Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Nebati döneminde Türkiye ekonomisinde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar görülmüştü. Analistler, Şimşek'in atanmasını genel olarak olumlu bir adım olarak değerlendiriyor, ancak Şimşek'in bağımsızlığı ve uzun vadeli politikaları uygulama kapasitesi konusunda belirsizlikler mevcut. Bazı analistler, yerel seçimlere doğru politik baskıların artabileceğini ve bu durumun Şimşek'in politikalarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerine ve kredi genişlemesine yönelik yapılmayan düzenlemelerin, liranın gelecekteki değerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
5 Haziran 2023

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarından umutlu olduğunu belirtti. Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte döviz kurları serbest bırakıldı, piyasa dışı uygulamalar kısmen durdu ve vergilerde büyük artış kaydedildi. Ilıcak, Türkiye'nin zor bir dönemi geride bıraktığını ve ülkenin toparlanmaya başladığını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yurt içi bankalarla yaptığı swap stoğunun 2023'ün zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara gerilediğini duyurdu. Şimşek, bu düşüşün finansal piyasalarda normalleşmenin sürdüğünü ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirtti. Bu durumun dezenflasyon sürecine de önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
23 Temmuz 2024

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İstanbul'da düzenlenen bir panelde Türkiye'nin yüksek kaliteli büyüme sağlaması için verimlilik, kurumlar, yabancı sermaye, teknoloji yatırımı ve eğitim alanlarında atması gereken beş temel adımı sıraladı. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu sorunları kısa vadede çözmesinin mümkün olmadığını belirtti. Acemoğlu, Şimşek'in kalifikasyonunun yüksek olduğunu ancak bu beş maddeyi uygulayıp uygulayamayacağı veya uygulamaya gücünün yetip yetmeyeceği konusunda emin olmadığını ifade etti.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, alınan ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve enflasyonun düşüşe geçtiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon oranı %61,98 olarak açıklanırken, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonu %129,27 olarak hesapladı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminini %58'den %65'e yükseltti. Erdoğan, işsizlik oranının düştüğünü ve istihdam edilen kişi sayısının arttığını da belirtti.
11 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı işsizlik oranını yüzde 9,6 olarak açıkladı. Bu oran bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artışı temsil ediyor. İstihdam edilenlerin sayısı ise aynı dönemde 363 bin kişi azalarak 31 milyon 291 bin kişiye düştü. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 18,6 oldu.
10 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Mehmet Şimşek'in Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda 'tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı' olarak kabineye girmesi beklenmektedir. Şimşek'in ayrıca Merkez Bankası konusunda da 'güvence' aldığı iddia edilmektedir. Erdoğan'ın ekonomi politikaları, yüksek kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekorlara yol açmış ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmişti. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ve üretim ekonomisi tasarladıklarını belirtmişti.
2 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi risk priminin (CDS) düştüğünü Twitter hesabından paylaştı. Şimşek, bu düşüşü 'rasyonel politikaların meyvesi' olarak nitelendirdi. Bakanın göreve gelmesinin ardından Merkez Bankası başkanı değişmiş ve politika faizi yüzde 17.5'e yükseltilmişti.
28 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT'ye verdiği röportajda, yabancı sermaye girişinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Şimşek, sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün yatırımcı güvenini yeniden kazandırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin offshore piyasalara yönelik düzenlemeleri gevşetme yollarını araştırdığını ve uzun vadeli swaplarla başlayabileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, Kasım 2022'de 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 23 bin artışla 3 milyon 576 bine yükseldi. Ancak işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak sabit kaldı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,8 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,9 olarak ölçüldü. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,6, işgücüne katılma oranı yüzde 54,1 ve genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,8 olarak belirlendi.
10 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, temmuz ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini belirtti. Şimşek, mevduat faizlerine sınırlı bir vergi koyduklarını ve Türk Lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında keskin düşüşler beklediklerini ifade etti.
7 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye'de aralık ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Bu oran, önceki yılın aynı dönemine göre hesaplanan baz etkisiyle düşük çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların olumlu etkilerini önümüzdeki aylarda vatandaşların daha net hissedeceğini belirtti. Bakan, enflasyonla mücadelede işsizlik ve ekonomik küçülmeye yol açmayan politikaların uygulanmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF toplantılarında kendisini ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı 'toplantıların yıldızları' olarak nitelendiren ekonomist Timothy Ash'e teşekkür etti. Şimşek, Türkiye'nin güçlü bir hikayesi olduğunu belirterek, fiyat istikrarının sağlanması, mali sağlığın yeniden sağlanması ve yapısal reformların uygulanması taahhütlerini yerine getirmeye kararlı olduklarını ifade etti. Bu taahhütler, Türkiye'nin ekonomik krizden çıkış stratejisinin bir parçasıdır.
13 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi taslağı çalışmasını iş dünyasının önde gelen isimleriyle paylaşacak. Taslak, vergide adaleti ve etkinliği sağlamak, kayıt dışılığı azaltmak ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak gibi amaçlarla hazırlandı. Şimşek, taslağın detaylarını reel sektörün önde gelen kuruluşlarıyla paylaşarak onların görüş ve önerilerini alacak. Toplantıya TOBB, TİM, MÜSİAD, DEİK, ASKON, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜSİAD ve YASED gibi kuruluşların başkan ve yöneticileri katılacak.
29 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

Ekonomistler, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesinin, mevcut politikalar değişmediği sürece bir fark yaratmayacağını belirtiyor. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan'ın yeni kabinesi için Mehmet Şimşek ile görüştüğü biliniyor, ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, politika değişikliği olmadan olumlu bir değişiklik beklemiyorlar.
30 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de işsizlik oranı mayıs ayında bir önceki aya göre 0,7 puan düşerek yüzde 9,5 seviyesine geriledi. 15 yaş ve üstü kişilerde işsiz sayısı 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise 0,1 puan artışla yüzde 48,5 oldu. Genç işsizlik oranı 1,2 puan azalarak yüzde 17'ye düşerken, haftalık ortalama çalışma süresi 0,3 saat azalarak 44,1 saat olarak kaydedildi.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim