Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam görüşmeleri kapsamında ikinci toplantısını 19 Haziran'da gerçekleştirecek. İlk toplantıda herhangi bir ücret seviyesi konuşulmazken, ikinci toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımı bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin 'uzlaşmayla' belirleneceğini ifade etmiş, işveren tarafı ise bayram öncesi yeni asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini ancak '500 dolar' sınırının söz konusu olmadığını belirtmişti.
14 Haziran 2023

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin yabancı para birimleriyle belirlenmemesi gerektiğini belirtti. Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek, asgari ücrete zam görüşmelerinin bayrama kadar tamamlanmasını istediklerini söyledi. Eski bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğine dair sözlerine atıfta bulunarak, ücretin TL cinsinden konuşulması gerektiğini ve enflasyon düşüş trendinde olmasına rağmen ara zam yapılması görüşünde olduklarını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı da asgari ücretin belirlenmesi konusunda farklı görüşlerini dile getirdiler.
12 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'de emeklilerin zor yaşam koşullarını ve iktidarın bu durumda sorumluluğunu ele alıyor. 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın, özellikle 2013'ten sonra ekonomideki yanlış kararlar nedeniyle bu sorunlardan sorumlu olduğunu belirtiyor. Emeklilerin zorluklar içinde yaşamak zorunda bırakıldığını, işsizlik ve asgari ücretle geçinme zorluklarının arttığını vurguluyor. Ayrıca, emeklilerin bir yürüyüş düzenlemesi durumunda bunun büyük bir etki yaratacağını ifade ediyor.
25 Şubat 2024

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek için üçüncü toplantısını gerçekleştirecek. İkinci toplantıda herhangi bir rakam üzerinde konuşulmamıştı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi ve perşembe gününe kadar bir sonuca varılacağı umudunu dile getirdi.
20 Haziran 2023

Alaattin Aktaş, memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirtiyor. Ocak ayında verilen zam ve yılın ikinci yarısı için eklenen enflasyon farkına rağmen maaşların enflasyona yenik düştüğünü vurguluyor. Aktaş, TÜİK verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaların bile memur ve emeklilerin alacaklı olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Bu durumun, gerçek enflasyon oranlarının daha yüksek olması nedeniyle daha da kötü olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2024

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 26 Haziran'da Bakırköy'de asgari ücrete ek zam talebiyle bir miting düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a asgari ücretlilerin ve emeklilerin zam taleplerini iletmişti. Platform, yoksulluk sınırının 61 bin TL'yi geçtiği bir ülkede sefalet düzeyinde ücretlerle çalışmak istemediklerini belirterek, insanca yaşamak için temmuz ayında ek zam istediklerini duyurdu.
20 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla işçilerden 300 milyar doların çalındığını iddia etti. Beş ay sonra borçlarını ödemeye başlayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, ücret vergisinin devlete değil, işçiye ödenmesini sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca beyaz yakalı çalışanları da işçi olarak tanımlayarak onlara da borçlarını ödeyeceklerini belirtti.
11 Ocak 2023

Türkiye Emekliler Platformu Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin hakları görüşülürken masada olmadıklarını ve kimsenin onlara danışmadığını belirtti. Çalışkan, Türkiye'deki emeklilerin yaşam standartlarının Avrupa'nın gerisinde kaldığını ve emeklilerin sendikalaşmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, 2023'te çalışanlara verilen seyyanen artışın emeklilerle çalışanlar arasındaki gelir makasını çok açtığını ve taban aylığın asgari ücret düzeyine getirilmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

Eğitim Bir Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Konya İl Divan Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son yıllarda kamu çalışanları arasında gelir adaletinde bir bozulma olduğunu ifade etti. Yalçın, sendikal kazanımların önemini vurgularken, ufak dargınlıklar ve kızgınlıkların büyük sorunlara yol açmaması gerektiğini, maceraya yelken açmanın yanlış olacağını ve Cumhurbaşkanına ihanet etmeyeceklerini söyledi.
26 Nisan 2023

Ahmet Ergin'in yazısına göre, Türkiye'de işçilerin büyük bir kısmı yasal sınır olan 45 saatin üzerinde çalışıyor. DİSK-AR'ın araştırmasına göre, işçilerin yüzde 59.3'ü haftada 45 saatten fazla çalışırken, yüzde 28.8'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Yargıtay'ın kararları ve işverenlerin tutumu, uzun çalışma saatlerinin devam etmesine neden oluyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, hem insani hem de ekonomik nedenlerle gereklidir.
26 Mayıs 2024

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin kamu emekçileri ve emeklilerini yoksulluğa mahkum ettiğini belirtti. KESK Şubeler Platformu üyeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde TÜİK'in açıkladığı aylık yüzde 1,64 ve yıllık yüzde 71,60 enflasyon oranlarını protesto etti. Koçak, gerçek enflasyonun gizlendiğini ve bu durumun memur maaşlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.
3 Temmuz 2024

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şireci tekstil fabrikasında grev yapan işçilere hitaben yaptığı konuşmada, patronları övdü ve yaşanan sorunların yüksek enflasyon ve satın alma gücü paritesinden kaynaklandığını belirtti. Şahin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu sorunu çözeceğini iddia ederek işçilerden sabır istedi. Şahin'in bu sözlerine işçilerden tepkiler geldi.
14 Ağustos 2023

TÜİK'in enflasyon hesaplamaları ve açıklamaları, memur, emekli ve asgari ücretlilerin yanı sıra artık iş dünyasını da kızdırıyor. TÜİK Başkanı Çetinkaya'nın, şirketlerin kâr hırsının enflasyonu artırdığına dair açıklamaları, TOBB ve İSO başkanlarının tepkisine yol açtı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şirketleri suçlamadan önce herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti ve fahiş fiyat artışı yapan şirketlere yönelik kamunun işlem yapması gerektiğini vurguladı.
12 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de belediye başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, hükümetin emeklinin sorunlarını çözemediğini belirtti. Özel, 11 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşmede asgari ücretin enflasyon oranında güncellenmesi ve emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılması konularını gündeme getireceğini söyledi. Ayrıca, küçük esnaf ve KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
8 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan enflasyon nedeniyle maaşları yetersiz kalan emeklilere yönelik olarak, daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan 5 bin lira ödemenin, şimdi de çalışan emeklilere yapılacağını açıkladı. Bu karar, çalışan emeklilerin önceki düzenlemeden yararlanamaması üzerine gelen eleştirilerin ardından geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de çalışan emeklilere ödeme yapılması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan, bu ödemeden 4 milyon 689 bin emeklinin faydalanacağını belirtti.
24 Kasım 2023

Işıl Özgentürk, Türkiye'de artan yoksulluk seviyesinin günlük yaşama etkilerini anlatıyor. Metro inşaatında çalışan işçilerin düşük ücretlerle nasıl geçindiklerini, mahalledeki insanların ekonomik sıkıntılar içinde nasıl yaşadıklarını ve evcil hayvan sahiplerinin artan maliyetlerle nasıl mücadele ettiğini örneklerle açıklıyor. Yazı, ekonomik zorlukların toplumun farklı kesimlerini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.
21 Nisan 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, tartışılan vergi düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Çelik, düzenlemenin amacının vatandaşa yük getirmek değil, vergi adaletini sağlamak olduğunu vurguladı. Sosyal medyada dolaşan spekülatif açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Çelik, düzenlemenin enflasyonist etkiler yaratmaması ve üretim, istihdam, ihracat süreçlerini olumsuz etkilememesi için hassasiyetle değerlendirildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu düzenlemeye tam destek verdiğini söyledi.
25 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaşlarında artış beklentisine kapıyı kapattı ve daha önce yapılan düzenlemelerin yeterli olduğunu savundu. Erdoğan, emeklilerin maaşlarında yüzde 50'ye varan artışlar yapıldığını, tek seferlik ödemeler ve bayram ikramiyelerinde artışlar olduğunu belirtti. Ancak daha önce emekli maaşlarının yetersiz olduğunu kabul eden Erdoğan, bu kez beklentilerin gereksiz olduğunu vurguladı.
25 Mart 2024
İşaretlediklerim