Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli ve memur maaşlarında yüzde 25 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıklamasının ardından geldi. 2022 yılı ikinci altı aylık dönem için belirlenen enflasyon farkı ise yüzde 15,4 olarak hesaplandı.
3 Ocak 2023

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

Türkiye hükümeti, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde kredi kullanımını teşvik etmek amacıyla kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'ın sermayesini toplamda 5,5 milyar dolar (105 milyar lira) artırmayı planlıyor. Bu miktar, ilk duyurulan plandan yüzde 75 daha fazla. Sermaye artışını Türkiye Varlık Fonu (TVF) sağlayacak ve TVF'nin yönetim kurulu başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. Kamu bankaları, son yıllarda ekonomiyi desteklemek için ucuz finansman ve Kredi Garanti Fonu kredileri sağlarken, bu durum sermaye ihtiyacını da artırmıştı.
21 Mart 2023

Türk giyim ve tekstil sanayicileri, artan maliyetler ve azalan dış talep nedeniyle rekabet güçlükleri yaşamaktadır. Dolar kuru 18,70 seviyesinde seyrederken, ihracatçılar daha yüksek bir kur seviyesinin gerekliliğini savunuyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile yapılan toplantıda, ihracat gelirlerinin yarısının yüksek kurdan faydalanacak şekilde özel kur koruması altına alınması önerildi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, enerji maliyetlerinin rakiplerine göre üç kat daha yüksek olduğunu ve bu durumun işçi çıkarmaları artırabileceğini belirtti.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık yüzde 64,27 ve aylık yüzde 1,18 enflasyon oranları, CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından eleştirildi. Özel ve Özkoç, bu oranların gerçeği yansıtmadığını ve memur ile emeklilerin maaşlarından para çalındığını ifade etti. Özel, iktidara geldiklerinde TÜİK'i yeniden yapılandıracaklarını belirtti, Özkoç ise AKP iktidarını memur ve emeklilerin cebinden para çalmakla suçladı.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Aralık 2022 enflasyon verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 97,72 artış gösterirken, bir önceki aya göre yüzde 0,24 düşüş yaşandı. Bu veriler ışığında, içki ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomatik olarak yüzde 22,29 oranında arttı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak hesapladı.
3 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde Türkiye ekonomisinin karşılaştığı enflasyon, cari açık ve döviz kurlarındaki rekor seviyelerle ilgili olarak sabır ve zaman vurgusu yaptı. Önceki bakan Nureddin Nebati döneminde başlatılan kur korumalı mevduat uygulaması için uzmanlar tarafından eleştiriler getirilirken, Şimşek göreve rasyonel zemin vurgusuyla başladı. Dolar/TL kuru Şimşek'in göreve gelmesinin ardından rekor seviyelere ulaştı. Bakan Şimşek, öngörülebilirlik sağlama sözü verdi ve ekonomi politikalarına ilişkin spekülasyonlara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
7 Haziran 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladıktan sonra ekonomide şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini vurgulayarak, zorlu ekonomik koşullar altında politika oluşturma taahhüdünde bulundu. Önceki dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Şimşek'in göreve başlamasının ardından dolar/TL kuru 23 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.
7 Haziran 2023

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Planın ana hedefleri arasında sosyal kalkınmayla refahı yükseltmek, enerji ve ulaşımda Türkiye'yi merkez ülke haline getirmek yer alıyor. 2028'de gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi ve büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Ayrıca, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi planlanıyor.
16 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayında aylık enflasyon %2,29 artarken, yıllık enflasyon baz etkisiyle %50,5'e geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelede büyümeden taviz vermediklerini ve toplumun bu mücadeleyi içselleştirdiğini belirtti. Nebati, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın hedefleri etkilese de yaz aylarıyla birlikte toparlanma başladığını ve işsizlikle ilgili bir problem yaşanmadığını ifade etti.
5 Nisan 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. Bu duruma müdahale olarak hükümet, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu düzenlemenin süresinin 1 Temmuz'da sona ereceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, düzenlemenin TBMM'nin yetkisinde olduğunu ve sürenin dolmasına ilişkin bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
20 Haziran 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 30,4 seviyesine geriledi. Bu, bir ayda 12 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Bu düşüş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanması piyasa faizlerinin yükselmesine ve ekonomik krize yol açmıştı.
28 Temmuz 2023

Türkiye'de turizm sektörü temsilcileri, yerli turistlerin bu yıl yaz sezonunda yüzde 60-70 ile başlayan ve yüzde 200'e kadar çıkabilecek otel ücreti zamlarıyla karşılaşacağını belirtiyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı ve diğer sektör temsilcileri, otel maliyetlerindeki artışların oda fiyatlarına yansıtılacağını ve bu durumun maliyetlerin TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranından daha fazla arttığını vurguluyor. Ayrıca, personel ve enerji maliyetlerindeki artışlar da otel ücretlerine zam olarak yansıtılacak.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Uygulanan dezenflasyon programının lirada reel değer kazanımına yol açabileceğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırarak fon akışını tetikleyeceğini, böylece dezenflasyonu hızlandırıp büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacağını belirtti. Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik krize girdiği ve bu durumu düzeltmek için piyasanın olumlu baktığı isimlerin göreve getirildiği, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasının beklendiği ancak yapılan artışların yetersiz bulunduğu anlatıldı.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticari taşımacılık yapan esnafın araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha önce ÖTV indirimine karşı çıkmasına rağmen, Erdoğan'ın duyurusunun ardından muafiyetin detaylarını paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce ÖTV indirimi yapacaklarını söylemesi üzerine Nebati'nin karşı çıktığı ve ÖTV artırımını düşündüklerini ifade ettiği bir toplantının detayları da hatırlatıldı.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim