RTÜK üyesi İlhan Taşçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TV 100'de katıldığı program sırasında yayımlanan SADAT reklamını 'vahim' olarak nitelendirdi ve RTÜK'ü inceleme yapmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 kanalı reklamın yayınlanmasını 'siyaset bilgisizliği' sonucu bir hata olarak açıkladı ve reklam genel müdürü ile yayın sorumlusunu işten çıkardı. Ayrıca, TV100'ün patronunun organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın dostu olduğu ortaya çıktı.
15 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'deki Derin Futbol programında yorumcu Ahmet Çakar'ın Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlere yönelik olarak sarf ettiği 'futbol katili', 'tetikçi hakemler' ifadeleri nedeniyle kanala para cezası verdi. RTÜK, 6112 Sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan 'Yayın hizmetleri, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle kanala üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.
27 Eylül 2023

61 yaşındaki deneyimli oyuncu Mehmet Aslantuğ, TRT1'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisinden ayrıldığını duyurdu. Aslantuğ, ayrılığın nedeni olarak, gerçekleri dile getiren ve sorgulayan tavrından dolayı kanal yönetiminin rahatsız olmasını gösterdi. Ayrılık haberini Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımla ve oğluna hitaben yazdığı duygusal bir mektupla kamuoyuna bildirdi. Aslantuğ, meslek hayatında karşılaştığı zorluklara ve doğruluktan ayrılmama prensibine vurgu yaptı.
16 Mart 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında küfürlü ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı'nın başvurusu üzerine harekete geçen RTÜK, programda Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfrettiği iddiasını incelemeye aldı. Programda Ahmet Çakar'ın Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısını söylemesi, Türkçe'de bir küfre benzediği için tartışma yaratmıştı.
2 Ocak 2023

RTÜK, depremlerle ilgili haberleştirme ve eleştiriler nedeniyle Halk TV ve Tele 1'e program durdurma ve para cezası verdi. Ayrıca FOX kanalına da para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Ayrıca, Fatih Altaylı'nın deprem yardım kampanyasının RTÜK talimatıyla engellendiğini açıkladığı programla ilgili raporun geri çekildiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023

RTÜK, tarikat ve seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisi hakkında inceleme başlattı. Dizi, tarikatların ve siyasi polemiklerin ele alındığı sahneler içeriyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dizinin çekimleri için verilen izinleri iptal etti. Yapım şirketi Gold Film, RTÜK Başkanı'na olan inancını belirterek, herhangi bir cezaya saygı duyacaklarını ifade etti.
27 Aralık 2023

İstanbul Kadıköy'de, 'Kızıl Goncalar' dizisine RTÜK tarafından verilen yayın durdurma ve para cezası sonrasında, emek ve meslek örgütleri sansüre karşı bir araya gelerek eylem yaptı. Eylemde, sansür uygulamalarının normalleştirilmesinin tehlikeli olduğu ve bir korku iklimi yaratılmaya çalışıldığı belirtildi. Sanatçıların ifade özgürlüğünün anayasal koruma altında olduğu vurgulanarak, sansür ve engellemeler nedeniyle 'nefes alamadıkları' ifade edildi ve meslektaşlarına mücadele çağrısında bulunuldu.
17 Ocak 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel seçimler öncesi Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1 ve TGRT'ye çeşitli gerekçelerle idari para cezaları kesti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün bu cezalarını eleştirerek, kurulun iktidara yakın olmayan kanalları düzenli olarak cezalandırdığını ve basın özgürlüğünü engellediğini belirtti. TGC, RTÜK'ü tarafsız davranmaya ve basın ile düşünce özgürlüğüne saygılı olmaya çağırdı.
29 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Tarikatların eleştirisi sonrası RTÜK tarafından cezalandırılan 'Kızıl Goncalar' dizisinin başrol oyuncusu Özcan Deniz, Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla sessizliğini bozdu. Dizinin ahlaksızlıkla suçlanmasını eleştiren Deniz, kariyerinin en ahlaklı işinde yer aldığını belirtti ve 22 Ocak'ta dizinin yeniden ekranlara döneceğini duyurdu. Dizi, RTÜK cezaları ve çekim izinlerinin iptali gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı.
11 Ocak 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Halk TV'de yayınlanan 'Sözüm Var' programı sonrası gazeteci Şirin Payzın ve Halk TV'ye kişilik hakları zedelendiği gerekçesiyle 150 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, program kaydının izlenmesinin ardından davanın reddedildiği kararı verildi.
1 Haziran 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övmek' iddialarıyla tutuklanmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kabul edilerek Yanardağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yanardağ, 4 Ekim'de 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.
14 Temmuz 2023

Darülaceze Başkanlığı, 'Kızıl Goncalar' dizisinin bazı sahnelerinin toplumsal huzura muhalefet içerdiği ve manevi değerleri aşağıladığı gerekçesiyle dizinin çekim izinlerini iptal etti. Yapımcı Faruk Turgut, iptal kararını ve Darülaceze'nin gerekçesini sosyal medya hesabından paylaştı. Dizi, daha önce de iktidara yakın medya ve cemaatler tarafından hedef gösterilmiş ve RTÜK tarafından inceleme başlatılmıştı. Turgut, çekimlere farklı mekanlarda devam edeceklerini belirtti.
26 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix'in yayınladığı 'Pieles' (Deriler) adlı filmin genelev sahnesini 'toplumun milli ve manevi değerlerine' aykırı bulduğu için platforma idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verdi. RTÜK, haftalık olağan toplantısında diğer televizyon kanallarına ve dijital yayın platformlarına da çeşitli cezalar uyguladı. 'Pieles' filminde, deforme olmuş karakterlerin toplum tarafından dışlanmaları ve bu durumla başa çıkmaya çalışmaları konu ediliyor.
28 Aralık 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), depremle ilgili yayınlar nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası, FOX TV'ye ise para cezası verdi. TELE1'in ekranı üç gün süreyle karartıldı. PEN Yazarlar Derneği, bu cezalara yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve 'devlet yok' eleştirilerine RTÜK'ün verdiği cezalarla 'devlet var' mesajı verildiği ifade edildi.
24 Şubat 2023

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının bir skecinde gazilere yönelik ifadeler sosyal medyada tepki çekti. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada gündem olan skece RTÜK inceleme başlattı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gazilere saygısızlık içeren ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirterek, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.
2 Şubat 2024

Show TV'de yayınlanan Güldür Güldür programının 'gazi kartı' konulu bir skeci sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. Söz konusu skeçte gazilerle ilgili tartışmalı ifadeler kullanıldı. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada tepkilerin artması üzerine RTÜK, programa inceleme başlattı. Show TV ise skecin yayınlanmaya uygun görülmediğini ve yayınlanmadığını açıkladı.
3 Şubat 2024
İşaretlediklerim