlı kadın işsizliği oranının %32,9 olduğu belirtildi.
15 Nisan 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı tatilinde Türkiye genelindeki havalimanlarında 8 milyon yolcuya hizmet verildiğini açıkladı. 14-23 Haziran tarihleri arasında İstanbul Havalimanı'nda 2 milyon 434 bin 107 yolcuya hizmet verildi ve 23 Haziran'da 2024'ün en yüksek yolcu sayısına ulaşıldı. Diğer büyük havalimanları arasında Antalya, Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Muğla Milas-Bodrum ve Muğla Dalaman Havalimanları da yer aldı.
25 Haziran 2024

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında, Yunanistan’ın Türkiye karasularına ittiği plastik botlardaki 71 düzensiz göçmen kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, ihbar üzerine bölgeye giderek 11’i çocuk 71 düzensiz göçmeni kurtardı ve Datça İskelesi’ne getirdi. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi. Bu olay, Ege Denizi'nde düzensiz göçmenlerin karşılaştığı zorlukları ve iki ülke arasındaki göçmen politikalarını bir kez daha gündeme getirdi.
15 Temmuz 2024

Türkiye'de 2023 yılında kızamık vakalarında büyük bir artış yaşanarak 4 bin 959 vaka kaydedildi. Bu artış, dünya genelindeki kızamık vakalarındaki yüzde 79'luk artışın bir parçası olarak görülüyor. Türk Tabipleri Birliği ve uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nın kızamıkla ilgili şeffaf bir politika izlemediğini ve verilerin Dünya Sağlık Örgütü kaynaklarından edinildiğini belirtiyor. Aşı karşıtlığı ve aşıya erişimdeki zorluklar, vakaların artışında önemli faktörler olarak gösteriliyor. Ayrıca, 6 Şubat depremleri ve göçmenlerin durumu da kızamığın kontrolünü zorlaştıran faktörler arasında.
25 Şubat 2024

2024'ün ilk altı ayında Britanya'ya Manş Denizi üzerinden botlarla gelen düzensiz göçmen sayısı yüzde 18 arttı ve bu göçmenlerin yüzde 10'u Türk. Britanya İçişleri Bakanlığı, bu dönemde küçük botlarla ülkeye girenlerin sayısının 13 bin 489 olduğunu açıkladı. Göçmenlerin yüzde 81'i yasal izni olmadan bu botlarla ülkeye giriş yaptı. Göçmen karşıtı eylemler ve sıkı göç kuralları, Britanya'da göçmenlerin durumunu daha da zorlaştırıyor.
23 Ağustos 2024

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi açıklarında su alan bir lastik botta bulunan 48 düzensiz göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Göçmenler arasında 28 Suriyeli, 15 Filistinli, üç Yemenli ve iki Sudanlı bulunuyordu. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.
3 Eylül 2024

Suriye Geçici Hükümeti, Kayseri'de Suriyeli bir şahsın bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan ve Suriyelilere yönelik saldırılara dönüşen olaylar üzerine sağduyu çağrısında bulundu. Olaylar sonucunda bazı Suriyelilerin ev, araç ve işyerleri yakılmış, polis ve itfaiye erleri yaralanmıştı. Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye'deki Suriyelilerin korunmasının önemine vurgu yaparak, kışkırtıcı çağrılara uyulmamasını istedi. Ayrıca, bu tür olayların Türk-Suriye ilişkilerine zarar verme potansiyeline dikkat çekildi.
1 Temmuz 2024

ABD'nin 47. başkanı seçilen Donald Trump, sığınmacıları toplu şekilde sınır dışı etmek için orduyu kullanmayı planladığını açıkladı. Trump, bu planını sosyal medya platformu Truth Social üzerinden duyurdu. Bu kararın 22 milyon insanı etkileyebileceği belirtiliyor. Trump'ın 2024 seçim kampanyasında 'toplu sınır dışı' söylemi, destekçilerini harekete geçiren anahtar cümlelerden biri olmuştu.
18 Kasım 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim