Murat Muratoğlu, Türkiye ekonomisindeki dengesizliklere dikkat çekerek, emekli maaşlarına ek zam yapılamayacak durumu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ek zam yapmanın bütçeye büyük bir yük getireceğini belirtmesi üzerine, Muratoğlu, 2024 bütçesinde vergi muafiyetleri için ayrılan 2.2 trilyon liralık ödenekle karşılaştırma yaparak, bu durumun bir avuç kişi veya şirkete ayrıcalık tanınması anlamına geldiğini vurguladı. Yazısında, bu kararların halka danışılmadan alındığını eleştirdi.
4 Mart 2024

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

Can Ataklı, devletin ekonomik zorluklar karşısında aldığı tasarruf önlemlerini eleştiriyor. Özellikle memurların servis hizmetlerinin kaldırılmasına dikkat çeken Ataklı, bu önlemlerin yetersiz olduğunu ve devletteki makam aracı saltanatının daha büyük bir israf kaynağı olduğunu vurguluyor. Ataklı, Mehmet Şimşek'in memurların servislerinden tasarruf etmeyi bildiğini ancak makam araçlarına ses çıkarmadığını belirtiyor.
2 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede, Türkiye'nin karşılaştığı temel sorunlar, anayasal hak ihlalleri ve uluslararası sıkıntılar gibi konuları gündeme getirecek. Özel, ayrıca en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesini, Gezi davasından tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki AYM kararının uygulanmasını ve Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını talep edecek. Bu görüşme, Türkiye'nin iç politikasında önemli bir diyalog olarak değerlendiriliyor.
26 Nisan 2024

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, ekonomide 'rasyonel fiyatlamaların' başladığını ifade etti. Ayrıca, muhalefetin yönetimindeki belediyelerin gerçek belediyecilikle buluşacağını söyledi. Suriye'nin kuzeyindeki güvenlik durumuna ve İsrail'in Filistin politikasına da değinen Erdoğan, asgari ücretin işçi ve işveren memnuniyetini sağlayacak şekilde belirleneceğini vurguladı.
6 Aralık 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret zammı konusunda bir rakam vermekten kaçındı ve yılda sadece bir kez zam yapılacağını ifade etti. Bakan, enflasyona karşı çalışanları koruma ilkesine vurgu yaptı ve sadece çok zorunlu koşullarda, örneğin deprem gibi durumlarda, ikinci bir zam yapılabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da benzer bir açıklama yaparak asgari ücret zammının yılda bir kez uygulanacağını duyurmuştu. Asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
7 Aralık 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, asgari ücrete ara zam yapılması konusunda hükümetten bir teklif gelmesi durumunda destekleyeceklerini belirtti ve bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise daha önce asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Mevcut asgari ücret 17 bin 2 lira olup, enflasyonist ortamda geçim sıkıntısı çeken asgari ücretlilerin zam beklentisi devam ediyor.
25 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'da yaptığı konuşmada ekonomik zorlukların geride kaldığını ve programın bedelini dar gelirliye ödetmeyeceklerini belirtti. Ancak, Şimşek'in açıklamalarına göre ekonomik sıkıntılar üç yıl daha sürecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerin zor durumda olduğuna dair dedikoduların yayıldığını ve bunun ahlaksızlık olduğunu söyledi. İlk altı ayda 600 firma konkordato ilan etmek için başvuruda bulundu.
12 Temmuz 2024

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Türkiye'deki 30 bin eczane, 5 Ağustos'tan bu yana maliye ekipleri tarafından denetleniyor. İstanbul Eczacı Odası, bu denetimlerin adil olmadığını ve eczacıların haksız yere cezalandırıldığını belirtti. Eczacılar, vergi sisteminin adil ve hakkaniyetli olmasını talep ederek, kesilen cezaların iptal edilmesini ve denetimlerin daha adil bir şekilde yapılmasını istiyor. Ayrıca, denetimlerin uzun sürmesi nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksadığını ve hastalar nezdinde negatif algı oluştuğunu vurguladılar.
13 Ağustos 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, yaptıkları çalışmalar ve ilgili kuruluşlarla görüşmeler sonucunda asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerektiğini belirtti. Uyar, bu öneriyi yüksek enflasyon ve artan yoksulluk sınırı karşısında emekçileri korumak amacıyla sunduklarını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısında henüz bir sonuç çıkmamışken, asgari ücretin TL cinsinden konuşulacağı kesinleşmişti. Şu anki asgari ücret miktarı 8 bin 506 TL'dir.
20 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının bütçe imkanları çerçevesinde belirlendiğini ve daha fazla zam yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının iyileştirilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise emeklilere seyyanen zam yapılmasını önerdi.
12 Temmuz 2023

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024

İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan 39 işçi, fabrika girişinde oturma eylemi başlattı. İşçiler, tazminatları dahil hiçbir haklarının verilmediğini ve günde 12-18 saat arası çalıştırıldıklarını belirtti. Eylem sırasında jandarma ve polis tarafından müdahale edildi ve işçiler gözaltına alındı.
8 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

Aziz Çelik, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirtiyor. Enflasyonun, emek gelirlerinin artış hızını aşması nedeniyle pahalılığın arttığını ve bu durumun özellikle emekçi sınıfları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca, yüksek enflasyonun sermaye gelirlerini koruduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu ifade ediyor. Temmuz 2024'te açıklanacak olan resmi enflasyon oranlarının, kamu görevlileri ve emekliler için maaş artışlarını belirleyeceğini ancak bu artışların enflasyon oranının altında kalacağını öngörüyor.
6 Mayıs 2024
İşaretlediklerim