Çevre aktivistleri, Tekirdağ Ergene Derin Deşarj A.Ş.'nin Marmara Denizi'ne endüstriyel atık boşaltmasına karşı ihtiyati tedbir kararı talep etti, ancak mahkeme bu talebi bir kez daha reddetti. Marmara Denizi'nde derin deşarj yoluyla biriken toksik maddeler, deniz yaşamını ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bilim insanları, Marmara Denizi'nde oksijen bulunmayan bölgeler oluştuğunu ve canlı çeşitliliğinin ciddi şekilde azaldığını belirtiyor. Ergene Nehri'nden gelen atıklar, nehir çevresindeki tarım ürünlerinde de yüksek seviyede toksik madde birikimine neden oluyor.
30 Temmuz 2024

ABD Sahil Güvenlik Birimi, Kanada ordusuna ait ekiplerin, 1912'de batan Titanik gemisinin enkazına turistik seferler düzenleyen bir denizaltının kaybolmasının ardından başlattığı arama çalışmalarında su altından sesler duyduğunu bildirdi. Denizaltıda beş kişinin bulunduğu ve irtibatın dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesildiği belirtildi. Denizaltının son sinyali pazar sabahı alınmış ve 24 saatten fazla süredir kayıp olduğu aktarıldı. Ayrıca, denizaltıda 28 saatlik oksijen kaldığı bilgisi paylaşıldı.
21 Haziran 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonucunda Hatay'da yıkılan binalardan birinin enkazında büyük bir deniz kabuğu bulundu. AFAD gönüllüsü bir arama-kurtarma çalışanının ifadesine göre, binada deniz kumu kullanıldığı için enkazın kurtarma çalışmaları zorlaştığı ve 'un gibi' olduğu belirtildi. Uzmanlar, beton üretiminde deniz kumunun kullanılabileceğini ancak deniz kabuğu bulunmasının betonun iyi sıkılaştırılmamasına neden olabileceğini ifade ediyor.
12 Şubat 2023

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girilmesi yasaklandı. Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bu yasak bugün de devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, sahillerde bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşları uyarıyor.
19 Ağustos 2023

Edirne'nin Lalapaşa ilçesindeki Çömlekköy Göleti'nde su seviyesinin düşmesi ve oksijen azalması nedeniyle balık ölümleri yaşandı. Bölgedeki kuraklık ve aşırı sıcaklar, göletteki su seviyesinin kritik düzeye inmesine neden oldu. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bu durumun Trakya'daki kuraklığın ciddiyetini gösterdiğini belirtti. Göletin hayvanların su ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını, ancak su kaynaklarının kuruması nedeniyle bu işlevini yerine getiremediğini ifade etti.
29 Temmuz 2024

İstanbul Boğazı, SEA TURTLE isimli genel kargo gemisinin dümen arızası yaşaması sebebiyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, trafiğin geçici bir süreliğine askıya alındığını duyurdu. Bu durum, Kandilli önlerinde meydana geldi.
29 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından SİT derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılan Sedef ve Kaşık Adaları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, adaların Prens Adaları Fayı'na yakınlığı ve yapılaşmanın deprem etkilerini artıracağı belirtildi. Suudi Prens'e 2011'de yapılaşma izni verilen Sedef Adası ve yapılaşma planları bulunan Kaşık Adası için yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nun (ETBAR) yeterli olmadığı, dört mevsim incelenmesi gereken alanların sadece üç mevsimde incelendiği ve denizdeki türlerin araştırılmadığı ifade edildi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, adalarla ilgili kararın durdurulması ve iptali için dava açtı.
7 Mart 2023

Adalar halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a getirdiği elektrikli minibüslere itiraz ediyor. Bu araçların Adalar'ın koruma altında olan ve sit alanı ilan edilen özelliklerini tehdit ettiğini belirtiyorlar. Adalıların ulaşım mücadelesi yıllar öncesine dayanıyor ve daha önce de faytonların kaldırılması için eylemler yapılmıştı. Hayvan hakları savunucuları, Adalar'da ekolojik ulaşım alternatiflerinin devreye sokulmasını ve atların korunmasını talep etmişlerdi.
18 Haziran 2024

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisindeki beş kişilik mürettebat için arama kurtarma çalışmaları dördüncü gününde sürüyor. Gemi, Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında 51 metre derinlikte denizin tabanına oturmuş durumda. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar, arama çalışmalarını sürdürüyor. Gemi, 14 Şubat'ta Marmara Adası'ndan Bursa'nın Gemlik ilçesine mermer tozu taşırken batmıştı.
18 Şubat 2024

