Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan hakkında, PKK lideri Abdullah Öcalan’a ilişkin açıklamaları nedeniyle soruşturma başlatıldı. Ömer Öcalan, amcası olan Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğini belirtmişti. Ankara Başsavcılığı bunun üzerine resen soruşturma başlattı. Başsavcılıktan paylaşılan açıklamada, söz konusu açıklamaların 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında suç unsuru içerdiğinin değerlendirildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Diyarbakır İl Kongresi sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Diyarbakır ve Şanlıurfa'da milletvekili çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti. Ayrıca, 26 Ocak'ta yapılacak altılı masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının karara bağlanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan beş farklı seçim senaryosundan biri, altılı masanın ortak aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesini içeriyor. Bu senaryo, masanın kazançlı çıkacağı ve Meclis'te çoğunluk sağlanacağı bir durumu öngörüyor.
23 Ocak 2023

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 'şampanya' ve 'emanet' ile ilgili sözlerini eleştirdi. Bozdağ'ın, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alarak kullandığı ifadeler sosyal medyada tepki çekmişti. Önder, insanların kutlama şekillerine müdahale edilmesini eleştirerek, Bozdağ'ın bu düşünce yapısına güvenilmeyeceğini belirtti. Ayrıca, iktidarın giderek zayıfladığını ve AKP'nin destek kaybettiğini ifade etti.
28 Nisan 2023

HEDEP Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla açılan dava, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından durduruldu. Önder'in milletvekili seçilmesiyle kazandığı yasama dokunulmazlığı nedeniyle avukatı Serdar Çelebi yargılamanın durdurulmasını talep etmişti. Mahkeme, Meclis ve İl Seçim Kurulu'ndan gelen vekillik belgeleri üzerine yargılamayı durdurma kararı aldı.
7 Kasım 2023

Yeşil Sol Parti'nin (YSP) altıncı sıra adayı Kerem Fırtına ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) ikinci sıra adayı Meryem Göktepe, milletvekili seçilemediklerini açıkladılar. YSP, seçimlerde %10,67 oy alarak dört vekil çıkardı. Fırtına ve Göktepe, sosyal medya üzerinden seçim sürecinde kendilerine destek veren seçmenlere teşekkürlerini iletti. Fırtına, seçim sürecindeki heyecan ve emek için teşekkür ederken, Göktepe ise direniş ve mücadele vurgusu yaparak destekçilere minnettarlığını ifade etti.
15 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili sözlerine soruşturma açıldığını hatırlattı. Tunç, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti.
11 Eylül 2023

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır milletvekili adayı Cengiz Çandar, partideki Türk unsurlarının 'dekorasyon' olarak nitelendirilmesiyle ilgili sözlerine açıklık getirdi. Kendisinin ve diğer Türk unsurlarının partide dekoratif bir rol oynadığını belirtirken, bu ifadenin kötü bir anlam taşımadığını ve HDP'nin güçlü bir Kürt temsil yeteneğine sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu unsurlar olmadan partinin Türkiye partisi olamayacağını ifade etti. Çandar, yanlış anlaşıldığını ve tepkilere neden olduğunu kabul ederek, ifadelerinin bireyler bağlamında olduğunu ve Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşenlerini dekorasyon malzemesi olarak görmekten kaçındığını belirtti.
16 Nisan 2023

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı'nın partinin kuruluşunu engelleyen tutumuna karşı hukuki mücadele yürütüyor. Parti, 21 Eylül 2020'de gerekli belgeleri bakanlığa teslim etti ancak tüzel kişilik kazanamadı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı buldu, fakat İçişleri Bakanlığı kararı istinafa taşıdı ve Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi önceki kararı kaldırdı. Yeşiller Partisi, bireysel örgütlenme ve seçme-seçilme özgürlüğünü vurgulayarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
19 Temmuz 2023

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan adaylığı konusunda ortak bir aday üzerinde anlaşmaya vardı. İki parti tarafından yapılan istişareler sonucunda, Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı ÖZBUDUN ortak aday olarak belirlendi. Saadet Partisi bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Haziran 2023

HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi beklenirken, emek ve özgürlük ittifakında yer alan TİP, bazı şehirlerde kendi logo ve adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini açıkladı. HDP'li Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, TİP'e ortak liste çağrısında bulundu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, TİP'in hiçbir imtiyaz talep etmediğini ve HDP'ye zarar verebilecek yerlerde seçime girmeyerek Yeşil Sol Partiyi destekleyeceklerini ifade etti.
4 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin çeşitli konularda gösterdiği tepkisizliği eleştirerek, bu durumun kendisinin ve diğer tutukluların içeride tutulmasına neden olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve muhalefetin bu konuda daha etkili olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'nun olası haksız kararlarına karşı milyonların demokratik tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.
31 Ocak 2023

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal, CHP'den istifasının ardından partiyi eleştiren açıklamalar yapmaya devam ediyor. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'ye konuşan Baykal, muhalefetin iktidara gelmesi halinde kadın haklarının geriye gideceğinden korktuğunu belirtti. Ayrıca, Aslı Baykal'ın AKP'ye milletvekili adayı olmak için haber gönderdiği ve babası Deniz Baykal'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede Aslı Baykal'ı aday gösterilmesini istediği iddiaları gündeme geldi. Aslı Baykal, CHP ile ilgili iddiayı yalanlarken, AKP ile ilgili iddiaya ise net bir yanıt vermedi.
6 Ocak 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört liderin desteğiyle adaylığını ortaya koyarken, Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Beş parti, durum değerlendirmesi için Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Bu sırada bir yurttaş, masadan ayrılan Akşener'e 'Yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.
4 Mart 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha aday olmasının hukuka uygun olmadığını savunarak, bu konuda ısrar edilirse Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuracaklarını belirtti. Erdoğan'ın adaylığı ve seçime hangi kanunla gidileceği kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki sessizliği eleştirilirken, Özel YSK'nın Erdoğan'ın adaylığını onaylaması durumunda anayasa suçu işleyeceğini ifade etti.
26 Ocak 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisine cumhurbaşkanı adayı olmak için talepte bulunduğunu ancak bu talebin gerekçe gösterilmeden reddedildiğini belirtti. Demirtaş, Artı Gerçek'e verdiği röportajda, cezaevinden sınırlı katkı sunabildiğini ve sosyal medya üzerinden etkili olmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra aktif siyasi çalışma yürütmeyeceğini ve HDP'li olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı. Demirtaş, HDP'nin yeniden yapılanma ihtiyacına ve kadro erozyonuna dikkat çekti ve partinin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
1 Haziran 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023

AKP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mehmet Halis Bilden, seçim çalışmaları esnasında bir simitçi çocukla karşılaştı. Bilden, çocuğa 100 lira vererek simitleri dağıtmasını söyledi, ancak çocuk 100 lira ile tüm simitlerin satın alınamayacağını belirtti. Bilden'in bu diyalogu Twitter hesabından paylaştığı video, etrafındakilerin gülüşmeleriyle son buldu. Diyarbakır'da bir simidin fiyatı 7,5 lira olduğundan, 100 lira ile ancak 13 simit alınabiliyor.
28 Ocak 2024

HDP'nin kapatılması için açılan dava, Anayasa Mahkemesi tarafından şekilsel eksiklikler nedeniyle iade edilmiş ve düzeltilerek tekrar sunulmuştur. Davanın uzaması, siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmadığı ve alternatif bir yol bulunamadığı tartışmalarını beraberinde getirmiştir. Ayrıca, HDP ve benzeri partilerin kapatılmasının, bu partilere olan desteği artırabileceği ve tabanlarını daha da sağlamlaştırabileceği belirtilmektedir. Devletin, partileri kapatma dışında bir çözüm geliştirememesi eleştirilmektedir.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim