Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum, bazı eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da zarar gördüğünü bildiren bir çalışanını işten çıkardı. Kaybolan eserler arasında altın, mücevherat ve yarı değerli taşlar bulunuyor. Müze, eserlerin çoğunluğunun depolarda saklandığını belirtti ve eserlerin geri alınması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Müze ayrıca, işten atılan çalışana karşı hukuki olarak harekete geçileceğini açıkladı.
16 Ağustos 2023

Bingöl'de emekli inşaat mühendisi Mustafa Çolakoğlu, dedesinden kalan ve kentin işlek bir noktasında bulunan 63 yıllık bahçeli müstakil evini kedilere tahsis etti. Müteahhitlerin yüksek fiyat tekliflerine rağmen arsasını satmayı düşünmeyen Çolakoğlu, hayvansever arkadaşlarının da desteğiyle kedilerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 20 yıldır kedilere bakıyor ve pandemi döneminde de insanların bahçesine ev kedilerini bıraktığını belirtiyor. Çolakoğlu, maddi kazançtan ziyade bu durumdan mutluluk duyduğunu ve aile gibi oldukları kedileri terk edemeyeceğini ifade ediyor.
7 Kasım 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 113 yıllık tarihi Haydarpaşa Garı'nın restorasyonunun 2024 yılında tamamlanacağını açıkladı. Gar, 2010 yılında çıkan yangında büyük zarar görmüş ve çatısı tamamen yanmıştı. Restorasyon çalışmaları, binanın orijinal haline sadık kalınarak 2016 yılında başlamıştı. Bakan Uraloğlu, çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı ve garın aslına uygun olarak restore edildiğini belirtti.
13 Temmuz 2023

Amerika Birleşik Devletleri, 50 yıl önce çalınıp New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen iki bronz heykeli Tayland’a iade etti. 'Altın Çocuk' ve 'Diz Çökmüş Kadın' adlı antik bronz heykeller Tayland Ulusal Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 11’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen eserlerin Hinduizm ve Budizm inanışının sembolleri olduğu belirtiliyor. Tayland hükümeti, 30’dan fazla tarihi eserin ülkeye iadesi için diplomatik görüşmelerini sürdürüyor.
29 Mayıs 2024

Silivri Başsavcılığı, 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Cem Garipoğlu'nun otopsi kaydını istedi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine, mezarının açılması ve cesedin incelenmesi talepleri bulunuyor. Bu talepler daha önce reddedilmişken, son başvuru Ekim 2023'te yapıldı ve süreç devam ediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan otopsi sırasında çekilen fotoğraf ve video kayıtlarının istenmesiyle, bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılıp açılmayacağına karar verilecek.
12 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve yıkım kararı alınan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan 'Zena' isimli kedi, AFAD ekiplerinin ve askeri helikopterin yardımıyla kurtarıldı. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Binada mahsur kalan diğer evcil hayvanlar için de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
22 Şubat 2023

İstanbul Fatih'teki tarihi Topkapı surlarının bitişiğindeki boş alanda kimliği belirsiz bir erkek cesedi bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Polis, kimliği belirsiz kişinin kim olduğunu tespit etmek için çevrede araştırma başlattı. Olay yerine getirilen bazı evsizler, ölen kişiyi tanıyıp tanımadıkları konusunda sorgulandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
15 Ekim 2023

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Huawei'in teknoloji üssünü ziyaret etmek üzere Çin'e bir gezi düzenledi. Ancak, geziye katılan 12 kişiden sadece birinin elektronik mühendisi olduğu, diğerlerinin ise işletmeci ve farklı mesleklerden olduğu belirtildi. Bu durum, gezinin amacına uygun olup olmadığı konusunda soru işaretleri yarattı. Komisyonun bilişim ve iletişim konularında yeterince aktif olmadığı da vurgulandı.
18 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Tacikistan'ın Dağlık Badahşan Özerk Bölgesi arasındaki sınırda 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çin Deprem Ağları Merkezi (CENC) tarafından kaydedilen bu sarsıntının büyüklüğü, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından 6,8 olarak ölçüldü. Depremin merkez üssü Tacikistan tarafındaki Murghob şehrinin 67 kilometre batısı olarak belirlendi.
23 Şubat 2023

Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, deprem bölgesindeki kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğünü ve yaklaşık 2 bin 500 cesedin henüz kimliklendirilmediğini açıkladı. Deprem sonrası yaşanan koordinasyonsuzluk nedeniyle bazı cenazelerin kimliklendirilmeden defnedildiği, ancak daha sonra kimlik tespiti için 'fethi kabir' işlemlerine başlandığı belirtildi. ATUD, deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin bir rapor yayımlayarak, gelecekteki afetlere daha iyi hazırlanmak için önerilerde bulundu. Rapor, adli tıp uzmanlarının eğitimi, gönüllü listelerin hazırlanması ve güncellenmesi, çalışan sağlığına dikkat edilmesi ve bürokratik zorlukların aşılması gibi konuları içeriyor.
6 Mart 2023

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Aylar süren arama çalışmalarında dört işçinin cansız bedenine ulaşılırken, beş işçi hala kayıp. Olayla ilgili olarak sekiz zanlı tutuklanmış, iki zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Bilirkişi raporuna göre, 32 kişi kusurlu bulunmuş ve raporda proje yönetim mekanizmasının doğru işlemediği, uyarı sisteminin yetersiz olduğu belirtilmiştir.
24 Mayıs 2024

Çin'in Pekin kentindeki Xuanwu Hastanesi'nde nörologlar, 19 yaşındaki bir erkek hastada Alzheimer hastalığına ait bulgular tespit etti. Hafıza kaybı ve beynin hipokampüs bölgesinde küçülme gibi belirtiler gösteren hasta, literatüre 'en genç Alzheimer vakası' olarak kaydedildi. Bu durum, Alzheimer hastalığının genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilmesine karşı yeni bir bakış açısı sunuyor ve genç Alzheimer vakaları hakkında daha fazla veri toplanması gerektiğini ortaya koyuyor.
19 Şubat 2023

İmralı Adası açıklarında üç gün önce bulunan cesedin, 15 Şubat'ta kötü hava ve deniz şartları nedeniyle Karacabey ilçesi açıklarında batan ‘Batuhan A’ adlı kargo gemisinin sahibi ve kaptanı Murat Altıntaş’a ait olduğu belirlendi. Gemide görevli olan altı kişiden üçünün cesedi bulunurken, üç kişiyi arama çalışmaları devam etmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, cesedi 3 Mart'ta İmralı Adası açıklarında su yüzeyinde bulmuştu.
6 Mart 2024

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde 23 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu araçlar Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) uçarken, elektronik takip, devriye uçakları ve yer füze sistemleri tarafından izlendi. Bu gelişme, Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında gerçekleşti. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekte ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlamaya çalışmaktadır.
2 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da bulunan kültür varlıklarının korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler, hasar görmemiş taşıyıcı sistemlerin yanı sıra metal kafesler ve kum torbaları kullanılarak güvenli hale getirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, alınan önlemleri ve koruma altına alınan eserler arasında yer alan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelini Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından devam eden arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, Muş ekibi tarafından iki keçi enkaz altından canlı olarak kurtarıldı. Keçiler, besici Cennet Polat'a ait olup, veteriner hekimlerin müdahalesinin ardından su ve yemle beslendi. Sahibi şehir dışında olan keçiler, mahalle muhtarına teslim edildi.
4 Mart 2023
İşaretlediklerim