Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76'ncı Cannes Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu. Daha önce 'Üç Maymun' ile 'En İyi Yönetmen' ve 'Kış Uykusu' ile 'Altın Palmiye' ödüllerini kazanan Ceylan, 'Ahlat Ağacı'ndan beş yıl sonra bu yeni filmiyle karşımıza çıkıyor. Film, ilk gösteriminde 11 dakika ayakta alkışlandı ve eleştirmenlerden tam not aldı. 'Kuru Otlar Üstüne', tacizle suçlanan bir resim öğretmeninin hikayesini konu alıyor ve Türkiye'de henüz vizyon tarihi açıklanmadı.
22 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında dünya çapında tanınan sanatçılar ve ünlüler, Türkiye'ye sosyal medya üzerinden destek ve taziye mesajları yayımladı. Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe, Antonio Banderas, Dua Lipa, Mark Ruffalo, George Takei, Evgeny Grinko, Yngwie Malmsteen ve Manowar gibi isimler, depremden etkilenenler için üzüntülerini ve dayanışma duygularını ifade ettiler. Mark Ruffalo ayrıca AHBAP Derneği'ne destek olunması çağrısında bulundu.
7 Şubat 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

Oscar ödüllü oyuncu Jennifer Lawrence, 'Don't Look Up' filminde Leonardo DiCaprio ve Timothée Chalamet ile çekim yapmanın zorluklarından bahsetti. Covid-19 pandemisi sırasında gerçekleşen çekimlerde, bir sahne için arabada birlikte seyahat ederken yaşadığı zorlukları 'hayatının en sinir bozucu günü' olarak tanımladı. Ayrıca, DiCaprio'nun kendisinden 5 milyon dolar daha fazla ücret almasını hak ettiğini kabul ettiği halde, eşit ücret konusunda genel olarak adil olunmadığını ve bu konunun rahatsız edici olduğunu dile getirdi.
12 Mayıs 2023

Johnny Depp, Jeanne du Barry filminde başrol oynayarak sinemaya dönüş yaptı ve bu filmle 76. Cannes Film Festivali açıldı. Film, Fransa Kralı 15. Louis ve 'son kraliyet metresi' olarak bilinen Jeanne du Barry'nin ilişkisini konu alıyor. Açılış gecesinde Depp, Amber Heard'a karşı açtığı iftira davasını kazandıktan sonra ilk kez bir uzun metrajlı filmde yer aldığı için dakikalarca ayakta alkışlandı. Festivalde ayrıca onur ödülü alan Michael Douglas, Türk oyuncu Meryem Uzerli ve diğer ünlü isimler de yer aldı.
17 Mayıs 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

Çevrimiçi veri tabanı IMDb, 2023 yılına damga vuran oyuncuların listesini yayınladı. Listede 'The Last of Us' dizisinin başrolleri Pedro Pascal ve Bella Ramsey ilk beşte yer alırken, 10 isimden sekizi kadın oyunculardan oluştu. Cillian Murphy, Carla Gugino, Katee Sackhoff, Rebecca Ferguson, Margot Robbie, Jenna Ortega, Ana de Armas ve Mary Elizabeth Winstead gibi isimler performanslarıyla listeye girmeyi başardı. Pedro Pascal, 'The Last of Us' ve 'Mandalorian' dizilerindeki rolleriyle listenin zirvesinde yer aldı.
6 Aralık 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Susan Sarandon, New York'ta düzenlenen bir Filistin destek eyleminde yaptığı yorumlar nedeniyle Hollywood'da boykotla karşılaştı ve menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı. Sarandon, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarına dikkat çekmek istediğini ancak ifade ederken hata yaptığını ve Yahudi toplumunu incittiği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Oyuncu, her türlü bağnazlığa karşı mücadelede dayanışma göstermek istediğini ifade etti.
3 Aralık 2023

Oyuncu Kadir İnanır, Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödül konuşmasına yönelik eleştirilere Instagram üzerinden tepki gösterdi. Dizdar, ödülünü Türkiye'de hak ettiği güzel günleri bekleyen mücadeleci ruhlara armağan etmişti. Bu konuşma iktidar kanadından tepki çekmiş ve Dizdar hedef haline gelmişti. İnanır, eleştirenleri saygılı olmaya, ayağa kalkıp alkışlamaya çağırdı.
31 Mayıs 2023

2023 Nobel Fizik Ödülü, 'maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler' ile ilgili çalışmalarından dolayı Fransız-Amerikan Pierre Agostini, Macar-Avusturya asıllı Ferenc Krausz ve Fransız Anne L’Huillier'e verildi. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Ödüller, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 ayrı dalda en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor.
3 Ekim 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023