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay hayatını kaybetti. Olayla ilgili tanıklar, yıllardır aynı sorunla karşılaştıklarını ve defalarca şikayette bulunduklarını belirtti. İzmir Başsavcılığı, sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle 36 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Tanık ifadeleri, Gediz Elektrik ve İZSU'nun ihmallerine dikkat çekiyor.
18 Temmuz 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin endişe verici olmadığını belirtti. Depremin Tekirdağ Fay Zonu'nda gerçekleştiğini ve bu bölgede zaman zaman benzer büyüklükte depremlerin yaşandığını ifade etti. Görür, bu tür depremlerin gaz çıkışlarına bağlı olarak meydana geldiğini ve bu nedenle büyük bir endişe yaratmadığını vurguladı.
19 Temmuz 2024

Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından İznik Gölü'nde alg patlaması yaşandı ve göl turkuaz renge büründü. İznik Belediye Başkanı Mehmet Kağan, bu doğa olayının bölgedeki turizme olumlu katkı sağladığını belirtti. Plaj işletmecisi Bekir Uslu da ziyaretçi sayısında artış olduğunu ve özellikle fotoğrafçıların ilgisini çektiğini ifade etti.
17 Temmuz 2024

Sakarya sahillerinde olumsuz hava koşulları ve yoğun dalga nedeniyle denize girişler yasaklandı. Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde etkili olan rip akıntıları nedeniyle cankurtaran ekipleri bayrakları kırmızıya çevirdi. AFAD, rip dalgalarının oldukça kuvvetli akıntılar olduğunu ve dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağını belirtti. Sahillerdeki renkli uyarı bayrakları hayati öneme sahip.
10 Temmuz 2024

Fatih Çekirge, Bodrum ve Çeşme gibi turistik bölgelerde plajlara çöken mafyanın yeniden hazırlık içinde olduğunu belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda, denize 50 metre uygulaması doğrultusunda kaçak plajların üzerine gideceklerini söyledi. Çekirge, plajlardaki astronomik fiyatlar, vale kavgaları ve silahlı çatışmalar gibi sorunlara dikkat çekiyor ve bu plajların ihale süreçlerinin şeffaflığı konusunda sorular soruyor.
19 Mayıs 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde bir teleferik direğinin devrilmesi sonucu bir kabinin parçalanmasıyla 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Kazada, 16 kabinden 128 kişi tahliye edilirken, sekiz kabinde 43 kişi kurtarılmayı bekliyor. Kurtarma çalışmalarına çeşitli kurum ve kuruluşlardan 543 arama kurtarma personeli, yedi helikopter, bir askeri kargo uçağı, 108 araç ve altı ambulans katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve jandarma helikopterleri de kurtarma çalışmalarında aktif rol alıyor.
13 Nisan 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde bir teleferik direğinin devrilmesi sonucu bir kabinin parçalanmasıyla bir kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Sekiz kişi kayalık alana düşerken, mahsur kalanların tamamı saatler sonra kurtarıldı. İçişleri Bakanı, kazadan sonra vagonlarda 184 kişinin mahsur kaldığını açıkladı.
13 Nisan 2024

Yalova’nın Altınova ilçesinde, Hersek Plajı’nda ailesiyle birlikte denize giren bir çocuk, şişme yüzme simidiyle akıntıya kapılarak açık denize sürüklendi. İhbar üzerine Altınova Belediyesi’ne bağlı cankurtaranlar olay yerine sevk edildi. Yaklaşık 700 metre sürüklenen çocuk, cankurtaranlar tarafından tekneye alınarak kurtarıldı.
23 Ağustos 2024

Yunanistan Rodos Denizaltı İstasyonu Deniz Araştırma Merkezi'nin açıklamasına göre, Kızıldeniz'e ait bir göçmen denizanası türü Rodos'un Trianton Körfezi'nde tespit edildi. İklim değişikliği nedeniyle deniz sıcaklıklarının artması, bu türün göç etmesine neden oluyor. Göçmen denizanaları, 1970'lerden bu yana Süveyş Kanalı aracılığıyla Hint ve Pasifik okyanuslarından Akdeniz'e giriyor ve deriyle temas halinde yoğun acı ve kaşıntıya neden olabiliyor.
12 Mart 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Fox Haber'de yaptığı canlı yayında Marmara Bölgesi için deprem uyarıları yaparken gözyaşlarını tutamadı. Yıllardır aynı uyarıları yaptığını belirten Yaltırak, Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çekerek, sanayi tesislerinin ve nüfusun Anadolu'nun boşaltılmış illerine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve konut yenileme konularında yaşanan sorunlara değindi. Sunucunun ev sahibi olup olmadığına dair sorusuna ise evinin olmadığını, alacak zamanı ve parasının olmadığını belirtti.
9 Şubat 2023

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023
İşaretlediklerim