Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 19 Nisan 2023 tarihli kararıyla BLG Varlık Yönetim AŞ'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu izin, 5411 sayılı bankacılık kanununun 143'üncü maddesi ve varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esaslarına ilişkin yönetmelik temel alınarak verildi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı.
9 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), EPS Varlık Yönetim AŞ adlı şirkete faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu izin, 'Bankacılık Kanunu ve Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları ile Devralınacak Alacaklara İlişkin İşlemler Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde verildi. Şirketin kuruluş izni ise daha önce 22 Eylül 2022 tarihinde verilmişti. Karar, Resmi Gazete'nin ilgili sayısında yayınlandı.
29 Aralık 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Q Yatırım Bankası AŞ'ye faaliyet izni verilmesine karar verdi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Karar, 5411 sayılı bankacılık kanununun ve bankaların izne tabi işlemleriyle ilgili yönetmelikler çerçevesinde alındı. Q Yatırım Bankası için daha önce 12.10.2022 tarihinde kuruluş izni verilmişti.
3 Haziran 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), daha önce kuruluşuna izin verdiği Dgfin Finansman AŞ'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu karar, 6361 sayılı finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketleri kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
11 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Tera Yatırım Bankası A.Ş.'ye faaliyet izni verdi. Tera Yatırım Bankası'na daha önce 27 Ekim 2021 tarihinde kuruluş izni verilmişti. BDDK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 10'uncu maddesi kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda bu izin verilmiştir. Son 20 gün içinde BDDK, üç bankaya faaliyet izni verirken, iki yeni bankanın kurulmasına da onay vermiştir.
12 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ziraat Bankası ve iştiraklerinin ortaklığıyla 2,5 milyar TL sermayeli 'Ziraat Dinamik Banka' adında bir dijital banka ile 600 milyon TL sermayeli 'Asır Yatırım Bankası A.Ş.' adında bir bankanın kurulmasına izin verdi. Ayrıca, Hayat Finans Katılım Bankası'na da faaliyet izni verildi. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayınlandı.
25 Mart 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), daha önce kuruluşuna izin verdiği Mint Finansman AŞ'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu karar, 6361 sayılı finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketleri kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
5 Aralık 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Fair Finansman AŞ’ye faaliyet izni verdi. BDDK'nin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Fair Finansman AŞ'ye 16 Mart'ta çıkarılan kuruluş izninin ardından ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde faaliyet izni verildi.
4 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), SLM Yatırım Bankası A.Ş.'ye kuruluş izni verdi. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. BDDK'nın son iki ay içinde üç bankaya faaliyet izni verdiği ve iki bankanın kuruluşuna onay verdiği belirtildi. SLM Yatırım Bankası'nın kuruluş sermayesi 1 milyar TL olarak açıklandı.
5 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2 milyar lira sermayeli Colendi Bank AŞ ve 300 milyon ABD doları muadili lira sermayeli Enpara Bank AŞ'nin kurulmasına izin verdi. Ayrıca, 28 Nisan'da kuruluş izni verilen Hedef Yatırım Bankası'na da faaliyet izni verildi.
5 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kasa Katılım Bankası AŞ’nin kuruluş iznini iptal etti. BDDK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, bankanın kuruluş izni, kanun ve yönetmelik uyarınca kuruma geçerli bir faaliyet izni başvurusu yapılmamış olması nedeniyle iptal edildi.
21 Ekim 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), iki kalkınma ve yatırım bankası ile bir dijital banka kuruluşuna izin verdi. Marin Yatırım Bankası AŞ ve Aytemiz Yatırım Bankası AŞ, 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak. Ayrıca, Adil Katılım Bankası AŞ adlı dijital katılım bankası, 3 milyar TL sermaye ile faaliyete geçecek. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mayıs 2024

Merkez Bankası, Garanti Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ'ye 'elektronik para kuruluşu' olarak faaliyet izni verdi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğ ile duyuruldu. Aynı zamanda, Merkez Bankası, Ria Turkey'nin daha önce verilen ödeme kuruluşu faaliyet iznini, şirketin talebi üzerine iptal etti.
15 Şubat 2024

Merkez Bankası, 'Platform Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ' adlı şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Bu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Verilen izinle birlikte şirket, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetleri sunma yetkisine sahip oldu.
13 Şubat 2024

Anagold Madencilik, 2000 yılında Anatolia Minerals'in Türkiye'deki alt şirketi olarak kuruldu ve daha sonra Avustralya'nın Avoca Resources ile birleşerek Alacer Gold'u oluşturdu. Şirket, şu anda Alacer ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ile ortaklık yapısı altında faaliyet gösteriyor. Anagold'un %80'i Alacer'e (SSR Mining'e) aitken, %20'si Çalık Holding'e aittir. Lidya Madencilik, Çalık Holding'in CEO'su Berat Albayrak'ın yönetiminde, yabancı madencilik şirketleriyle işbirliği yaparak Türkiye'deki çeşitli maden işletmelerinde faaliyet gösteriyor.
15 Şubat 2024

Anagold, sermayesi ve güçlü yerli işbirlikçileri sayesinde İliç'te geniş bir etki alanına sahip olmuş durumda. Maden işletmesiyle birlikte, birkaç aile tarafından kontrol edilen onlarca taşeron şirket kurulmuş ve yüzlerce yoksul, madenin işçi deposu haline gelmiş. Yerel siyaset ve bürokrasi de bu ilişkiler ağı içinde yer alıyor. Anagold'un amacı, Çöpler'deki altını sömürmek olup, bu süreçte siyasetten bürokrasiye, dinsel ve kan bağlarına kadar her alanda etkili olmuş.
21 Şubat 2024

AnaGold şirketinin patronu, köylülere 130 bin lira ödeme yaparak ve onları ABD'ye gezilere götürerek, gelecekte şirket aleyhine herhangi bir açıklama yapmamaları, hak iddia etmemeleri veya dava açmamaları konusunda bir anlaşma imzalatmış. Bu anlaşma, köylülerin şirketin neden olduğu olası zararlara karşı haklarını kullanmalarını engelliyor. Yazıda, bu anlaşmanın geçersiz kılınması ve köylülerin haklarını geri alabilmeleri için hukuki mücadele başlatılması gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2024

Erzincan İliç'te bulunan altın madeninin büyük ortağı Kanadalı SSR Mining, tam üretime geçmeden Çalık Holding'i yüzde 20 hisse ile ortak olarak almıştı. Madendeki facianın ardından Çalık Holding, herhangi bir operasyonel sorumluluklarının olmadığını, sadece finansal yatırımcı olduklarını belirtti. Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği de madenin Kanada'ya ait olmadığını açıkladı. Bu facianın olabileceği, 11 yıl önce yapılan bir programda belirtilmişti.
19 Şubat 2024

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi kayboldu. Madeni işleten şirketlerden biri olan SSR Mining, yaşanan olay sonrası altın üretimini durdurduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin Toronto Borsası'nda işlem gören hisselerinin yüzde 50'den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Şirketin piyasa değerinde yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
14 Şubat 2024
İşaretlediklerim