Hollywood oyuncusu Robert Pattinson, ES dergisine verdiği röportajda, erkeklerin de mükemmel beden baskısı altında olduğunu ve bu hedefin imkansız olduğunu ifade etti. Kendisinin de bu baskıya maruz kaldığını ve çeşitli diyetler denediğini, özellikle kalori saymanın bağımlılık yarattığını söyledi. Ayrıca, Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho tarafından yönetilen ve Edward Ashton'ın romanından uyarlanan distopik bilim kurgu filmi Mickey 17'de başrol oynayacağını belirtti.
21 Ocak 2023

Time dergisinin televizyon eleştirmeni Judy Berman, 2023 yılının en başarılı 10 dizisini belirledi. Listede Rian Johnson'ın 'Poker Face' dizisi 10. sırada yer alırken, 'The Other Two', 'Dead Ringers', 'Telemarketers', 'The Curse', 'Beef', 'Rain Dogs', 'I’m a Virgo' gibi diziler sıralamada kendine yer buldu. 'Succession' ve 'Reservation Dogs' dizileri ise Berman tarafından birinci sıraya konuldu. Ayrıca makalede Indiewire'ın 2023'ün en iyi 25 filmini ve New York Times'ın yılın en iyi 10 kitabını seçtiği bilgisi de veriliyor.
4 Aralık 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında biri yerli olmak üzere toplam sekiz yeni film vizyona girdi. François Ozon'un yönettiği 'Suç Bende' filmi, 1930'ların Paris'inde geçen bir kadın dayanışması hikayesini anlatıyor. Russell Crowe'un başrolünde olduğu 'Şeytanın Düşmanı', gerçek bir rahibin notlarından esinlenerek şeytan çıkarma ayinlerini konu alıyor. 'Galaksinin Koruyucuları 3', macera ve aksiyon severler için Rocket'in hayatını kurtarma çabasını ele alıyor. Yerli komedi 'Aşkın Saati 19.03', bir dedenin torununa Beşiktaş sevgisini aşılamaya çalışmasını işliyor. 'Tatlı Bela', iki gencin tutkulu aşkını, 'Şüphe' ise bir annenin aile sırlarını keşfetmesini, 'Elleville Elfrid' ise animasyon severlere hitap eden bir Norveç yapımını sunuyor.
5 Mayıs 2023

Filistin'e destek mesajı yayınladığı için oyuncu Melissa Barrera, 'Çığlık 7' filminin kadrosundan çıkarıldı. Barrera'nın paylaşımları 'antisemitist' olarak değerlendirildi ve yapım şirketi Spyglass tarafından işine son verildi. Filmin yönetmeni Christopher Landon, kararın kendisi tarafından alınmadığını belirtti. Ayrıca, Oscar ödüllü oyuncu Susan Sarandon da benzer sebeplerden dolayı menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı.
22 Kasım 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023

Türk televizyon dizisi 'Yargı', Uluslararası Emmy Ödülleri'nde 'En iyi Telenovela' kategorisinde ödül kazandı. Ödül töreni, New York'taki Hilton Midtown Otel'de gerçekleştirildi ve 20 ülkeden 56 yapım yarıştı. Ay Yapım tarafından üretilen 'Yargı' dizisinin yapımcısı, yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncuları törende yer aldı.
21 Kasım 2023

Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajlı filmi 'Yurt', Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yönetmen' dahil iki ödül kazandı. Film, daha önce 80'inci Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazanmıştı. 'Yurt', 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Ahmet, babasının zoruyla bir dini yurda yerleştirilir ve bu durumun getirdiği çaresizlik, izolasyon ve baskılarla karşılaşır.
8 Ekim 2023

Dune 2 filmi, Timothee Chalamet ve Zendaya'nın başrollerini paylaştığı, Denis Villeneuve tarafından yönetilen bir yapım olarak vizyona girdi ve Kuzey Amerika'da 81,5 milyon dolarlık açılış hasılatıyla 2024'ün en yüksek açılışını gerçekleştirdi. Warner Bros'un 72 ile 75 milyon dolar arasında bir açılış hasılatı beklediği film, beklentileri aşarak büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca, film A CinemaScore ve Rotten Tomatoes'ta yüksek değerlendirmeler alarak eleştirmenlerden ve izleyicilerden tam not aldı. Bu başarı, serinin devam filmlerinin geleceğine dair beklentileri artırıyor.
4 Mart 2024

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı, Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödülünü 'Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara' armağan etmesine tepki gösterdi. Ayvalı, Dizdar'ı 'ezik' olmakla suçlayarak, ödülünü sadakatine ve ülkesini aşağılamasına borçlu olduğunu iddia etti ve Dizdar'ın PKK'lılarla karşılaştırılmasını yaptı.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim